Hogyan tanítsd meg a gyereknek, hogy ne álljon szóba idegenekkel? 6 fontos dolog, amire szülőként figyelj

Szükség van bizonyos szabályok betartására, hogy a gyerekek biztonságban legyenek.

GettyImages-1127158059

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb kisgyerek nem tudja még pontosan eldönteni, ki az, aki ártani akar neki, és ki az, aki nem. Nem érti, miért ne fogadhatna el csokit, cukorkát az idegentől az utcán, vagy mi van abban, ha elmondja, melyik iskolába jár. Mire tanítsák meg a szülők ia gyerekeket, hogy biztonságban tudhassák őket?

Mert nem lehetnek mindig ott a gyerekek mellett, fontos, hogy a gyerek ne legyen túl naív.

Ne állj szóba idegenekkel!

Bár szüleink sokat hangoztatták kis korunkban, hogy ne álljunk szóba idegenekkel, de maga a felszólító mód a mai gyerekeknek már magyarázatra szolgál. Ha nem állhat szóba idegenekkel, akkor ne segítsen például az öreg néninek leszállni a buszról, vagy ne válaszoljon a játszótéren egy idegen szülőnek arra a kérdésre, hogy hol van a kis lapát? A szülőnek a feladata megtanítani őket bizonyos veszélyes helyzettípusok felismerésére és kezelésére. Ha az adott helyzet indokolja, fontos, hogy a gyerekek legyenek gyanakvóak, éberek, figyelmesek, és fenntartásokkal kezeljék az idegenek felől érkező figyelmet, de ne rettegjenek állandóan. 

GettyImages-158682876

Hogy ismeri fel a rosszakaró embereket?

Hiába magyarázza el a szülő azt, hogy vannak gonosz emberek, akik ártani akarnak nekik, de vajon mi történik akkor, ha az a bizonyos idegen egyáltalán nem félelmetes, sőt, kifejezetten barátságos? 

Pár évvel ezelőtt érdekes videó látott napvilágot, amelyben egy játszótéren végeznek kísérletet: egy idegen férfi aranyos kutyussal közelít a kiválasztott gyerekekhez - természetesen az anyukák beleegyezése után -, hogy lássák, kik azok, akik simán elmennének az idegen férfival és kutyájával. A videó jól bemutatja, hogy a nagyobb gyerekek egytől-egyig kézen fogva elsétálnának a férfival abban a hiszemben, hogy a lakásán még több aranyos kutyussal találkoznak. 

Bár felnőttként is néha nehéz különbséget tenni aközött, ki a jó vagy rossz, a gyereknek még inkább nehezebb, ezért fontos, hogy pár alapdolgot megtaníts nekik. 

Megkérdezem az anyukámat!

Magyarázd el neki a helyzetet és azt, ha olyat tapasztal, ahol egy idegen megkínálja őt valamivel, vagy invitálni szeretné őt valahova, az legyen az alap, hogy ezt válaszolja: "Megkérdezem anyukámat!" Ha épp a játszótéren vannak, a gyerkőc könnyen odafuthat a szülőhöz, de ha az anya vagy apa nincs is jelen, akkor is ragaszkodjon a gyerek hozzá, hogy megkérdezi őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Addig mehetsz, ameddig látsz engem!

A gyerekek már kicsi kortól kezdve szeretik megtapasztalni a szabadságot, azt, hogy ne kövessék lépten-nyomon őket a szülők. Jó megoldás lehet, ha játszótéren belül figyelmeztetik a szülők a gyereket arra, hogy csak addig mehetnek el, ameddig látják a szülőket, így a játszótéren kívülre biztos nem merészkednek majd. A szülő egyértelműen is fogalmazhat, például: "A hintáig vagy a mászókáig mehetsz egyedül, de ha mosdóba kell menned, szólj, és elkísérlek!"

Jönnek értem!

Ha a gyerek egyedül megy iskolába vagy edzésre, érdemes tájékoztatni őt arról, pontosan mikor és ki fog érte menni. Ha az illető azt mondja, hogy az anyukája kérte őt meg, hogy várja a gyereket az iskola előtt, a gyerek inkább köszönje meg a lehetőséget, és mondja azt, hogy inkább megvárja az anyukáját, nagymamáját. Ezt a módszert nagyon gyakran alkalmazzák, akik a gyerekek közelébe akarnak férkőzni. Ha már nagyobbak, akkor jó megtanítani nekik egy jelszót, és ha valaki a szülőkre hivatkozik, akkor a gyerek ezt megkérdezheti. Ha nem tudja az illető, és nyilván nem tudja, akkor semmi esetre se folytassa vele a kommunikációt, ha teheti, szóljon egy ismerős felnőttnek.

GettyImages-1202678985

Báránybőrbe bújt farkas meséje

Az ilyen helyzetek elmagyarázásához kisebbek esetében a könyvek, mesék és szerepjátékok jelenthetnek segítséget, például a báránybőrbe bújt farkas meséje, vagy az erre a témára épülő könyvek, mint például a Berci nem megy el idegenekkel vagy a Ne állj szóba idegenekkel, Micimackó! címűek. A szerepjátéknál egy-egy konkrét szituációt is eljátszhattok, ahol a gonosz idegenért végül a rendőrök jönnek, és dutyiba kerül.

Sikítson, és fusson el!

Ha valakiről úgy érzi, erőszakoskodik vele, erősen megfogja a karját, rángatja, nem hagyja békén vagy ellopna valamit tőle, tanítsd meg neki, hogy a legjobb, ha torka szakadtából elkezd sikítani, és ha tud, elfut. A nagy hangzavar nemcsak az idegent ijeszti meg, de felhívja a járókelők figyelmét is a bajra.

Tüntesd el a nevét

Az idegenek könnyen leolvashatják a gyerek sapkájáról vagy táskájáról a nevet, ne adj isten a címet, így a dolgait semmiképp se címkézd fel, hiszen ha az idegen nevén szólítja a kicsit, az rögtön bizalmat válthat ki benne.

Legyen őszinte

A gyerek-szülő bizalom kiépítése nem egyik napról a másikra történik, de ha már a kezdetekkor megvan, a gyerek is könnyebben megnyílik feléjük. Ha a szülő az elejétől fogva figyel, és meghallgatja a csemetéjét, a gyerek is el meri neki mondani az őt ért sérelmeit. Nagyon fontos ezeket komolyan venni, és hinni a gyereknek, mert csak a legritkább esetben hazudnak ilyesmiről.

8 elrabolt gyerek, aki a csodával határos módon szabadult meg fogvatartójától

Nyolc olyan gyerek történetét mutatjuk be, akiket szintén elraboltak, de hihetetlen módon megmenekültek rabságukból.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük