Így értem el, hogy a férjem több házimunkát végezzen: 5 történet hús-vér anyáktól

Az első gyerek születése gyakran átrendezi a háztartási munkák addigi igazságos elosztását.

GettyImages-986696590
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába dolgoznak a nők munkahelyen már generációk óta, sok családban ma is problémát jelent, hogy a házimunka nagyobb része még mindig rájuk hárul. Ebbe a hibába sokan azután csúsznak bele, hogy megszületik az első gyerek. Ha a nő otthon volt egy-két évet a kicsivel, valahogy kérdés nélkül alakul úgy a család élete, hogy a háztartási munkák és a szervezés zöme is az ő nyakába szakad.

Ilyenkor az édesanyák úgy érezhetik, mintha évtizedeket ugrottak volna vissza az időbe, ami a férfi-női munkamegosztást illeti. A legegyszerűbb természetesen ennek nyíltan hangot adni és megbeszélni a közösen végzendő feladatokat. Ha azonban ez a módszer mindig csak egy napra jelent megoldást, akkor olvass tovább: az alábbiakban néhány gyakorlati tanács következik hús-vér édesanyáktól.

Kivárós trükk

- Néha hagyom, hogy a férjem maga vegye észre, hogy a háztartási munkákat és a gyerekek körüli teendőket nem apró, láthatatlan manók végzik. Megesik, hogy vacsora és a gyerekek fürdetése között nem pakolom be a mosogatógépet, és söprök fel az asztal alatt, hanem kicsit leülök én is - netán ledőlök a kanapéra. Ilyenkor eltelik 20-30 perc, mire ráeszmél, hogy nem haladnak a dolgok, a gyerekek nem feltétlenül másznak be maguktól a fürdőkádba, a konyhában pedig nem lesz rend automatikusan. (Eszter)

Táblázatos módszer

- Több házimunkát végeztem, mint a férjem, és ez időnként zavart, főleg ha nagyon aránytalanná vált, nyilván szóvá is tettem, de ez nem hatott. Egyszer kiraktam egy táblázatot a  hűtőre, hogy ki mit csinál itthon munka mellett napi szinten, és ikszelgettem két különböző színnel. Elég látványos volt az eredmény, ami a férjemet elgondolkodtatta, és ami fontosabb, cselekvésre ösztönözte. Egy másik működőképes módszer volt, igaz nem szándékosan, hogy amikor a lányunk már nem volt annyira kicsi, elutaztam három napra, ők pedig kettesben maradtak otthon. A férjem rájött, hogy mennyi mindent is kell elvégezni otthon és a gyerek körül. Szerencsére azóta 60-40%-os arányba került a munkamegosztásunk. (Kata)

Pozitív megerősítés

- A férjem nem egy konyhatündér. Az ismerősöknél viszont több helyen is a férfiak főznek, ami az utóbbi időben rá is ösztönzőleg hatott. Azóta neki is voltak gasztronómiai próbálkozásai. Én pedig maximálisan támogatom, és igyekszem megerősíteni abban, hogy jó úton halad. Még ha nem is a legprofibb a végeredmény, de örülök, hogy próbálkozik. (Petra)

A cikk az ajánló után folytatódik

Káoszelv

Már rég megfigyeltem, hogy sokkal kevésbé hatékony, ha szólok a férjemnek, hogy porszívózzon fel, vagy mosogasson el, mintha kivárom, hogy észrevegye a rendetlenséget. Ha a kanapé alól már kiszaladnak a pororoszlánok, vagy az edények feltornyosultak a mosogatóban, az azért idővel neki is fel szokott tűnni. Ilyenkor némi morgás kíséretében külön kérés nélkül is elvégzi az aktuális házimunkát. (Liza)

Elalvós technika

Én altatom a gyerekeket, és általában annyira fáradt vagyok, hogy el is alszom velük. Rendszeres - és mostanában némiképp tudatos is -, hogy altatás előtt indítom el a mosógépet, így a férjemnek - aki később szokott lefeküdni - kell kiteregetnie a vizes ruhákat. De a közösen végzett feladatok is működnek nálunk: például, ha én főzök, közben megkérem, hogy terítsen meg. (Éva)

Naptár a '80-as évekből

A netezők teljesen odavannak a retró naptárért, ami a saját korában biztos, hogy formabontónak számított.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük