Eszméletvesztéssel járhat az egyszerű gyomorrontás? Ezekre kell figyelni, hogy elkerüld a bajt

Előzd meg a kiszáradást!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomorrontásról azt feltételezné az ember, hogy nem veszélyezteti különösebben az emberéletet, de sajnos a helytelen kezelés akár komoly problémákhoz is vezethet.

Ha nem szeretnéd, hogy a gyermeked pórul járjon, és eszméletvesztés miatt kórházba kelljen szállítani, akkor ezekre kell gondosan odaügyelned!

Hirtelen folyadékvesztés

A gyomorrontás két dolog miatt alakulhat ki: a mértéktelen fogyasztás, illetve a fertőzött étel miatt. Függetlenül azonban attól, hogy éppen melyik változat áll fent, a gyomorrontás tünetei megegyeznek, hányinger, hányás, esetleg gyomorégés, gyomorfájdalom vagy hasmenés is jelentkezhet.

A gyerekek ilyenkor elutasítanak mindennemű ételt és italt, amit a szülők általában beletörődéssel nyugtáznak, de ez a legveszélyesebb, amit csak anyaként tehetsz, hiszen a hányás, hasmenés következtében kialakult hirtelen folyadékvesztés miatt a szervezet teljesen kiszáradhat.

Nyilván nem szabad a gyomrot terhelni, de az itatásra kiemelkedő szükség van ilyenkor is, mert a gyerekek folyadékháztartása nagyon érzékeny, és könnyen felborul.

A kiszáradás tünetei

Kiszáradáskor a bőr szárazzá és fakóvá válik, az izzadás, könnyezés megszűnik, a vizelet mennyisége elenyésző lesz, de színe annál sötétebbre vált, ám a legjellemzőbb talán az állandó szomjúságérzet.

A kiszáradás ezen kívül eszméletvesztéssel is járhat, és ez nem csak a szélsőséges esetekben igaz. Egy-két nap rosszullét is annyira megviselheti a kicsik szervezetét, hogy aztán csak infúziós kezeléssel lehet ismét feltölteni folyadékraktáraikat, hasmenés és hányás esetén ugyanis az ásványi sók is kiürülnek a szervezetből, ami teljes legyengülést okoz.

15 fegyver az influenza ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így előzheted meg

A megelőzés egyetlen módja a folyamatos itatás: félóránként legalább fél deci vizet meg kell itatni a gyerekkel, sőt.

Ha a kiszáradás egyes tüneteit kezded felfedezni, akkor negyedóránként célszerű ennyi folyadékot a kicsibe belediktálni. Ez lehetőleg legyen víz, maximum cukrozatlan tea, de a gyümölcsleveket, szörpöket és különösen a szénsavas üdítőket ilyenkor mellőzd az életéből.

Lázcsillapítás

Előfordulhat, hogy a gyomorrontás kapcsán lázcsillapításra is gondolni kell. Íme, néhány hatékony módszer!

Ha úgy érzi, hogy mást is sikerülne megennie, akkor tyúkhúsleves leszűrt levéből adj neki, már pár kanál is sokat segíthet abban, hogy a szervezete ismét megerősödjön.

Ezt is szeretjük