Tényleg kettő helyett kell enni a terhesség alatt?

A védőnő elmondja

Sokszor hallani, de vajon valóban szükség van ennyi kalóriára?

A terhesség alatt van, aki folyamatosan éhes, és van, aki alig bír enni. A legtöbb nő pedig nem akar elhízni, miközben mindent meg akar adni a babájának, amire szüksége van. Hogyan lehet az anyuka és a születendő baba igényeit egyszerre figyelembe venni? Ezekről kérdeztük a Nestlé védőnőjét és dietetikus szakemberét, dr. Badacsonyiné Kassai Krisztinát.

- Sokszor hallani, hogy a terhes nőnek mindent meg kell ennie, ami elé kerül, mert kettő helyett eszik. Követendő ez a tanács?

- A fejlődő magzat tápanyagforrását az anyai szervezet biztosítja, éppen ezért nem mindegy, hogyan táplálkozik a kismama. Ezen persze nem azt kell értenünk, hogy két ember helyett kell enni. Ilyenkor elsősorban nem a mennyiség növelése szükséges, hanem a minőségi étkezés a fontos.

És hogy miért? Azért, mert a terhesség alatt a helyes étrenddel határozza meg a kismama a leendő gyermeke jövőbeli egészségét, emellett biztosítja saját fizikai erőnlétét és lelki egyensúlyát mind a terhesség, mind a szülés alatt, továbbá felkészíti testét a baba szoptatására.

- Ha egy kismama nem akar elhízni a terhesség alatt, akkor mire kell figyelnie?

- A terhesség ideje alatt nem szükségszerű az elhízás, bár ettől sokan tartanak. Ha a várandós nő nagyjából változatlan életmódot folytat, energiaszükséglete átlagosan mindössze 15%-kal nő a várandóssága elöttihez viszonyítva.

Ez napi 300 kalóriával nagyobb energiaszükségletet jelent, ami megfelel egy nagyobb szelet kenyér energiatartalmának, de kímélő életmód esetén elég 200 kalória többletenergia biztosítása is. Ennek fedezése általában nem okoz nehézséget, a szervezet éhségérzettel diktálja, hogy mennyire van szüksége.

Napi öt-hatszori étkezéssel - reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, pótvacsora - megoldható. Egyszerre azonban ne fogyasszon nagy mennyiségű ételt a kismama, tehát gyakran egyen, de keveset. Az elhízás megelőzése érdekében azonban célszerű odafigyelnie, hogy ezt az éhségérzetet mivel csillapítja.

Együnk jól egy teljesebb életért!

Útravaló gyermekünknek: a gyermekkori táplálkozás minősége és az ekkor kialakuló szokások jelentősen befolyásolják a későbbi egészségi állapotot. Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és alapozd meg gyermeked jövőjét!

Nagyobb mennyiségű táplálékot ajánlott fogyasztaniuk azoknak a kismamáknak, akik még nem töltötték be 18. évüket, nehéz, fárasztó munkát végeznek, vagy gyors egymásutánban több gyermeket szültek.

Optimális esetben - a magasságtól és testsúlytól függően - 9-12 kilogramm súlytöbblet jön létre a terhesség alatt. Normál alkatú, egészségesen táplálkozó kismamáknál 10-12 kilogramm, túlsúlyosaknál 9-10 kilogramm, esetleg 7-8 kilogramm súlygyarapodás az ideális. Ez az első 10 hétben lassú, heti 115 gramm, majd 300 gramm.

- Szabad fogyókúrázni terhesség alatt? Vagy alacsony szénhidráttartalmú diétát követni? Árthatnak ezek a picinek?

- A terhesség alatti szélsőséges diétázás vagy elégtelen, hiányos táplálkozás árthat a magzatnak. Egy friss tanulmányból kiderült, hogy a kismamák elégtelen táplálkozása vagy diétázása a méhben fejlődő magzat vérkeringésének zavarát eredményezi, ami felnőttkorban akár szívpanaszok és cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Az éhező kismamák gyermekei ugyanakkor hajlamosabbak az elhízásra is.

-  Miket egyen, és miket ne egyen egy várandós nő?

- A helyes étrend kialakítása során minden szempontot figyelembe kell venni. Természetes, normál mértékben szinte minden étel fogyasztása megengedett. Bármilyen elvet követ is, egy várandós nő nem tiltható el attól az ételtől, amelyet megkíván. A helyes étrend kialakítása nemcsak a kismama és a magzat védelmét szolgálja, de megkönnyíti a szülést, és később a felesleges kilók leadását is.

A változatos étrend biztosítja a megnövekedett vitamin- és ásványianyag-igény folyamatos kielégítését. Kiemelten ajánlott odafigyelni az alábbi ásványi anyagok és vitaminok elegendő bevitelére.

Ajánlott vitaminok és ásványi anyagok

Kalcium

A magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve. Terhesség idején a normális mennyiség dupláját kell fogyasztani. Forrásai: tej, sajt, joghurt, túró, savanyú káposzta, paradicsom, szardínia.

Vas

A hemoglobin előállításához szükséges, ami az oxigént szállítja a vérben. A magzatnak vasraktárt kell kiépítenie a születése utánra, és számolni kell az anya megnövekedett vasigényével is. Terhesség idején az anya több hemoglobint állít elő, ezért több vasat használ fel a táplálékból. A test könnyebben feldolgozza a vasat, ha elég C-vitaminhoz is jut.

Forrásai: sovány marha-, birka-, csirkehús, belsőségek, szardínia, tonhal, különböző cukrozatlan müzlik, bab, csicseriborsó, lencse, tofu, brokkoli, borsó, újhagyma, spenót és egyéb zöldfőzelékek, burgonya, kesudió, napraforgómag, tojás.

Cink

A vércukorszint szabályozásában vesz részt, az inzulin alkotórésze. Forrása: húsok, hüvelyesek, tojás.

Jód

Fontos szerepet játszik a vérkeringés és az anyagcsere szabályozásában, a pajzsmirigyhormonok termelésében, véd a káros sugárzásoktól. Hiányában lassul az anyagcsere, spontán abortusz is előfordulhat - a hiányt általában a pajzsmirigy megnagyobbodása jelzi. Forrásai: hal, só, kagyló, friss, sötétzöld színű leveles zöldségek, brokkoli, spenót, korpás kenyér, zabpehely, zöldborsó, mandula, banán, tojássárgája.

Folsav

Folsavra körülbelül háromszoros mennyiségre van szükség a terhesség alatt, annak is leginkább az első 12 hetében, de legjobb már a teherbeesés tervezésekor odafigyelni a magas folsavtartalmú ételek fogyasztására. Nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek termeléséhez, az idegrendszer és a gerinc helyes fejlődéséhez, különösen a terhesség első néhány hetében.

Forrása: spenót, sóska, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, bab, borsó, káposzta, barna rizs, burgonya, karfiol, szárított barack, füge, citrom, narancs, kivi, banán, különböző müzlik, narancslé, tej.

C-vitamin

Erősíti a szervezet ellenálló képességét, segíti a méhlepény megfelelő működését és a vas felszívódását. Forrásai: friss gyümölcsök, zöldségek; legkiválóbbak a narancs, alma, paprika, paradicsom, egres, ribiszke, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, sóska.

E-vitamin

Az izom- és idegpályák fejlődéséhez és működéséhez szükséges. Forrása: növényi olajok, olajos magvak.

D-vitamin

Segíti a kalcium és foszfor felszívódását és hasznosulását a szervezetben. A kiegyensúlyozott szívműködéshez és a csontok fejlődéséhez szükséges. A D-vitamint napfény hatására állítja elő a szervezet, de ajánlott növényi olajok, olajos magvak, hal, máj és tojás fogyasztásával is bevinni.

Ezt is szeretjük