Hogyan rajzolja le a családot a gyerek? Ennyire érzi biztonságban magát
Mit mondanak a rajzok a gyermeki lélekről?

GettyImages-165635940
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rajzok az óvodás és kisiskolás gyerekeknél az önkifejezés formái, hiszen érzéseiket, a külvilághoz kapcsolódó viszonyukat ezek segítségével közvetíthetik kifelé.

A gyerkőcök sokszor még nem tudják verbálisan kifejezni magukat, illetve még kevésbé tudnak olyan megfoghatatlan fogalmakkal megküzdeni egyedül, mint a harag, szomorúság vagy öröm, boldogság. Ezért a rajzok azok, amelyek beszélnek helyettük: a rajzok dekódolásra váró üzenetek a gyerek részéről.

Hogyan rajzolja le a családot a gyerek?

A családrajzokat különösen fontos szemügyre venni, mivel a családi háttér, a családtagokkal való kapcsolat vagy a biztonságérzet mind meghatározók a gyermek személyiségének kialakulásában.

GettyImages-656795525

Egy-két rajzból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, nagyjából tíz rajz kell ahhoz, hogy hasonló jegyeket felfedezhessen a felnőtt vagy a szülő a rajzokon.

Alakok elhelyezkedése

Érdemes megfigyelni a családtagok elhelyezkedését a képen. Amennyiben az alakok laphoz viszonyított méretei egészen kicsik, az alacsony önértékelésre utalhat, vagy a gyerek szoronghat valami miatt. Ha a lapot túlzóan nagy alakokkal teljes egészében kitölti, a gyereknek szüksége lenne a szülők részéről a több odafigyelésre és szeretetre.

01
Grafika: Zsédely Teréz

A rajzolási sorrend sem elhanyagolható. A rajzokon általában a gyermek az életkori sorrendet követi, apa, anya, idősebb testvér és ő. Amennyiben eltérő a sorrend, az az adott személy fontosságát jelzi. Ha a gyermek saját magát sokkal nagyobbra rajzolja, mint a család többi tagját, nem kell attól tartani, hogy túlteng az önbizalma, vagy beképzelt lenne, valójában az egészséges önértékelést jelzi.

A képen szereplő személyek egymás közötti távolságát is érdemes szemügyre venni. Amennyiben túlságosan nagy a távolság egyes családtagok között, az a családon belüli kommunikációs problémákra, hiányzó interakciókra utalhat, ahogy a járulékos elemek megléte is sok mindent elárul. Az olyan plusz elemek hiánya, amelyek szegényesebbé teszik a rajzot, mint a napocska, ház, virág, fa - ezek is az érzelmi elakadást jelenthetik. Amennyiben a családtagok stabil talajon állnak, az a biztonság érzésével köthető össze, ahogy az is, ha az alakok egyfajta láncot alkotnak azáltal, hogy egymást kezét fogják.

02
Grafika: Zsédely Teréz

Mit árul el a végtagok hiánya?

A családtagokat a gyermekrajzokon általában kinyújtott vagy csípőre tett kézzel ábrázolják, esetleg elrejtik a hátuk mögé. Ez a testtartás a családtagok szigorára mutat rá. Amennyiben a gyermek nem rajzol végtagokat, az diszharmóniára utalhat. A száj elhagyása is problémákat, bizonytalanságot, félelemet, szorongást mutathat. Ugyanakkor a testrészek túlzó ábrázolása - nagy fül, kis fej - teljesen természetes ebben az életkorban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A pálcikafigura-ábrázolás iskoláskorban azonban szorongásra és alacsony IQ-ra utalhat.

04
Grafika: Zsédely Teréz

A színek használata

Bár sokan megijednek, amikor az óvodás gyermek csupa feketével rajzolt képekkel jelenik meg otthon, ebből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni. A legkisebbek szeretnek feketével rajzolni, mivel egy olyan színről van szó, ami erőteljesen jelenik meg a papíron, így élvezettel használják azt. Iskoláskorban a gyász, a komorság, szomorúság színe lehet a fekete. A sok szín a gazdag fantáziavilágot ábrázolja, a sárga magabiztos lélekre utal, a kék nyugalmat és az anyai szeretetet szimbolizálja, a rózsaszín az érzékenységet, sebezhetőséget, a zöld a harmóniát, a piros a szeretetet vagy dominanciát, a lila ugyanakkor viselkedés- vagy tanulásbeli zavarokra utalhat.

Hogyan rajzolja le a fát a gyerek?

Kérd meg kisiskolás gyermeked, hogy rajzoljon egy fát, az alábbiak segítségével pedig megtudhatod, miről árulkodik a lelke és az érzelmei.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük