Miért tűnnek el a gyerekkori emlékek? Érdekes jelenség zajlik a kicsik agyában
Érdekes belegondolni, hogy nincs a világon olyan ember, aki emlékezne arra, mit történt vele 3-4 éves kora előtt - most kiderült, mi áll a háttérben.

gyerekkori amnézia nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyerekkorban az agy olyan, akár a szivacs, mindennap valami újat tanul. Azonban 7-8 éves korára már senki nem tudja feleleveníteni, mi történt vele 3-4 éves kora előtt. 

Hiába kutatják már évszázadok óta a gyerekkori amnéziát, még mindig nem sikerült teljesen felfedni a jelenség hátterét - azonban most egy új kutatás megfejthette a rejtélyt.

Az emlékek nyomában

Freud szerint a gyerekek azért szenvednek amnéziában, mert trauma érte őket a pszichoszexuális fejlődésük során - azonban ezt a modern tudomány cáfolta. Most már inkább az agy fejlettségi szintjével kötik össze a drasztikus memóriavesztést. Bár a kisgyerekek vissza tudnak idézni többhetes vagy hónapos információkat, de egy dolog hiányzik: a verbalitás, amihez köthetnék az emlékeket. 

Egy kutatás során egy csoport 7-9 év közötti gyerekkel olyan emléket idéztettek fel, ami hároméves korukban történt. Ezeket az emlékeket korábban szüleik megerősítették. A 7 éves gyerekek 60%-a emlékezett vissza, a 8-9 éveseknek pedig csak 36-38%-a. Ez azt jelenti, hogy a gyerekkori emlékvesztés a korai időszakban drasztikusan megnő. 

Journal of Experimental Psychology: General pszichológiai lapban publikált kutatásban az önéletrajzi emlékezetet vizsgálták különböző horgonyszavak segítségével. Ezek olyan semleges jelentéssel bíró szavak, amikhez könnyedén lehet emlékeket, történeseket társítani. A kísérletben 7-11 éves gyerekek vettek részt, és emlékezőképességüket 40 fiatal és középkorú felnőttével hasonlították össze. Mindegyik korosztályban 20-20-an vettek részt.

Semleges horgonyszavakkal idéztették fel velük az emlékeiket. A felidézett történetet el kellett mesélni részletesen, tudniuk kellett, pontosan hány évesek voltak, vagy hogy milyen év lehetett akkor. Mivel a gyerekek szülei a szobában tartózkodtak, a visszajelzésekből meg tudták mondani, hogy mennyire pontosan emlékeznek. Meglepő eredményre jutottak: legkorábbi emlékek mind a gyerekeknél, mind pedig a felnőtteknél átlag 3,67 év volt, nem volt különbség a különböző csoportok között.

A kutatás egyik legfontosabb felfedezése, hogy a gyerekek folyamatosan felejtenek, és ahogy egyre nagyobbak és fejlettebbek lesznek, úgy veszítenek el egyre kevesebb emléket.

Mi magyarázza a gyerekkori amnéziát?

A legkorábbi emlékezet ideje, a 3-4 kor közötti időszak stabil mind az idősebb gyermekeknél, mind a felnőtteknél. A korábbi emlékek gyors elhalványulása azt jelenti, hogy a gyermekkori amnézia meglehetősen korai gyermekkorban jelentkezik, 7 éves korig bezáróan. 

A 7 éves gyermekeket különböző módszerekkel kell ösztönözni, hogy sikerüljön leírni a felidézett emléket, míg az idősebb gyermekek és felnőttek gazdagabb, komplexebb eseményleírásokat adnak, könnyebben hívják elő az emlékeket.

gyerekkori amnézia 3

Mivel a narratív elbeszélés lehetővé teszi a felnőttek és a idősebb gyerekek számára, hogy "újból átéljék" a fontos emlékeket, ez a képesség biztosítja, hogy rögzüljenek. Mivel a 7 éves és annál fiatalabb gyerekek még nem tudják verbálisan felidézni az emlékeket, idővel elfakulnak, és a feledés homályába merülnek.

Ahogy fejlődnek a gyermekek, úgy fejlődik az önéletrajzi emlékezet. Az ember tizenegy éves korára ugyanazt a fejlettségi szintet mutatja, mint a felnőttek. Ezt a kort megelőzően azonban könnyebben felejtenek, mivel az emlékek nem rögzülnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tehát az emlékezés képessége az idő múlásával fejlődik. A felfedezés tükrében érdemes lehet gyakrabban felidéztetni a gyerekekkel a korai emlékeket, hogy minél több mindenre tudjanak emlékezni a későbbiekben.

„Talán nem emlékszel rám, de én rád igen” - Így hódította meg újra amnéziás feleségét a férfi

Annak ellenére, hogy a lány teljesen összezavarodott, és többször visszautasította párját, ő nem adta fel, és addig küzdött, amíg újra meg nem hódította.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük