Ezért esik szét ovi után a gyerek - 4 bevált módszer, ami sokat segít neked és neki is

Ha ovi után rendszerint kezelhetetlen a gyerek.

GettyImages-1042553078
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden szülő belefut legalább egyszer-kétszer - a kevésbé szerencsések rendszeresen - abba a helyzetbe, hogy a bölcsődéből vagy az óvodából hazaérve a gyerek sír, hisztizik, nem lehet vele mit kezdeni.

Ha nálatok is ismerős, hogy a délutáni órákban a gyerek viselkedése szétesik, érdemes megfogadnod néhány praktikus tanácsot.

Hiszti ovi után

A gyerekek az óvodában töltött idő alatt igyekeznek a tőlük telhető módon alkalmazkodni a többiekhez, a helyzet adta követelményekhez, meg akarnak felelni az elvárásoknak. Figyelnek az óvó nénikre, a többi gyerekre, a szabályok betartására. Mindezt úgy, hogy közben érzelmi és viselkedésszabályozásuk még éretlen, ennek következtében a délutáni órákra, mire a szülő megy értük az óvodába, kimerülnek. Ilyenkor ingerlékennyé, agresszívvá, kompromisszum-képtelenné válhatnak, esetleg fel-alá rohangálnak, és a szokásosnál is aktívabbá válnak. Ha esetleg rossz idő van, és nem mennek ki aznap a csoporttal az udvarra, az tovább ront a helyzeten.

Kapjon teret!

Bár a téli időszakban kevés szülő tud szívből örülni a játszótéri programoknak, érdemes bevállalni legalább egy fél óra játszóterezést még ovi után. Amennyiben nem kertes házban laktok, sokat segíthet a napközben felgyülemlett feszültség oldásában, ha a gyereknek van lehetősége egy kis délutáni rohangálásra, hintázásra, ugrálásra, mászókázásra. Utána garantáltan békésebb lesz az este.

Hagyd, hogy kiengedje!

Ha gyakran sír ovi után, hagyd, hogy ilyen formában kiengedje magából a felgyülemlett feszültséget. Öleld, simogasd meg, ha igényli! Jusson eszedbe, hogy egész nap nem tudta elengedni magát, csak most van rá módja, a te társaságodban. Ha sokat rohangál, ugrabugrál ilyenkor, igyekezz olyan feltételeket teremteni, hogy ezt megtehesse. Amennyiben a feszültség agresszió formájában tör ki belőle, természetesen gátat kell szabni neki, és meg kell próbálni a megfelelő mederbe terelni az energiáit. Ilyenkor jól jöhet például egy bokszzsáknak kinevezett párna, amit lehet kicsit püfölni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyümölcs, rágcsa, innivaló

Előfordul, hogy a délutáni félórás hiszti nagyjából egyetlen oka, hogy aznap alig evett a gyerek az oviban, mert éppen olyan ételeket kaptak aznap, melyek közül semmi nem volt kedvére való. Ha nincs nálad életmentő éhségűző nasi, csak a vacsoránál fog leesni a tantusz, hogy nahát, a gyerek egyszerűen csak éhes volt. Az oviba tehát érdemes felfegyverkezve menni délután: legyen nálad egy kis palackos víz, gyümölcs, esetleg ropi!

Légy elérhető számára!

Ne feledd: melletted érzi magát a legnagyobb biztonságban! Légy elérhető számára, érezze, hogy segíteni akarsz neki. Öleld, ha úgy látod, hogy arra van szüksége, beszélgess vele, ha kicsit nagyobb már, ajánlj tevékenységeket, stratégiákat, melyek javíthatnak a helyzeten! A jó hír, hogy idővel javul majd a helyzet, elkezdi otthonosabban érezni magát az óvodában.

Ami a gyerekeknél benyomta a hisztigombot

Sok szülő keres sorstársakat a neten, és teszi közzé fotón azokat a pillanatokat, amikor a gyereknél valami vicces okból szakadt el a cérna. Ilyen képekből válogattunk.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük