Még csak 4 éves a kislány, de az IQ-ja Einsteinével vetekszik: 4 gyerekzseni története
Sokan felnőtt korukban sem érnek el olyan sikereket, mint ezek a gyerekek.

tk3s swns mensa dayaal 016
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azokat a gyerekeket nevezzük zseninek, akiknek bizonyos szint fölötti az intelligenciahányadosuk, és akik fiatal koruk ellenére már valami olyat alkottak, amelyeket mi, felnőttek is elképesztő csodálattal figyelünk. A zsenialitás nagyon fontos összetevőjét a gének adják, amihez természetesen a gondos, odaadó nevelés is hozzátartozik.

Nagy büszkeség, ugyanakkor nagy felelősség is a szülők részéről a gyermekük életében korán megjelenő tehetség. Általában ezek a gyerekek nehezebben értenek szót saját korosztályukkal, és más az érdeklődési körük is, mint a velük egykorúaknak. Lássuk, kik azok a fiatal zsenik, akiktől még mi, felnőttek is butának érezhetjük magunkat. 

4 éves, de az IQ-ja Einsteinével vetekszik

Dayaal Kaur még csak négyéves, de már egy éve hivatalos Mensa-tag, azaz IQ-ja jócskán átlag feletti. A nemzetközileg is elfogadott, hivatalos eredmény szerint 145-ös IQ-val rendelkezik, míg a felnőtt Einsteiné 160 volt. 

tk3s swns mensa dayaal 002
Fotó: Anita Maric / SWNS / Northfoto

A Birminghamben élő indiai kislány szülei már korán felfigyeltek a gyerkőc különleges képességre: 14 hónaposan már ismerte az ABC minden betűjét, 16 hónaposan pedig húszig számolt. Kedvenc témája az űr, és nagy álma, hogy egyszer űrhajós legyen belőle. 

Picassóhoz hasonlítják a fiatal lányt

A kimagaslóan tehetséges gyerekeknek általában nagyobb az emocionális érzékenységük és a szépérzékük is. Ezt bizonyítja az ausztráliai, 2007-es születésű Aelita Andre is, aki 11 hónaposan kezdett festeni, és kétévesen adta el első festményét. Ugyanebben az évben több kiállítása volt, New Yorkban, Hongkongban, Kínában, valamint Oroszországban voltak láthatóak a festményei. 11 éves volt, amikor átszámítva 15 millió forintot fizettek egyik festményéért, alkotásai egyébként 3-7 millió forintra becsülhetőek. Az absztrakt és mágikus expresszionista festészettel foglalkozó ifjú művész nemcsak festményeket, de installációkat is készít hangszerek segítségével, például hegedűvel, amelyet festményeibe épít be. 

Áramot hozott létre a falujában

Az 1996-os születésű Kelvin Doe Sierra Nevadában született, és autodidakta módon tanulta ki az elektromosság csínját-bínját, hogy falujának a hét minden napján tudjon áramot biztosítani. Fémhulladékból épített generátort és akkumulátort, 13 évesen pedig saját rádióállomást is létrehozott, ahol DJ Focus néven szórakoztatja a helybélieket, és híreket sugároz. A fiatal tehetség felkeltette a nívós amerikai műszaki egyetem, a Massachusetts Institute of Technology figyelmét is, akik meghívták vendégkutatói programukba. 2013-ban Doe több tízmillió forintnyi értékű napenergia-projektet írt alá a kanadai Sierra WiFi-szolgáltatóval.

A cikk az ajánló után folytatódik

12 évesen magasabb az IQ-ja, mint Einsteinnek és Hawkingnak

Nicole Barr 12 évesen magasabb intelligenciahányadossal rendelkezett, mint Einstein és Stephen Hawking angol elméleti fizikus. A kislánnyal a nemzetközileg is elfogadott Mensa-tesztet töltették ki szülei, pusztán kíváncsiságból. Észrevették, hogy lányuk milyen rohamtempóban fejlődik a kortársaihoz képest, kétévesen számolt, és az iskolában is minden matematikai feladattal elsőként végzett. 162-es IQ-t mértek nála, ami még a szülőket is megdöbbentette.

A jelenleg 18 éves leányzó orvosnak tanul, és álma, hogy új gyógyszereket fejlesszen ki. 

8 furcsa világrekord, amit gyerekek értek el

Több furcsa világrekord van, amit gyerekek állítottak fel: korán sikerült bekerülniük a Guinness-rekordok Könyvébe.

Borító- és ajánlóképek: Northfoto

Ezt is szeretjük