Hogyan etesd a babát?
A szilárd táplálék bevezetése
Az átállás idején a kiskanáltól egészen a gyerek hangulatáig számos apró részletre kell ügyelned. Tudd meg, pontosan mire!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisgyerek öt hónapos kora körül a legtöbb szülő tűkön ülve várja, hogyan is zajlik majd az első hivatalos etetés, amikor az anyatej helyett a baba végre megízleli a valódi ételt. Hiába azonban a frissen mosott partedli és a színes kiskanál, meglehet, hogy az első találkozás az új táplálékkal nem csal mosolyt a gyerkőc arcára.

Akkor se keseredj el azonban, ha az átállás nem megy zökkenőmentesen, és amikor a tapasztalatlan ízlelőbimbók megérzik a bizarr újdonságot, a kicsi szája elfintorodik az utálattól, az étel pedig az állán, az előkén és a falon landol.

Az átállás időszaka egy hosszabb folyamat, ami nem csak arról szól, hogy kiiktatod a baba életéből az anyatejet. A szilárd ételek bevezetésével egyúttal a gyerek étrendjét és étkezési szokásait is kialakítod, fontos tehát, hogy tudatosan, de a siker érdekében az ő ritmusának megfelelően kezdd el bevezetni a gasztronómia világába. Nemcsak az számít, hogy milyen ételekkel kínálod porontyodat, de elengedhetetlen, hogy a megfelelő pillanatban ismertesd meg az újfajta táplálékokkal, és az etetések alkalmával gondoskodj a nyugodt környezetről is.

Nélkülözhetetlen eszközök

Több nappal az első étkezés előtt állíts fel egy stabil etetőszéket, és szoktasd hozzá a gyereket. Ha csúszkál benne, vagy nem ül egyenesen, párnázd ki az ülőkét, vagy, ha a szék lehetővé teszi, döntsd hátra egy kicsit, és feltétlenül kösd be a biztonsági övet. A nagy kalandhoz gondoskodj megfelelő kanálról is. Fontos, hogy kis öblű legyen, illetve műanyag borítású, ami kevésbé zavarja a gyerek ínyét.

Ha a kis ínyenc ragaszkodik ahhoz, hogy segítsen az etetőkanállal, engedd, hogy kezével megfogja az evőeszközt, miközben határozottan irányítod a cél felé - így az esetek nagy többségében el is juthatsz a szájáig. Ne feledkezz meg az előkéről sem. Ez igényeidnek megfelelően lehet kemény vagy lágy műanyag, ami letörölhető vagy lemosható, de a hagyományos, kimosható szövet is teljesen megfelel, bár nem fogja fel a csöpögő, potyogó ételdarabokat.

A gyerkőcnek legalább egyszer meg kell tapasztalnia, milyen az ételt szétkenni és tapicskolni, de minél hamarabb próbáld megtanítani neki, hogyan kell szépen enni. Ha ugyanis kezdetben megengeded, hogy tetőtől talpig lucskos legyen, később sem lesz egyszerű kulturált étkezésre szoktatnod.

Fontos!
Bár jó ötletnek tűnhet, hogy az új ételt nagy lyukú cumival ellátott üvegből kapja a gyerek, inkább kerüld ezt a megoldást. Egyrészt erősíti a cumisüveghez való ragaszkodást, és nem tanítja meg a gyereket felnőtt módra étkezni, másrészt így az apróságok túl sokat szoktak enni, ezért ez a módszer elhízáshoz vezethet.

Mikor jön el a szilárd ételek ideje?

Legelőször a gyerek négy és hat hónapos kora között próbálkozz az újfajta táplálékkal. Ha szoptatsz, a szilárd ételek bevezetését akkor érdemes elkezdened, mikor a legkevesebb a tejed: a legtöbb nőnél ez késő délután vagy kora este van. Amennyiben azonban a gyerek reggel szokott a legéhesebb lenni, kínáld meg akkor is néhány falattal.

Ugyanakkor ne feledkezz meg a kis főszereplőről sem: ha a számodra ideális időpontban a gyerkőc fáradt és nyűgös, nem tudod semmi újjal megismertetni. Az időzítéskor tehát vedd azt is figyelembe, hogy a pici általában mikor élénk és vidám.

Ekkor még nem számít, hogy a baba mennyit eszik, feltéve, hogy mellette folytatod a szoptatást vagy a cumisüveges etetést is. Kezdetben az evés inkább tapasztalat-, mint tápanyagforrás: a kicsi ekkor elsősorban a táplálkozási szokásokkal, a különböző ízekkel és állagokkal, illetve az étkezés társadalmi vonatkozásaival ismerkedik meg.

Nem kell tehát rögtön az első alkalommal telelapátolnod a pocakját, inkább csak ébreszd fel a kíváncsiságát a szilárd ételek iránt! Kezdj egy kevés tápszerből vagy anyatejből álló előétellel, így a gyerek nem lesz túl éhes ahhoz, hogy elviselje az új tapasztalatokat, de nem is lesz annyira tele, hogy ne értékelje a következő fogást. Kisebb étkű babával azonban célszerű éhesen kezdeni a szilárd étel kipróbálását.

Fontos!
Ne próbáld a gyerek etetését más elfoglaltságok közötti szünetekbe beszorítani. Az étkezés időigényes elfoglaltság, ráadásul egy jó adag türelemmel is rendelkezned kell, úgyhogy add meg a módját: ne kapkodva kínáld a kicsit!

Kezdj az érdekességekkel!

Az első pár alkalom nem is igazán étkezés lesz, inkább csak előjáték. Kezdetben egy negyed-fél teáskanálnyi ennivalóval indíts: épp csak egy keveset tegyél a gyerek szájába, és várd meg a reakciót. Ha az íz megfelelő, a következő falat számára nagyobbra tárul a szája, és akkor beljebb tolhatod a kanalat, hogy könnyebben lenyelhesse. Ha hajlandó is a gyerek elfogadni az ennivalót, az első pár próbafalat lehet, hogy kicsúszik a szájából, és az is megeshet, hogy az első néhány étkezés teljes kudarcnak tűnik. Amennyiben azonban csemetéd már készen áll a szilárd ételre, rövid időn belül többet nyel majd le, mint amennyit kiköp.

Mi legyen az első étel?

A szakemberek szerint a rizsnyák a legjobb kezdő étel a babáknak. Ezt a csemegét könnyen hígíthatod anyatejjel vagy akár tápszerrel is, hogy biztosítsd az átmenetet.

Az első nagy kedvenc azonban a legtöbb babánál a banánpüré és az almaszósz, azonban a finom édességek után sokak nehezen fogadják el következő lépcsőfokként a karakteresebb ízű zöldségeket. Később adhatsz neki pépesített zöldségekkel kevert krumplipürét is, vagy, ha nincs türelmed otthon elkészíteni a babaételt, vásárolhatsz bolti készítményeket is. Lehetőség szerint azonban válassz természetes alapanyagokból készült, tartósítószer-mentes ételt.

Emellett ne feledkezz meg a teljes kiőrlésű gabonafélékről sem: ezek feltétlenül szerepeljenek a baba étlapján, hiszen elősegítik az egészséges bélműködést.

Soha ne folytasd az étkezést, ha a gyerek elvesztette az érdeklődését. A jelzések egyértelműek lesznek: ha a kicsi nyűgös, elfordítja a fejét, szorosra zárja a száját, vagy folyamatosan kiköpi, netán eldobálja az ételt, tudhatod, hogy ideje letenni a kanalat.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük