Az etióp nő, aki egykor gyerekházasságba kényszerítette saját lányait, most százaknak segít menekülni belőle
Etiópiában jelenleg is bevett szokás a gyermekházasság, ezt a káros hagyományt szeretné megszüntetni a bátor nő.

GettyImages-1296570670
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Afrika több országában, köztük Etiópiában még mindig sem sikerült teljesen felszámolni a gyermekházasság gyakorlatát. A hagyományt a térségben uralkodó szegénység szülte, sok családnak ez az egyetlen kiút, hogy anyagilag stabil életet tudjanak biztosítani a gyermekeik számára.

Ugyan csökkenő tendenciát mutat a gyermekházasságok száma, még így is kiemelkedik Etiópiában, kutatások szerint a 2000-es évek elején az etióp lányok 59%-a kötött házasságot 18 éves kora előtt jó tíz évvel idősebb férfival. A történetben taglalt 55 éves Chaltu Merdasa szintén világ életében követte a kultúrájukból fakadó elvárásokat és édesanyja hagyományőrző tanításait, míg fel nem nyitották szemét az UNICEF szakemberei.

A hagyomány követése nem mindig a helyes út

Chaltu Merdasa öt lányával él az Etiópiában található Tuji Gabessa Kebelében, ami egy kis közigazgatási egység, melynek legfőbb irányítói az egyházközségi tisztviselők. Négy lányát vakon és a legjobb szándékkal vetette alá nemiszerv-csonkításnak, és kényszerítette gyermekházasságra. Ötödik lányát az UNICEF szakértőivel zajlott felvilágosító beszélgetés hatására már nem tette ki ennek az embertelen procedúrának.

GettyImages-527475684

A gyakorlat alapján onnantól kezdve, hogy megkötetett a házasság, a kiskorú lányok sorsa a férjük kezében van. Ők dönthetik el, hogy folytathatják-e a tanulást, emiatt sokaknak idő előtt véget érnek az iskolai évek. 2009 és 2014 között az iskolaelhagyó gyerekek 34%-a fejezte be emiatt korábban tanulmányait. Hiszen a „jó feleség" a hagyomány szerint otthon van a gyerekekkel, neveli őket, és gondoskodik a család idősebb tagjairól. Bizonyítottan negatívan hat a gyakorlat az így megházasított nők mentális egészségére, különösen azokra, akik 15 évesen vagy fiatalabb korukban lettek férjezettek. Az önállóság teljes hiánya és a gyakori családon belüli abúzusok miatt depresszió, pszichés szorongás alakul ki náluk, ami fizikai egészségükre is kihat.

A közösségbe érkező emberjogi aktivisták meglátogatták a konzervatív eszmék szerint élő nő házát is, és feltárták előtte ezt a szomorú igazságot. Chaltu Merdasa visszaemlékezéseiben felelevenítette azt a kérdést, amit soha nem fog elfelejteni: „Elégedett vagy azzal az életúttal, amit a lányaid követnek?" Érzelmileg mélypontra jutott, amikor őszintén belegondolt, milyen választ adna.

- A lányaim egészségtelenek, nagyon szegények, és mindennapos küzdelem számukra az élet azzal a sok-sok gyermekükkel, akiket nemzettek, és nevelnek a férjeik mellett - nyilatkozta.

GettyImages-593275192

Később a nő a szervezetnek hála képzésekre is járhatott, ahol behatóbb tudást szerzett a gyermekházasság és a nemiszerv-csonkítás negatív hatásairól. Mára már széles körű tudással rendelkezik, aminek köszönhetően megmenthette legkisebb lányát a beavatkozás fájdalmaitól és a gyermekházasságtól is.

Kislánya először visszautasította édesanyja segítségét, hiszen addigi neveltetésével teljes ellentmondásban állt, és korabeli társai is nagy nyomást helyeztek rá. Azonban sikerült meggyőznie, hogy ne vegyen részt a procedúrán, hanem folytassa inkább a tanulmányait.

Százakat mentett meg a közösségben

A szemléletváltásnak hála Chaltu Merdasa nem csak saját családtagján segíthetett. Felvették az UNICEF-hez, hogy az elmaradott közösségeket járva felvilágosítást adjon a gyermekházasság gyakorlatáról. Áldásos ténykedéseinek köszönhetően több száz lány menekült meg a korai házasságtól és a körülmetéléstől. Nélküle ezt nem sikerült volna elérni, hiszen élettapasztalata és karizmája kellett ahhoz, hogy a serdülő lányokat és édesanyjaikat sikerüljön meggyőznie a váltásról. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- 23 éve tanítok különböző kerületekben, de még soha nem láttam ennyire küzdeni nőt fiatalabb lányok és nőtársai jogaiért - nyilatkozta egy helyi tanár, Birhanu Megersa az UNICEF-nek - Chaltu Merdasa nem csak azzal van tisztában, mi történt a lányokkal, hanem egészében megkérdőjelezi a nemiszerv-csonkítás és a gyermekházasság gyakorlatát, és ennek egyezményét. Többször szemtanúja voltam, ahogy vallási vezetőkkel is kapcsolatba lép, hogy meggyőzze őket a káros hagyomány beszüntetéséről. Számos lány miatta visszakerülhetett az iskolapadba. Gyakran látni őt az iskola területén is, ahogy tanárokkal, igazgatókkal és a diáklányokkal beszélget. 

A munka folytatódik

Chaltu Merdasa jelenleg egy fiatalokkal foglalkozó központban dolgozik a Tuji Gabesa közigazgatási egységben. Az Anti-Harmful Traditional Practices (HTP) bizottságát is vezeti, részt vesz a térség társadalmi tevékenységeiben. Csak idén, 2021 augusztusáig hét gyermekházasságot töröltetett. Hála neki, a közössége oklevelet is kapott, melyben gyermekházasság-mentesnek nyilvánították a környéket. Ez egyike azon kevés zónának a térségben, ami megkaphatta ezt a titulust.

GettyImages-523979552

- Új kihívásokkal kell szembenéznünk, más térségekben élő családok a miénkből származó lányokat kérnek feleségül. Igyekszünk együttműködésre bírni őket, hogy közösen harcolhassunk a gyermekházasság ellen - mondta Chaltu Merdasa.

Az UNICEF ténykedései elősegítik a generációk közötti párbeszédet, és különböző fórumokat nyitnak, ahol az iskoláskorú lányok beszélhetnek egymással és az idősebekkel. Intézményi támogatást nyújtanak, hogy a kormányzati szektorok biztosítsák a segítséget a serdülő lányok és nők számára. Csak reménykedni lehet, hogy minél többeket sikerül pozitív irányban befolyásolni, és végleg beszüntetik a tradíciót.

10 ország, ahol nem jó gyereknek lenni

Évi több tízmillió gyerek születik, és közülük rengeteg érkezik élhetetlen körülmények közé.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, a képek illusztrációk.)

Ezt is szeretjük