Így lesz sikeres felnőtt a kicsiből
5 tipp az érzelmi intelligencia fejlesztésére
Az érzelmi intelligencia fontosabb a boldoguláshoz, mint az értelmi képességek - ráadásul fejleszthető.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az érzelmi intelligencia - rövidítve: EQ - tulajdonképpen a környezeti ingerekre adott érzelmi válasz, mely már kisgyermekeknél is jól fejleszthető. Sőt, minél kisebb korban érdemes rá odafigyelni, mert hiszed vagy nem: felnőttkorban kamatoztatható legjobban.

A szülők sokszor az IQ-ra, vagyis az értelmi képességek fejlesztésére helyeznek nagyobb hangsúlyt, mintha ez lenne a sikeres jövő záloga. Pedig akármennyire meglepő, az érzelmi intelligencia fontosabb a boldoguláshoz, mint az értelmi képességek. A szociális érzékenység is legalább annyit nyom a latba egy munkahelyen, mint a nyelvvizsgák száma.

Neked mekkora az EQ-d?

Az első lépés mindig az, hogy a saját érzelmi intelligenciáddal legyél tisztában - különböző tesztekkel ez jól mérhető. Második lépésként már jó előre határozd el, hogy szeretnéd fejleszteni a kicsi EQ-ját - tömérdek mennyiségű szakirodalom siet ebben a segítségedre, és ha megvan a módszer, azt következetesen tartsd is be.

Igaz a mondás, hogy nem lehet elég korán kezdeni az életre nevelést, melynek szerves része az érzelmi oldal fejlesztése. Mindig hallgasd meg a gyermekedet, nem baj, ha hatodszor meséli el ugyanazt. Kérdezd meg, milyen volt a napja, hogy érezte magát az óvodában, iskolában, figyeld a megnyilvánulásait, a rajzait vagy az írását.

Ha például nem szeret testnevelésórára járni, biztosan szorong valamitől vagy valakitől - ám amennyiben beszélteted a gondjairól, és együtt keresitek a megoldást, másnap nagyobb kedvvel indul útnak. Sose nézd le a gyerek reakcióit, ne kicsinyítsd le a gondjait vagy tilts meg neki az események megélését. Ne kompenzálj mindent cukorkával - beszélgetés helyett. Hagyd, hogy kiélhesse az érzelmeit, még ha azok néha zajosak is.

Hogyan fejleszd az EQ-t?

Természetesen te vagy a minta, te mutatod a példát a gyermekednek. Ha mindenre kiabálással és türelmetlenkedéssel válaszolsz, nem lesz hiteles az erőszakmentes kommunikációra való tanításod.

Emellett - még ha elsőre furcsán is hangzik - a rendszeres testmozgásra és helyes táplálkozásra is oda kell figyelned. A kellő vitaminmennyiség és napi mozgásigény kielégítésével kevésbé lesz stresszes vagy szorongó a gyermeked, így tud majd a külvilágra figyelni, észreveszi a másik ember érzelmeit és igényeit is.

Érdemes szituációs gyakorlatokat, szerepcseréket, problémamegoldó feladatokat, társasjátékokat játszani vele - mindig az a legcélravezetőbb, ha a kicsi beleéli magát más emberek gondolataiba, érzéseibe. Ugyanilyen fontos, hogy tudatosítsa mindazt, ami benne zajlik, ezáltal pedig az önfegyelme is erősödjön.

Azonban a nevelés alapja a következetesség: mindig tudasd vele, hogy szavai és cselekedetei milyen következményekkel járnak. Ha megmagyarázod neki, hogy ne mondjon vagy tegyen olyat, amit magának sem kívánna, biztosan megjegyzi egy életre. Később ez a figyelmesség beépül a személyiségébe.

Ma már kapható a boltokban olyan társasjáték, mely kifejezetten ezt az oldalt erősíti. Családoknak is hasznos időtöltés lehet, ám akár az iskolában, az osztályfőnöki órákra is kölcsönadható. Azonban azt se felejtsd el, hogy egyetlen drága játék sem pótolja az igazi, meghitt beszélgetéseket és a közös programokat. Azok legalább annyira nevelhetnek, és segíthetnek a beilleszkedésben, de egy stabil párkapcsolat vagy házasság kialakításához és fenntartásához is elengedhetetlen az elfogadás és tolerancia képessége.

A jövő záloga

Gyakran tapasztalható, hogy nem a mindig kitűnő tanulók lesznek a legsikeresebbek az életben. Egy kicsit figyelmetlenebb nebuló többet érhet el, ha az érzelmi intelligenciája fejlettebb.

Jellemzően vidámabbak és optimistábbak a fejlett EQ-val rendelkező emberek, nem törik le őket az akadályok. Az önbizalmuk erősebb lábakon áll, a szociális érzékenységük pedig fejlett. Éppen ezért lesznek a munkahely lelkei, igazi alapkövek - érzelmi intelligenciájuk pedig számos más területen is kamatoztathatják.

Ezt is szeretjük