Tudod, mi a molnárkalács? Hétvégén megtudhatod a Skanzenben
Budapesten és azon kívül is szuper programok várnak.

molnarkalacs-söptei-zsuzsanna-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az igazi hagyományrajongók bizonyára ismerik a molnárkalácsot, amit a 16. század óta készítenek Magyarországon. Elnevezése régiónként eltérő lehet: malomkalácsnak vagy ostyának is hívják, és eredetileg Hollandiából származik. Jellegzetessége, hogy a sütővason, mellyel készítik, látható valamilyen védjegy, minta, a készítés dátuma. Hagyományosan ünnepek előtt készítették.

A szentendrei skanzenben a molnárkalácsén kívül sok más ünnepi hagyománnyal megismerkedhettek. Ha nem mennétek a fővároson kívülre, itt is számos szuper pünkösdi program vár a hétvégén.

Pünkösdi Örökség Ünnep

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - május 20-21., 9-21 óra között

Ismeritek a kékfestés hagyományát? Tudjátok, hogyan remélnek Novajon, és mi is az a molnárkalács? Pünkösdkor a Skanzen portáin találkozhattok a szellemi kulturális örökséget őrző közösségekkel. Emellett felelevenítik a Dunántúlon ismert tavaszköszöntő szokást, a pünkösdölést is.

Bővebben itt olvashatsz a programról.

Femina 20 het Punkosdi Orokseg Unnep
Fotó: Farkas-Mohi Balazs

Pünkösd a Várkert Bazárban

Várkert Bazár - május 19-21., 10-21 óra között

A pünkösdi hagyományokat színes családi programokkal idézi fel a Várkert Bazár. Az Ybl Miklós téren és a Neoreneszánsz Kertben szabadtéri programokkal várják az érdeklődőket: kézműves foglalkozásokkal, különböző játékokkal és mesekoncertekkel. Lesz kézműves vásár, a gasztroélményekről pedig a streetfoodosok gondoskodnak. Koncertet ad a Kaláka, Enyedi Ágnes és a Czutorborsók zenekar. A rendezvény ingyenes.

Bővebben itt olvashatsz a programról.

Pünkösd a budai várban

Budai vár - május 20-21., 9-21 óra között

A Budavári Palota két legimpozánsabb teraszán lesz a Pünkösdi sokadalom, melyre Tűzkereszt ünnepének hagyományőrző, búcsújáró szokásaival várják a családokat, kicsiket és nagyokat, hazai és külföldi turistákat egyaránt. Különleges látványosságnak ígérkezik az évről évre megújuló, virágba boruló Életfa, a Palota Meseösvény, valamint a Nádudvari Művészeti Iskola izgalmas, hétpróbás pünkösdi királyavató játékai. Újra forog az ország legmívesebb kosaras körhintája, és a Tündérkert Galéria pünkösdi virágműhelyében születő alkotásoktól virágba borul a Budavári Palota. A rendezvény ingyenes.

Bővebben itt olvashatsz a programról.

Pünkösdi Királyság

Tabán, Mesemúzeum - május 21., 10-18 óra között

A Pünkösdi Királyság immár harmadik alkalommal várja ingyenes ünnepi forgataggal a családokat a Tabánban és a Mesemúzeumban. Délelőtt 10 órától egész napos mulatság szórakoztatja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A kavalkádból a hagyományos pünkösdi király- és királynéválasztás sem maradhat ki, de lesz próbák utcáinak állomásai, pünkösdi bababirodalom, kreatív pünkösdi kézműves program, arcfestés, gólyalábasok, valamint sok-sok meglepetés, tánc és mulatság egész nap. A rendezvény ingyenes.

Bővebben itt olvashatsz a programról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Budapest Gourmet Fesztivál

Millenáris Park - május 17-20.

A Gourmet Fesztiválon idén sem feledkeztek el a szervezők a legkisebbekről: a Kerek Perec gasztronómiai játszótéren és a Chefparade főzőiskolában ingyenes gyerekprogramokkal várják a fiatalabb gasztrokalandorokat. Lehet majd sütni-főzni, és belekóstolhattok egy pincér, egy séf és egy cukrász mindennapjaiba is. 14 éves kor alatt a belépés ingyenes.

Bővebben itt olvashatsz a programról.

Hangszert a kézbe

Akvárium Klub - május 15-19., 14-18 óra között

2018. május 15-19. között a Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállítás több mint 150 hangszerrel várja a gyerekeket az Akvárium Klubban. A gyerekek rendhagyó énekórákon ismerkedhetnek meg a dalszerzéssel, a szövegírással, a klasszikus, a népi és a könnyűzenei hangszerekkel, illetve hangszertörténettel. A minikoncerteken, az interaktív foglalkozásokon és a hangszerkiállításon pedig a zene és a zenélés élményébe is belekóstolhatnak a résztvevők.

Bővebben itt olvashatsz a programról.

Nyitókép: Söptei Zsuzsanna.

Ilyen volt régen a pünkösd

Az általunk gyűjtött képek között vannak olyanok, melyek az 1940-es évekből valók, de olyan is, mely már az 1980-as években készült: nézd meg, mik voltak a hagyományok!

Ezt is szeretjük