Szabálytalan, elszíneződött és foghíjas a mosoly?
Íme, az okok
Ismerd meg a leggyakoribb fogproblémákat, hogy eldönthesd, mikor van szükség orvosra!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A korai fogproblémákra nem csak azért érdemes odafigyelned, hogy kivédd a többi gyerek csúfolódását, hanem azért is, mert számos felnőttkori szövődményt megelőzhetsz. Ha játékos módszerekkel már igen pici korban elkezded hozzászoktatni porontyodat a rendszeres fog- és szájápoláshoz, akkor a jövőre nézve mindkettőtök dolgát megkönnyítheted. Ismerd meg a leggyakoribb bajokat, és tudd meg, hogy mit kell tenned!

Szabálytalanul kibújó fogak

Ha kisbabád fogai nem szabályosan bújnak elő, egyelőre ne kérj időpontot a fogszabályozó szakorvostól: az első tejfogak megjelenése nem jelzi előre a későbbi fogsor fésületlenségét. Valójában a tejfogak gyakran bújnak ki szabálytalanul, különösen az alsó egyesek nőnek sokszor furcsán, V-alakot képezve, amikor áttörnek.

A felső fogak ebben az időszakban óriásinak tűnnek az alsókhoz viszonyítva, ez azonban normális jelenség. Ráadásul egyeseknél a felsők hamarabb kibújnak, mint az alsók, de ez sem jelent problémát.

Két és fél éves korára a kicsi valószínűleg egy teljes tejfogsor - összesen húsz fogacska - büszke tulajdonosa lesz. A fogak addigra bizonyosan arányosan és katonás sorban állnak, azonban nem kell aggódnod, ha nem így van. A szabálytalanul álló tejfogsor nem vetíti előre a szabálytalan végleges fogsor képét.

Amennyiben a tejfogak után maradandó fogai is szabálytalanul nőnek, már bátran fordulhatsz fogorvoshoz, és nem árt, ha minél előbb meg is teszed. Fiatalabb korban ugyanis még könnyebb a fogakat szabályozni, és lehet, hogy a cseppet sem kellemes nappali fogszabályzót is megúszhatja gyermeked.

Elszíneződött fogak

Van esély arra, hogy az amúgy hófehér fogakat nem a szuvasodás színezi lehangolóan szürkére, hanem a vas. Néhány baba esetében, akik vastartalmú, folyékony vitamin- és ásványianyag-utánpótlást kapnak, a fogak elszíneződnek.

Ez egyáltalán nem árt a fogaknak, és elmúlik, ha a folyadékokról átszoktatod porontyodat a rágótablettára. Addig is csökkentheted az elszíneződés mértékét, ha a vitaminpótlás beadása után azonnal megtisztítod a fogait fogkefével vagy gézzel.

Ha a babád nem kap folyékony vitamin- és ásványianyag-pótlást, ugyanakkor gyakran szopogat gyümölcslevet vagy zabkását cumisüvegből lefekvéskor, az elszíneződés jelezhet szuvasodást. Okozhatja sérülés is vagy a fogzománc képződésének veleszületett hiányossága. Ha fehéres foltok vannak fogain, az valószínűleg zománchiba jele, a sárgulás pedig előfordulhat bizonyos gyógyszerektől. A határozottan szürkés, fogszuvasodásra utaló elszíneződés esetében mihamarabb fordulj orvoshoz, hiszen az ő véleménye a biztos.

Foghíjas mosoly

Nincs annál aranyosabb, mint egy mosolygó, elöl foghíjas első osztályos, ha azonban csemetéd a cumisüveg-szindróma miatt veszti el fogait, az már nem annyira bájos látvány. Szerencsére a probléma teljes mértékben megelőzhető. Leggyakrabban az első két év során alakul ki, amikor a fogak a legérzékenyebbek, és oka legtöbbször az, hogy a pici rendszeresen cumisüveggel a szájában alszik el.

Az anyatejben, a tápszerekben vagy a gyümölcslevekben lévő cukor a szájban lévő baktériumokkal együtt erőteljesen rongálja a fogakat. A romlást fokozza, hogy alvás közben jelentősen csökken a nyáltermelés, ami általában felhígítja az ételt és az innivalót, illetve segíti a nyelési reflexet. Mivel keveset nyel, az utolsó korty a baba szájában marad, és órákig érintkezik a fogaival.

Bár a csúnya hiányosság a maradandó fogak érkezésével megszűnik, jobb, ha nem vársz az új fogakra, hanem megelőzöd a bajt! Miután a baba fogai kijöttek, ne fektesd le este aludni vagy nappal szunyókálni egy cumisüveg tápszerrel, anyatejjel vagy gyümölcslével. Nem okoz majd problémát, ha csak alkalmanként fordul elő, ha azonban rendszeresen, akkor igen. Ha muszáj lefekvéskor cumisüveget adnod neki, legyen benne tiszta víz, ami nem károsítja a fogait.

Ne engedd, hogy a baba cumiként használjon egy cumisüveg tejet vagy gyümölcslevet, és azzal másszon vagy feküdjön, miközben kedvére kortyol belőle, hiszen az egész napos kortyolgatás éppannyira káros a fogakra, mint az éjszakai szopogatás.

A cumisüvegeket tekintsd az étkezések, az uzsonnák tartozékának, és használd rendszeresen, a megfelelő elrendezésben: a karodban, a babaszékben, az etetőszékben, illetve más megfelelő, etetésre alkalmas székben, valamint a megfelelő időben.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a csőrös poharakra is!

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az első 12 hónap című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük