5 dolog, amit a terhesség előtt csináltál, de alatta nem mered: a szülész-nőgyógyászt kérdeztük, szabad-e

Biztos, hogy érdekelnek a válaszok.

nagykep?cikkid=167975&kep=doktorno1-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság kétségkívül az egyik legizgalmasabb és legcsodálatosabb állapot egy nő életében, ám tény az is, hogy ez alatt az időszak alatt számtalan kétség és kérdés is felmerül. A következőkben öt gyakori kérdésre olvashatod el a szülész-nőgyógyász, dr. Oláh Orsolya válaszát.

- Szabad-e, és meddig szabad hason aludni a kismamának?

- Addig szabad, ameddig kényelmes. A kismama teste azonnal jelez, ha már túl nagy nyomást jelent a hason alvás, és nem fog jólesni.

- Szabad a kismamának sportolni, edzeni, emelni, tehát nagyobb fizikai megterhelésnek kitenni magát?

- Korábban széles körben élt az a felfogás, hogy a várandósság alatti testmozgás megnöveli a vetélések, koraszülések kockázatát. Ez a felfogás az újabb és újabb vizsgálati eredmények hatására lassan megváltozott, jelen pillanatban az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság várandósság alatt heti háromszor fél óra testmozgást javasol.

Nehezet emelni természetesen nem szabad, főleg hirtelen. A mozgás intenzitása akkora legyen, hogy a kismama ne érezze túlzottan kimerítőnek, inkább essen jól neki. Az úszás, kocogás és jóga például kimondottan javasolt.

- Ártalmas lehet-e a kismamának kémiai beavatkozásokat végezni magán, például hajat festeni, vagy lehet-e káros akár a sminkelés?

- A hajfestés a méreganyagok bőrön keresztül történő felszívódása, illetve ezeknek a magzatra gyakorolt esetleges káros hatása miatt bizonytalanítja el a kismamákat, de ezeket az eddigi kutatások nem igazolták, így jelenleg úgy tűnik, hogy a hajfestés terhesség alatt biztonságos. A sminkelésnek sincs akadálya.

- Alapvetően nem javasolt szoláriumba járni, de vajon a terhesség alatt járhat a bőr egészségén felül más, a magzatra gyakorolt negatív hatással?

- A szoláriumozás alatt a bőrben képződő szabad gyökök rákkeltőek, ezek lekötése rendesen igénybe veszi a szervezetet. Az, hogy ezek a szabad gyökök milyen hatást gyakorolnak, nem tisztázott. Így egyértelmű, hogy nem javasolt.

- Okozhat-e bajt a terhesség alatt bármilyen szexuális tevékenység?

- Szövődménymentes, normál terhesség esetén az első perctől a burokrepedésig lehetséges szexuális életet élni. A burokrepedés után már nagyobb a kockázata a felszálló fertőzéseknek, emiatt ezután már nem szabad.

Ezt is szeretjük