Plusz 7 milliárd a gyermekétkeztetésre - Nem lesz több edd meg leves?
A szünidőben is kaphatnak majd ebédet a hátrányos helyzetűek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mintegy hét milliárd forinttal emelkedhet jövőre, ez több mint 13%-os növekedés - közölte Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

33%-kal nőtt a támogatás

Idén több mint 33%-kal nőtt az ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetésre fordítható támogatás egy főre eső összege - tette hozzá Soltész Miklós.

Közölte, az ingyenes és kedvezményes étkezetésre 2010-ben 28,7 milliárd forint jutott, 2014-ben ez az összeg 51,5 milliárdra nő.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a bölcsődei, óvodai ellátásban részesülő vagy iskolában tanuló gyermekek közül a múlt évben 347 ezren ingyenes, 202 ezren 50 százalékos kedvezményes étkeztetéshez jutottak, tehát az intézményekben étkező gyermekek több mint fele kapott támogatást.

A sajtótájékoztatón közreadott tájékoztató szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium még az idén 4 milliárd forint többletforrást biztosít ilyen célra.

Írtak arról is, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít azokra a hátrányos helyzetű gyermekekre, akik a nyári szünidőben nem juthatnak meleg ételekhez. A szünidőben 2,4 milliárd forintos forrásból 111 ezer gyermek juthat ebédhez hét héten keresztül.

További változások a menzán

A jövő év elejétől egészségesebb lesz a közétkeztetés - igaz, némi ellentmondásosság is fellelhető az EMMI vonatkozó rendeletében.

A rendelet szerint napi háromszori étkeztetés esetén két adag gabonaalapú élelmet, legalább két adag zöldséget vagy gyümölcsöt - a burgonya ebbe a körbe nem tartozik bele -, három deciliter tejet vagy kalciumtartalom szempontjából azzal egyenértékű tejterméket, továbbá két adag állati fehérjét kell biztosítani, bár arról, hogy az utóbbi két táplálékcsoport milyen mennyiségben és mennyire egészséges, a szakemberek véleménye is megoszlik. Igaz, a három év felettiek maximum 1,5%-os tejet kaphatnak - kivételt képez ez alól, ha a tehén gyümölcsét kistermelő szállítja, ez esetben lehet teljes is.

A rendelet értelmében édesség önállóan ebédként nem adható; egyéb főétkezésként és kisétkezésként kizárólag legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazó édesség adható. A hat éven felüliek esetében megengedettek viszont az édesítőszerek, melyek korántsem nevezhetőek veszélytelennek, egyebek mellett a cukorbetegség kialakulásához is hozzájárulhatnak. A teljes rendeletet ide kattintva olvashatod el.

Ezt is szeretjük