Miért jó, ha megünneplitek a gyereknapot? - Sajnos a világon nem mindenhol tartják az ünnepet

Magyarország szerencsés ezzel a szokásával, Dél-Afrika már kevésbé.

ThinkstockPhotos-578310432

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Emlékszel még, amikor gyereknapi programokon lelkesen rajzoltál a betonra színes krétával, részt vettél az ugrókötélversenyeken, és mindenhol színes lufik, boldog gyerekek, vidám szülők vettek körbe?

A legtöbb ember emlékeiben megmaradnak ezek a napok, és szeretettel emlékeznek rájuk, mert már gyerekként is érezték, hogy ez valami különleges. Sajnos nem az egész világon ilyen rózsás a gyereknap képe, de akinek lehetősége van rá, annak megéri megünnepelni.

A magyarok jól szórakoznak - és milyen jól teszik!

Ha saját gyereknapi emlékeidre szeretettel gondolsz, már az is jó indokot ad arra, hogy különlegessé tedd ezt a napot gyermeked számára is. Magyarországon a gyereknap szerencsére remek programokkal telik országszerte. A versenyeken való megmérettetés jót tesz a gyerek énképének: akár veszít, akár nyer, fontos tapasztalattal gazdagodik, és erősödik a pszichéje.

ThinkstockPhotos-sb10062905q-001

Továbbá a kreatív és sportjátékok fejlesztő hatással is bírnak. Ráadásul a közösségi programok remek alkalmat adnak arra, hogy a gyerek ne csak otthon, de nyilvánosan is megmutathassa, mire képes, mit tud alkotni. Ez pedig büszkeséggel tölti el. Magyarország szerencsés abból szempontból, hogy a gyermeknap a felhőtlen szórakozásról szól, és ilyen módszerrel hívja fel a figyelmet a gyerekek fontosságára és jogaira.

Gyereknap a világ körül

Bangladesben is versenyekkel ünneplik ezt a napot, ám e versenyek célja nem annyira a szórakozás vagy a sport, hanem az, hogy a gyerekek megismerkedjenek a jogaikkal. Szó, mi szó, hasznos ez így is, csak nem biztos, hogy ugyanannyira szórakoztató. Pedig a gyereknek még a játék és a szórakozás a legjobb fejlesztő módszer.

Sajnos Dél-Afrikában sem sokkal vidámabb a helyzet. Ugyan ott is van Nemzetközi Gyereknap, ám ez a nap jóval komolyabb hangvételt kap. Nem annyira az ünneplésé a főszerep, helyette országszerte kampányokkal irányítják a figyelmet a gyerekek jogaira. Természetesen ez a rész rendjén van így, hiszen olyan országról van szó, ahol a nők és a gyerekek jogai is háttérbe szorulnak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Néhány országban, például Suriname-ban gyereknapon nem szerveznek különleges programokat, csak a szülők megajándékozzák valamivel csemetéjüket. A gyerek ebből is érzi, hogy fontos, és hatalmas boldogságot lehet okozni neki egy-két aprósággal, persze az együtt töltött időt és szórakozást semmi sem pótolhatja.

Kell, hogy fontosnak érezze magát

Tulajdonképpen sokféle módszerrel teheted kivételessé a gyereknapot csemetéd számára. Ha nincs lehetőségetek közösségi programokon részt venni, vagy a gyermeked introvertált típus, csapjatok otthon egy kisebb ünnepséget. Csináljatok együtt valamit, amit általában nem szoktatok, süss neki egy tortát vagy süteményt.

A legkisebbek se maradjanak ki

Ha kisbabakorú gyermeked van, ajándékozd meg olyasmivel, aminek mindketten hasznát veszitek! Nézz szét a FeminaShop Baba-Mama osztályán, hiszen rengeteg hasznos holmit találhatsz.

Promóció

Ha nagyobb gyermeked van, akkor se feledkezz el róla, hiszen a tinédzser is gyerek még. Ám, hogy ne érezze magát anyuka kicsi fiának vagy lányának, vidd őt ebédelni vagy színházba, ezek már kicsit komolyabb programok, de legalább együtt szórakoztok. 

Attól függetlenül, hogy részt vesztek-e valamilyen eseményen, jó, ha valahogy jelzed számára, hogy fontos neked, de leginkább, hogy fontos a világnak. A jövő a gyermekekben van, és ezt nekik is tudniuk kell - hiszen erre épül a gyereknap eszméje is.

Ezt is szeretjük