Jelek, hogy te is helikopterszülő vagy - Maradandó következményekkel jár
A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom.

nagykep?cikkid=164508&kep=fogkrem-gyerek-anya1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elsőre viccesnek hathat a kifejezés, helikopterszülő, ám a név egészen találó, a fogalom pedig, amelyet takar, cseppet sem humoros. A helikopterszülőség szót először dr. Haim Ginott gyermekpszichológus és pszichoterapeuta tanár használta a Szülők és tinédzserek című könyvében 1969-ben, 2011-től pedig már bekerült a szótárakba is.

A szülő részéről a gyereket félteni és védeni természetes dolog, ahogyan az is természetes, és el is várható, hogy fejlődéséért és sikeres előmeneteléért a szülő biztosítsa a biztonságos hátteret és figyelmet a gyereknek. A helikopterszülő azonban mindezt eltúlozza: olyan szülő, aki egészségtelenül nagy figyelmet fordít gyermekére, és akár egy járőröző helikopter, folyamatosan a gyerek sarkában van.

Ilyenek a helikopterszülők

A helikopterszülőség úgy válik egyre egyértelműbbé, ahogy a gyerek cseperedik. Iskoláskorba lépésével a dolog egyre gyanúsabbá válik, és rendszerint a gyerek tizenéves korára nyilvánvalóan be is bizonyosodik.

  • Kisgyermekkorban árnyékként követi a gyereket, folyamatosan foglalkoztatja, és nem hagyja egyedül eljátszani.
  • Nagyobb korban túlzásba viszi a jelenlétet a gyerek életében, sikereit, kudarcait folyamatosan figyeli, elemzi. Úgy érzi, befolyásolnia kell a gyerek életének minden mozzanatát.
  • Az iskolás gyerek házi feladatában túl sokat segít, és indokolatlanul gyakran jár be az iskolába, hogy a tanárokkal konzultáljon.
  • A gyerek minden percét szigorúan követi, és különórák tucatjával szervezi meg a gyerek minden egyes napját. Meghatározza a szabadidő eltöltésének módját is.
  • Otthon a helikopterszülőség megnyilvánul a gyerek eltúlzott kiszolgálásában is, például a nagyobb gyerek fogkeféjére is kinyomja a fogkrémet, vagy kikészíti másnapi ruháját.

Miért lesz valaki helikopterszülő?

Nagyon fontos leszögezni, hogy a helikopterszülőt jó szándék vezérli. Szeretne mindent megadni a gyerekének, és szeretné őt minden rossztól megóvni. Ki akarja védeni, hogy a gyereket bármilyen csalódás érje, és szeretné megakadályozni, hogy élete bármely területe is negatív irányba sodródjon.

A helikopterszülők a pszichológusok szerint egyébként is aggódó emberek, akik nemcsak a gyerekük miatt, de magukért, a családért, az országért, sőt, a világért is aggódnak. A pszichológusok emellett azt is állítják, a helikopterszülők túlkompenzálják mindazt, amit ők gyerekkorukban nem kaptak meg a szüleiktől. Végezetül pedig a szülőkre nehezedő állandó nyomást, az egymás közti folyamatos kimondott vagy kimondatlan versengést is felelőssé teszik a helikopterszülőség kialakulásáért.

Miért ártalmas a helikopterszülőség?

Ha magadra ismertél a fenti jellemzők alapján, igyekezz nem túlaggódni a dolgot, mint az életben oly sok mást. Szülőként semmi gond nincs veled, hiszen odafigyelsz a gyerekedre, félted és óvod őt, ami példás szülői viselkedés. Fontos azonban ezentúl némi tudatosságot csempészned a gyereknevelésbe olyan téren is, hogy kicsit lazíts a mindennapi dolgokon.

Egy-egy rendkívüli vészhelyzetet leszámítva elég, ha csak a szülőin mész be az iskolába. Hagyj a gyerekednek kicsit több személyes teret, és ne végezd el helyette a legegyszerűbb dolgokat is. Ha ugyanis nem készteted őt a korához illő önállóságra, a későbbiekben sem lesz önálló, és ebből sok problémája származhat. Nem boldogul majd, nem találja fel magát a különböző helyzetekben, amikor már felnőttként kell helytállnia. Ne terheld túl délutántól estig nap mint nap különórákkal, és adj neki ellenőrzött formában, de szabadabb szabadidőt. Ha csak kicsit lazábban veszed a szülői feladataid, te is stresszmentesebb, és a gyerek is kiegyensúlyozottabb lesz.

Ezt is szeretjük