Hogyan tanítsd önuralomra a gyereket? 3 apró, de fontos dolog, amivel megszűnnek a dühkitörések
Téves azt gondolni, hogy az önuralmat egyszer csak megtanulja a gyerek. A szülőnek is nagy szerepe van ebben.

GettyImages-681762518
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kicsi gyerekek türelmetlenek, néha kiborulnak, hisztiznek, mérgesek, és csapkodnak, ha nem minden az ő elképzelésük szerint történik. A nagyobbak dühkitörései és az ezzel járó kiabálás, ajtócsapkodás, verekedés megkeseríti a család mindennapjait.

Bár a hiszti a tanulási folyamat és az egészséges mentális fejlődés része, ilyenkor tanulják meg a gyerekek beazonosítani az érzéseiket. Ugyanakkor téves gondolat, hogy a türelmetlenséget és a dühkitöréseket egyszeriben csak kinövik. Az önuralom fejlődése csak részben függ az idegrendszer fejlődésétől, más tényezők is befolyásolják az érzéseiket. A szülők nagy segítséget nyújthatnak a nyugalom megőrzésében és a vágyaik késleltetésében.

Hogyan segíts neki?

Az, hogy menyire vehemens és impulzív egy gyermek viselkedése, függ a személyiségjellemzőktől, az érzelmi intelligenciától, de a beszéd fejlődésétől is: azoknál a gyerekeknél, akik már szavakkal, mondatokkal kifejezik magukat, párhuzamosan a hisztis szituációk is ritkulnak. A szülő sokat tehet az önuralom megtanításában és elsajátításában. Legfőképp azzal, hogy ő is higgadt marad.

GettyImages-811625268

A szülő viselkedése

Ha a szülő minden apróságon felhúzza magát, ha magából kikelve kiabál, ha stresszes és türelmetlen, a rossz példát eltanulva a gyerek sem viselkedik majd másképp. Neki ez lesz a természetes, és még nagyobb korában is a szüleihez hasonló módon oldja meg a problémákat. A gyakorlás viszont sokat segíthet az önuralom szabályozásában, de lényeges, hogy a szülő jó példát mutasson neki. 

Fontos, hogy minél több olyan helyzetbe kerüljön a gyerek, ahol fejlesztheti önuralmát. A legtöbben a szavak erejével próbálnak hatni rá: „Várj egy kicsit, mindjárt, öt perc, türelem” és hasonló frázisokkal nyugtatják, amelyek egy kisgyerek számára még semmit sem jelentenek, hiszen nem ismerik az idő fogalmát. „Mire apa felöltöztet, addigra a reggelid is kész lesz”. Az idő így mérhetővé válik, a gyerek pedig képet kap arról, hogy a reggeli elkészítése addig tart csupán, amíg pizsamából át nem öltözik.

Az is jó megoldás, ha kisebb feladatokkal látja őt el a szülő, amíg várakoznia kell: színezzen ki egy képet, gyurmázzon, vagy építsen kockavárat, amíg anya elmosogat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Minden szülő rémálma, amikor a gyerek az üzlet közepén rendez jelenetet, pedig az önuralom elsajátításához azt is meg kell tapasztalnia, mit szabad, és mit nem. Ha soha nem viszed boltba, és arra vársz, majd ha nagy lesz, úgyis megtanulja, hogyan kontrollálja magát. De ha soha nem kerül hasonló helyzetbe, nincs hol megtanulnia, mi ilyenkor a teendő. Feladatokkal el lehet vonni a figyelmét, tolhatja a bevásárlókosarat, vagy kiválaszthatja, melyik túrókrémet szeretné, esetleg kipakolhat a futószalagra. 

Fontos, hogy beazonosítsa az érzéseit

Mivel a kicsit még nem képesek az érzelmeik beazonosítására, a szülők azok, akiknek meg kell nevezniük őket: "Tudom, hogy most dühös vagy, mert a kisfiú elvette a lapátodat, amivel épp játszottál, de nézd, ő meg itt hagyta neked a labdáját, gyere játsszunk!” „Anya most mérges, mert összefirkáltad a falat, de gyere, segítek, együtt lemossuk.”

GettyImages-1180835131

Tartsd be a szavad!

Vannak feladatok, amelyek mindig prioritást éveznek a gyerekkel szemben, aki emiatt parkolópályára kényszerül. Ha megígérsz neki dolgokat, csak azért, hogy nyugton maradjon még egy darabig, fontos, hogy betartsd az ígéretedet. Ha azt mondod neki, hogy: "Amíg összerakod a vonatpályát, addig anya befejezi a munkát, utána pedig elmegyünk egy fagyira", idővel rájön arra, ha kicsit kivár, akkor megkapja, amit szeretne.

Akinek nagyobb az önuralma, az az iskolában is jobban teljesít?

A standfordi egyetem mályvacukortesztjéről sokat lehetett hallani. A '60-as években végzett kísérletben négyéves gyerekek vettek részt, akiket egyenként a szobába vezettek. Az asztalon volt egy tál, benne egy darab pillecukor. A kísérlet vezetője azt monda nekik, hogy ha nem nyúlnak hozzá, és nem eszik meg, akkor mire visszajön, kettőt kapnak. 18 évig vizsgálták a kísérletben levő gyerekeket, és megállapították, azok, akik kivártak, sokkal jobban teljesítettek később az iskolában, és sikeresebb felnőttekké váltak.

Tanácsok, hogyan kezeld a hisztit

Az alábbiakban anyákat kérdeztünk: kinek milyen módszer vált be a hiszti kezelésére?

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük