Friss kutatás! Megtalálták a bölcsőhalál okát - Jöhet a szűrővizsgálat?
Egy bizonyos BChE-szint mérése lehet a kulcs a hirtelen csecsemőhalál elkerüléséhez.

baba-alszik-jatek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha korábban nem is, legkésőbb a szülésfelkészítő tanfolyamon minden leendő szülő megismeri a bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma - Sudden Infant Death Syndrome, röviden: SIDS - fogalmát. A kórkép az egy év alatti - de különösen a 2-4 hónapos - babákat érintheti, lényege, hogy a csecsemő légzése általában az éjszakai órákban minden előzetes jel vagy tünet nélkül leáll, a baba pedig nem ébred fel az oxigénhiányra.

Bár rizikófaktor lehet a koraszülés, az ikerterhesség, a dohányfüst, de valójában a bölcsőhalál pontos okát egészen mostanáig nem ismerték a kutatók. 2022. május 06-án azonban az ausztráliai Sydney-i Westmead Gyermekkórház kutatói közzétettek egy bizakodásra okot adó tanulmányt.

Mit tehetsz a bölcsőhalál ellen?

Az egy év alatti csecsemők haláláért az esetek 40-50%-ában a SIDS felelős a fejlett országokban: az Egyesült Államokban évente körülbelül 3400 babát veszítenek el miatta. Az évtizedek óta tartó ajánlások szerint bölcsőhalál ellen a csecsemőt háton kell altatni, nem süppedős felületen, a kiságyban pedig nem lehetnek mellette játékok, takarók - melyek esetleg akadályozhatják a szabad légzést.

A hirtelen csecsemőhalál ellen fejlesztették ki a pelenkára csíptethető vagy a lepedő alá tehető légzésfigyelőket - melyek azonban sokszor az éjszaka közepén téves riasztással hoznak infarktust az újdonsült szülőkre. A természetesebb vonal kedvelői pedig abban bíznak, ha egy szobában alszanak a babával, a kicsi álmában is hallja a szülő légzésritmusát, mely segít elkerülni a tragédiát. A megelőzésre azonban ez idáig nem találtak biztos módszert.

Megtalálták a bölcsőhalál okát

Az ausztráliai Sydney-i Westmead Gyermekkórház 2022. május 6-án tette közzé azt a tanulmányát, mely reményt adhat, hogy a közeljövőben egyetlen szülőnek se kelljen rettegnie a hirtelen csecsemőhalál miatt. A kutatók 67 olyan csecsemő vérmintáit vizsgálták, akik 2016 és 2020 között SIDS és egyéb ismeretlen ok miatt haltak meg. Vizsgálataik során a többek között a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim szintjét is mérték a vérmintákban, és a kontrollcsoportban lévő 655 csecsemő vérével összehasonlítva érdekes eredményre jutottak. Azt találták, hogy a SIDS-ben elhunyt gyermekek BChE-szintje szignifikánsan alacsonyabb volt, mint az élő gyermekek esetében, vagy azoknál, akik más okból haltak meg.

A BChE enzim lehet a kulcs

A BChE az úgynevezett kolinerg rendszer enzimje, amely olyan funkciókat szabályoz, mint a vérnyomás és a légzés. Jelenetős szerepet játszik továbbá az agy izgalmi folyamataiban, ami magyarázza, hogy miért éjszaka következik be a hirtelen csecsemőhalál.

A tanulmányt vezető kutató, dr. Carmel Harrington, az ausztráliai Westmead-i Gyermekkórház tiszteletbeli kutatója maga is érintett a bölcsőhalál témájában: 29 évvel ezelőtt veszítette el saját gyermekét a SIDS miatt. Az Australian Broadcasting Corporationnek adott interjúban Harrington a következőket nyilatkozta ezzel kapcsolatban:

- Senki sem tudta megmondani, miért történt. Csak annyit mondtak, ez egy tragédia. De olyan tragédia volt, melyet nem fogadott el a tudományos énem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jöhet a szűrővizsgálat?

A tanulmányt igen ígéretesnek vélik a szakemberek, de felhívják a figyelmet rá, hogy további - nagyobb esetszámmal végzett - kutatásokra lesz szükség annak érdekében, hogy erre a mostani eredményre alapozva olyan BChE-teszteket fejleszthessenek ki, amellyel képesek lehetnek azonosítani és megelőzni a jövőbeni SIDS-eseteket.

Ilyen az élet egy babával

A kisbabás lét boldog, ám legalább annyira kimerítő időszakát igen érzékletesen mutatják be Rita Navarro portugál pszichiáter, perinatális tanácsadó és illusztrátor rajzai.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük