A HELLP-szindróma tünetei és kezelése
A HELLP-szindróma nem csak a magzatot fenyegeti. Ismerd meg a tüneteket, hogy baj esetén azonnal orvoshoz fordulhass!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A HELLP-szindróma mindössze tíz éve él a köztudatban, bár korábban is volt példa hasonló terhességi betegségre. A különös betűszó a hemolízis - vagyis a hemoglobin kioldódása a vörös vérsejtekből -, a magas májenzim-értékek és az alacsony vérlemezke-, azaz trombocitaszám angol megfelelőiből áll össze.

A HELLP-szindróma olyan állapot, mely önmagában és a preeklampsziával együtt is felléphet, bár többnyire a preeklampszia, vagyis a terhességi magas vérnyomás különösen súlyos változatának tartják.

Mi a HELLP-szindróma?

A szindróma általában a huszadik hét után jelentkezik, és elsősorban a has felső részén, jobb oldalon jelentkező fájdalommal jár. A rendkívül kellemetlen érzést a helytelenül működő máj okozza, ami feszül. Rendszerint émelygés, néha pedig hányás is társulhat a tünetekhez. Bár nem tudni, valójában hogyan alakul ki a betegség, a tüneteket valószínűleg egy különleges anyag okozza, amit a méhlepény választ ki valamilyen okból. A HELLP megjelenése nagy egészségügyi kockázatot jelenthet számodra kismamaként, mivel a betegség során folyamatosan károsodik a központi idegrendszer, a véredények, a tüdő, a vese és más szervek.

Az oxigénhiány vagy a méhlepényen át érkező csökkenő mennyiségű vér veszélyezteti a magzatot is, hiszen korlátozza a fejlődésben, és akár vetéléshez is vezethet. Bár a terhességeknek csupán elenyésző hányada során lép fel a veszélyes betegség, az először szülő nők, illetve a harmincon túli kismamák fokozottan veszélyeztetettek. Gyakrabban fordul elő a betegség ikreket váró anyák és valamilyen autoimmun betegségben szenvedők körében is. Egyes szakemberek szerint a kór kialakulása összefüggésben állhat a szelénhiánnyal is.

Intő jelek, melyekre ügyelned kell

Az első tünetek többnyire nagyon bizonytalanok. Mivel hasonló jelekkel jár a betegség, mint egy egyszerű vírusfertőzés, nem egyszerű észrevenni, feltétlenül érdemes azonban orvoshoz fordulnod, ha problémára gyanakszol. A kivizsgálás már csak azért is ajánlott, mert a magas láz önmagában is ártalmas lehet magzatodra nézve.

Milyen jelekre figyelj?

  • Általános rossz közérzet.
  • Gyomor- és bélrendszeri fájdalom.
  • Émelygés.
  • Hányás.
  • Fejfájás.

Bár a tünetek egyszerű betegségre is utalhatnak, amennyire közülük többet egyszerre tapasztalsz, semmiképpen ne felejtsd el megemlíteni az ügyet orvosodnak! Különösen akkor legyél körültekintő, ha a korábbi vizsgálatok során magas volt a vérnyomásod, vagy preeklampsziás vagy. Előfordulhat, hogy a szindróma miatt mindenhol viszketsz, hasad pedig a jobb bordaív alatt nagyon érzékennyé válik.

Hogyan zajlik a diagnózis?

Hasonló helyzetben szükséges lehet egy vérvizsgálat. Amennyiben a teszt alacsony trombocitaszámot, magas májenzim-értékeket és hemolízist jelez, az egyértelműen HELLP-szindrómára utal. Mivel a betegség során a májfunkció rohamosan romlik, pozitív diagnózis esetén azonnali kezelésre van szükség, hogy ne kerülj veszélybe a babával együtt. Amint a gyanú beigazolódik, intenzív kórházi ellátás következik, melynek során az orvosok célja, hogy lehetőség szerint a babát és az anyát egyaránt megmentsék.

Hogyan kerülheted el a tragédiát?

A HELLP-szindróma esetében többnyire azonnal elindítják a szülést, de abban az esetben, ha a magzat nagyon éretlen, vagyis fiatalabb 26 hétnél, el lehet halasztani. Még néhány nap is sokat segíthet abban, hogy szteroidos kezeléssel a baba tüdeje kellőképpen megerősödjön, miközben az anya állapota is stabil marad. Erre azonban csak a nagyobb egészségügyi központokban van lehetőség.

A diagnózis után, a szüléssel kapcsolatos döntésre várva teljes ágynyugalmat rendelnek el. Amennyiben hasonló körülmények között kórházba kerülsz, az is fontos, hogy mindvégig a bal oldaladon feküdj, hiszen a jobb oldalon elhelyezkedő, rendellenesen működő máj a legapróbb nyomásra is érzékenyen reagálhat.

Az éles fájdalmak és a görcsök kezelésére többnyire magnézium-szulfátot adnak, amennyiben pedig a preeklampsziával együtt jelentkezik a betegség, vérnyomáscsökkentőre is szükséged lehet. Mindeközben természetesen folyamatosan figyelemmel kísérik a magzat állapotát, és amennyiben elég éretté válik, vagy egészségi állapotod miatt szükséges, mesterségesen beindítják a szülést.

Mivel a betegség kiújulhat, amennyiben első terhességed alatt HELLP-szindrómát állapítottak meg, minden további várandósságod során gondosan járnod kell ellenőrzésekre.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az a 9 hónap - Útmutató leendő anyáknak és apáknak című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük