A hormonfröccs rémisztő tünetekkel járhat: sok kismama nem számít rá, pedig közvetlenül szülés után gyakori
A hormonok olykor durva dolgokra képesek, főleg szülés után.

GettyImages-817147690
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem árulunk el meglepetést, ha azt mondjuk, a szülés nehéz, embert próbáló feladat, erre a legtöbb kismama készül is. De mi történik közvetlenül a szülés után a szervezetben?

A hormonok olykor durva dolgokra képesek: gondoljunk csak a PMS-re, a szerelemre vagy a depresszióra, mindben nagy szerepet játszanak a belső elválasztású mirigyek által termelt kémiai anyagok. 

Terhesség és hormonok

A terhesség alatt történnek a legdurvább hormonális változások, talán csak a kamaszkor érhet nyomába. Már akkor számos folyamat beindul, amikor az ember még nem is tudja, hogy megtörtént a fogantatás. A két legjelentősebb hormon a várandósság alatt a progeszteron és az ösztrogén, utóbbiból több fajta is jelen van ilyenkor nagy mennyiségben a szervezetben. Ezek felelősek a legtöbb kellemetlen terhességi tünetért, a refluxért, a hangulatingadozásokért, a felgyülemlő vízért, a fájó ízületekért, de beindul a relaxintermelés is, ami szintén a szövetek lazulásáért felel. A test nagyon okosan működik, és bár nem mindenki éli meg csodaként a kilenc hónapot az említett kellemetlenségek miatt, ezek mind kellenek ahhoz, hogy a baba megmaradjon, egészséges legyen, és meg is tudjon születni. Ezek a hormonok emelt szinten folyamatosan jelen vannak a szervezetben háromnegyed évig. Amikor eljön a a szülés ideje, óriási szerepet kap az oxitocin, ami szerencsés esetben természetesen indítja be a szülést, hiszen elősegíti a méhizomzat összehúzódását, de a szoptatásnál is kiemelten fontos a tejbelövellés serkentése végett.

GettyImages-1206717317

Ha megtörtént a csoda, és világra jött a baba, a progeszteronra és az ösztrogénra nincs többé szükség, legalábbis nem ilyen mennyiségben, szintjük zuhanásnak indul. Ami kilenc hónapig egy bizonyos mennyiségben jelen volt, egy-két nap alatt esik szinte a nullára, hogy átadja a helyét a prolaktinnak, ami a tejtermelésért felelős. Ez pedig elég durva tünetekkel járhat.

Megjött a hormonfröccs?

A szülés egy maratonnal ér fel állítólag, bár szerintem akár többel is. Az ember a következő napokban próbálja megtalálni magát, ami nem könnyű, ésszel nehéz felfogni az új élet érkezését, tele a feje a szülés pillanataival, a meghatódottsággal, szeretettel és bizony a nyomasztó felelősséggel is, emiatt a pihenés sem biztos, hogy sikerül a szülés után. És ekkor üt be sokaknál a leeső hormonszint miatti rosszullét. Erről sajnos kevés szó esik, pedig elég ijesztő lehet, és a szakemberek tudnak róla.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nekem a szülés után másnap kora délután jött elő. Durván szédültem, rettenetesen rossz kedvem lett, úgyhogy betoltam a babát a csecsemősökhöz, és szóltam a nővéreknek, hogy valami nem oké.

Megmérték a vérnyomásomat, ami tökéletes volt, és ekkor kérdezte meg a nővérke, hogy: 

- Na, beütött a hormonfröccs?

A válaszom az volt, hogy nem tudom. Erre elmagyarázta, hogy a leeső hormonok bizony mindenfélét előidézhetnek, karöltve a hirtelen csökkenő vérmennyiséggel. A terhesség alatt ugyanis sokkal több kering az erekben, de ennek is normalizálódnia kell. Ehhez társul a kimerültség. Kicsit később a szülésznő is lejött beszélgetni, és elmondta, hogy ezen szinte mindenki átesik, ki jobban viseli, ki rosszabbul, én valószínűleg az utóbbi csoportba tartozom. 

A jelenség tehát közismert a szakemberek körében, a kismamák nagy része azonban nem számít rá. Pedig teljesen logikus, a test hirtelen megpróbálja megtalálni a kilenc hónappal azelőtti állapotot, ami egy-két nap alatt nem fog menni. A regenerálódáshoz akár egy évre is szükség lehet, attól függően, mennyire lesz kimerítő a babával az élet. Elárulom, az elején rettenetesen, de van, akinek sokkal hosszabb ideig.

GettyImages-915151122

Mit lehet tenni?

A jelenség egy részére nincs megoldás, hiszen egy teljesen észszerű testi folyamatról van szó, de jó tudni róla, ha az ember számít rá, nem lesz olyan ijesztő. A kimerültségen viszont valamennyire lehet javítani alvással, ha megy, de ami biztos, hogy segít, az a kalória- és vízpótlás. Sajnos a hazai kórházi étkeztetést nem a frissen szült nőkre találták ki, ezért érdemes előre készülni étellel és rengeteg vízzel. Ezeket pedig akkor is magunkba diktálni, ha éhséget nem érzünk. 

Lélegzetelállító képek a szülés csodájáról - 2020 legszebb szülésfotói

2020 díjnyertes fotói magukért beszélnek: csodálatos, őszinte felvételeken örökítették meg a szülés nehézségeit és legszebb pillanatait.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük