A Facebookon zaklatták a kislányt, öngyilkos lett
Így védd meg a gyereket
Tiltással nem mész semmire, légy inkább partnere a netes tevékenységekben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavaly novemberben az egész világot megrázta Amanda Todd öngyilkosságának híre. A 15 éves, kanadai lányt facebookos ismerőse arra kérte, küldjön egy félmeztelen képet magáról.

Amanda Todd

Ő ezt meg is tette, az úgymond barát - akivel személyesen soha nem is találkoztak - pedig megosztotta a felvételt a közösségi portálon. Amanda emiatt iskolatársai gúnyolódásának céltáblájává vált. Utolsó videóján arról beszélt, hogy nincs senki, aki segíthetne neki, majd önkezével vetett véget életének.

Nem egyedi eset

Amanda esete sajnos nem egyedi, és számos más veszély is fenyegeti a neten a kisebb és nagyobb gyerekeket. Jó hír viszont az, hogy meg lehet tanítani őket a biztonságos internethasználatra. A Cserf-S Családi Erőforrás Segítő Központ Internet Safer elnevezésű projektje kapcsán az alábbiakat javasolják a szakemberek.

Közös élmények

Fedezd fel gyermekeddel közösen az internetet. Keress az életkorának megfelelő érdekes és izgalmas weboldalakat, és fedezzétek fel ezeket együtt.

A közös tapasztalatok megkönnyítik a jövőben az internethasználattal kapcsolatos pozitív és negatív élmények megbeszélését.

Használd te is az internetet - ne szégyelld, hogy nem tudsz mindent. Az internet egy olyan színtér, ahol gyakran az idősebbek tanulnak a fiataloktól. Ha elakadsz, nyugodtan kérj segítséget a gyerektől.

Személyes adatok

Állapodj meg a gyerekkel az internethasználatra vonatkozó szabályokban. Ezek tartalmazzák például a személyes adatok védelmét, a más online-felhasználókkal szemben tanúsított helyes magatartást, illetve a ti családotokban elfogadott online tevékenységeket. Ne feledd, a szabályok csak abban az esetben hatásosak, ha a gyerek megérti és elfogadja őket.

Hívd fel a gyerek figyelmét a személyes adatok körültekintő kiadására. Magyarázd el az adatok könnyelmű megosztásának veszélyeit. Egyszerű szabályként bevezethető, hogy a gyerek a nevét, a telefonszámát és a fényképeit kizárólag a veled történő egyeztetés után adja ki.

Nem minden az, aminek látszik

Beszélj a gyerekkel az online ismeretségekkel történő valós találkozás kockázatairól. Az internet fantasztikus hely új emberek megismerésére. Állapodjatok meg abban, hogy ilyen találkozások esetén mindig legyen jelen egy ismerős felnőtt, vagy legalább egy barátnő, illetve barát. Találkozót csakis nyilvános helyen beszéljen meg.

Beszélj a gyerekkel az interneten található tartalmak valóságtartalmáról. Mutasd meg neki, hogyan lehet a tartalmak helyességét más forrásokkal való összehasonlítás útján ellenőrizni.

Netikett

Tanítsd a gyereket a helyes netikettre! A netikett az internetes informális viselkedési szabályok összefoglaló neve. Egyszerűbben: ami a valós életben megengedett, az megengedett az interneten is. Ami a valós életben tilos, az tilos az interneten is.

Légy nyitott, tájékozódj a gyerek internethasználatáról. Beszélgess vele arról, hogy melyek kedvenc weboldalai, és igyekezz megérteni, mit is csinál a gyerek ezeken az oldalakon. Ez lehetővé teszi, hogy az internethasználat során célzottan igazítsd őt útba.

Így is segíthetsz neki

Lehet, hogy a gyerek iskolai frusztrációi kapcsán keres vigasz a neten. Az alábbi módszerek révén megkönnyítheted, sőt, örömtelibbé is teheted számára a tanulást.

Több előnye van, mint kockázata

Ne légy túl kritikus a gyerek internetes felfedezőútjaival kapcsolatosan. Akár véletlenül is rábukkanhat nem megfelelő tartalmakra - ez a felnőttekkel is megesik időnként. Használd ki ezt az alkalmat, beszélgessetek ezekről a tartalmakról, illetve állapodjatok meg esetleges szabályokban. Ne fenyegesd azonban a gyereket azonnal az internettől való eltiltással, hiszen bizonyára azt szeretnéd, ha a jövőben is hozzád fordulna, ha kellemetlen helyzetbe kerül.

Ne feledd: az internetnek sokkal több előnye van, mint kockázata. A világháló kitűnő terep a tanulásra és a szabadidős tevékenységekre. Bátorítsd a gyereket az internet tudatos használatára, illetve minden pozitív lehetőség felfedezésére.

Fotó: http://pub.tv2.no, http://hypervocal.com

Ezt is szeretjük