Hogyan nevelj optimista gyereket a mai világban? Az apróságoknak vélt dolgok sokat segítenek
A sok rossz mellett nagyon nehéz nekünk, felnőtteknek is pozitívnak maradnunk. Hogyan segítsük a gyermekeinknek?

GettyImages-942996918
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ijesztően gyorsan változik a világ, és sajnos nem csak jó irányba. Az olyan válságok közepette, mint a globális felmelegedés, a hónapok óta tartó pandémia, a túlnépesedés, a munkanélküliség, vagy épp a hírekben gyakran megjelenő terrorcselekmények, gyakran felnőttként is kihívást jelent pozitívnak maradni, és optimistán szemlélni az életet.

Ám a gyerekek élete sem egyszerű: egyre nagyobbak az iskolai elvárások és az ebből fakadó megfelelés miatti félelem. A tinik elszigetelten élnek a maguk kis világában, a közösségi média és az internethasználat az élő kommunikációs szokásokat is megváltoztatták. Egyre többen küzdenek mentális problémával, lehangoltak, idegesek és feszültek - derült ki az Egészségügyi Világszervezet májusi jelentéséből, ahol Az iskolás korú gyerekek viselkedéstudományi kutató központja (HBSC) 45 országban 227 441, 11 és 15 év közötti gyerek fizika és lelki egészségét, valamint társadalmi kapcsolatait vizsgálta 2014 és 2018 között. 

Így nevelj optimista gyereket

Az emberek természetükből adódóan hajlamosabbak optimistán vagy pesszimistán állni a dolgokhoz. Ha a szülők nem mutatunk jó példát a gyerekeknek, nem erősítik önbizalmukat, könnyen elveszhetnek ebben a veszélyekkel tarkított világban.

GettyImages-538027748

Sokkal könnyebb az életben boldogulniuk azoknak a gyerekeknek és ifjú felnőtteknek, akik félig telinek látják azt a bizonyos poharat, a szülőknek pedig nagy szerepe van abban, hogy erre ösztönözzék őket.

Ne panaszkodj állandóan!

Közkeletű vélekedés, hogy kevés az olyan boldogtalan, borúlátó nép, mint a magyar. Ha szülőként te is a pesszimisták és gyakran elégedetlenkedők táborát erősíted, borítékolható, hogy a csemetéd is idővel ilyenné válik, hiába mondogatod neki, hogy nézze a dolgok jó oldalát. Persze nem arról van szó, hogy a negatív érzésekről vagy a rossz dolgokról ne beszélj, vagy titkold el előle, ha valami egyértelműen nem stimmel. Ám ha lehet, a nehézségeket érdemes inkább főleg felnőtt társaságban megvitatni, olyankor, amikor a kicsi épp nincs a közelben. Nem szerencsés a gyereket minden nap az apró bosszúságokkal terhelni,  mint a szitkozódás a reggeli dugó miatt, vagy mert a főnök extra feladatot adott, ami miatt túlórázni kell. Fontos, hogy a pozitív dolgokat is említsd meg, és fókuszálj inkább ezekre.

Engedd küzdeni!

Ha a szülő azonnal kikapja lánya vagy fia kezéből a legót vagy akár házi feladatot, "hagyd, majd én gyorsabban megcsinálom" felkiáltással, azzal a gyerek sikerélményét, a „képes vagyok rá” érzését veszi el tőle. Fontos, hogy minden korban teret engedjen a felnőtt a gyereke kibontakozására, és hogy a kudarcokat is megtanulja kezelni, de ne féljen segítséget kérni, ha erre van szüksége. Így önbizalommal felvértezve lendülhet túl az akadályokon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél realista!

Az optimizmus valójában realista gondolkodásmódot feltételez, nem pedig pozitívat. Sok hírrel nehéz szembesülni, amik a televízióból, internetről ránk zúdulnak, a felnőttek pedig tudhatják, hogy ezek a hírek nem mindig fedik pontosan a valóságot. Ahelyett, hogy a szülő kimondaná azt, hogy minden rendben lesz, helyette vázolja fel egy adott negatív esemény pozitív végkimenetét, így ő is a későbbiekben megláthatja a jót a sok rossz mögött.  

GettyImages-1163991993

Bízz benne és a képességeiben!

Ahhoz, hogy a gyermekek egyedül is képesek legyenek véghez vinni bizonyos dolgokat, a szülőnek nagy fokú bizalommal kell lenniük irányukba. A kisebbeknek nyugodtan lehet olyan feladatokat adni, amelyek koruknak és képességeiknek megfelelő, amit sikerrel tudnak véghez vinni. Például egy hároméves ki tudja pakolni a bevásárlószatyrokat, egy négyéves megterít, nagyobbakra a saját szoba kitakarítását vagy a kutyus etetését lehet bízni. 

A bizalom kialakulásában az őszinte kommunikáció, a szülői nyitottság sokat segít, akitől a gyermek mer és akar kérdezni. Ha biztonságos közegben nő fel, önbizalommal telve, boldogan és optimistán hagyhatja el később a családi fészket. 

3 dolog, amit sose mondj a fiadnak anyaként 

Szülőként érdemes már a kezdetektől odafigyelni a fiúkkal való kommunikációra, hiszen vannak olyan berögzült, régmúltról hozott mondatok, amelyek gyakori hangoztatásával törést okozhatnak a fiúk személyiségfejlődésében.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük