Mi a legmeghatározóbb gyerekkori emlék?
Vajon az élet első képei valóban nyomtalanul eltűnnek? Tudd meg, mi az, amire majd évek múlva is emlékszik porontyod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy az első emlékek nyomtalanul törlődnek a memóriából, és nagyobbacska gyerkőcként csak a családi album fotóiról lesz a csemetének némi fogalma a múltról. Korántsem biztos azonban, hogy ezek az élmények tényleg elvesznek.

A tudósok szerint azonban nem minden emlék kerül a süllyesztőbe, csak kapcsolódó ingerek híján egyre nehezebbé válik felidézése. Az első időszakban számos dolog meghatározza, hogy egy élmény mennyire tartósan tárolódik: tudd meg, a te gyereked memóriájában vajon mi lesz az első kép, amit később is fel tud idézni!

Első, elveszett emlékek

Nem könnyű kideríteni, hogy az újszülöttek és az egészen fiatal babák milyen emlékképekkel rendelkeznek a világról, a kutatók számára azonban semmi sem lehetetlen.
Egyre több bizonyítékunk van arra, hogy már a méhen belüli életről is maradnak fenn emlékek, hát még az első napok eseményeiről! Ha ez nem így lenne, mivel lenne magyarázható az, hogy már a néhány órás újszülött is felismeri az anyja hangját, és jobban vonzódik ahhoz, mint bármely másik ember hangjához?

Ma már egyre inkább meggyőződése a tudományos világnak, hogy a szürkeállományhoz kötött agyi funkciókkal egyidejűleg a memória is kialakul, vagyis az első észlelésekből hamarosan kialakulnak az első emlékképek. Ami miatt ezek mégsem őrződnek meg tartósan, az egyrészt a hosszú távú memória fejletlensége, másrészt a születés után az agyat elözönlő új ingereknek és az ezekből keletkező új emlékeknek a régieket kiszorító hatása.

Mennyi ideig emlékszik?

A születést követően a csecsemőknél még jó darabig csak a rövid távú memória működik, így minden emlékük néhány pillanatnyi csupán. Ha például egy három napos újszülöttnek hosszú időn át ismételgetsz egy bizonyos szót, annak újbóli felismerésére legfeljebb egyperces szünet közbeiktatásával képes. Amennyiben ennél több idő telik el, már semmilyen jelét nem mutatja annak, hogy valaha is hallotta volna azt.

Alig néhány hét alatt azonban a memóriája hatalmas fejlődésen megy keresztül. Kísérletek támasztják alá, hogy két hónapos korában a baba már több mint két héten át emlékszik a vele történtekre. Az első élményekből alkotott korai emlékképek rendkívüli módon kötődnek az adott szituációt kísérő környezeti tényezőkhöz, és korrekt felidézésükhöz azok együttes jelenléte szükséges. A kísérletbe bevont nyolc hetes csecsemők csak igen rövid ideig tudták felidézni az átélt eseményeket, amit kiválóan jelzett, hogy többnapos kihagyás után már csak akkor lehetett belőlük bármiféle reakciót kiváltani, ha legalább naponta egyszer megmutatták nekik a teszttárgyat.

Az életkor előrehaladtával az emlékek egyre koherensebbé, részletesebbé és tartósabbá válnak. A három hónapos babák már átlagosan nyolc napon át képesek élményeiket tárolni úgy, hogy közben egyszer sem kell azt felidéztetni velük. Ebben az életkorban a gyerekek már kiválóan emlékeznek emberekre és konkrét tárgyakra.

Mi lesz az első emléke?

Úgy tartják, hogy az embernek élete minden egyes eseményéből marad fenn emléke, az elveszettnek hitteket csak azért nem tudjuk felidézni, mert olyan ingerekhez kötődnek, melyeket esetleg soha életünkben nem érzünk többé. Így végső soron nem maga az emlék, hanem az azt előhívni képes tényező vész el. Elősegíti a maradandó képek kialakulását, ha valaki nem csupán szemlélője, hanem aktív résztvevője az eseményeknek.

Tíz hónapos korban már jól megfigyelhető ez a tendencia: a baba tevékenységek egész sorozatára képes akár egy héten át emlékezni, amennyiben maga is részese volt azoknak. Ha például valaki az ő kezét vezetve megtanítja neki, hogyan kell egy egyszerű dobozból csörgőt gyártani azáltal, hogy beletesz egy érmét, bezárja, majd megrázza, a csemete több nap múlva is képes ezt megismételni, ha kap egy dobozt és egy érmét, méghozzá anélkül, hogy újra meg kellene mutatni neki a technikát. Ezzel ellentétben azok a csecsemők, akiknek csak nézni engedik a tevékenységsorozatot, végezni nem, nem képesek azt napok múltán önállóan végrehajtani.

Irányítsd a memóriáját!

Porontyod tehát nagy valószínűséggel arra emlékszik majd évek múlva is, ami, ha részletekben is, de hosszú ideig elkísérte. Ha születése után nem költöztök el pár éven belül, lehet, hogy korábbi képeket is meg tud őrizni, ellentétben azzal, ha első szülinapja után új helyen telepedtek meg. Ha a szagok, a képek és a színek nyomtalanul elvesznek, az új információk tarka kavalkádjában könnyen lehet, hogy végérvényesen elhalványulnak a korábbi képek. Mivel az agy folyamatosan fejlődik, az első emlékek kevésbé részletesek, és az új, cizelláltabb képek felülírják őket, kivéve, ha egyéb, ismerős ingerek időről időre felidézik az egykori eseményeket.

Te is segítheted azonban a picit a memorizálásban, hiszen maga a mese is válhat felidéző eszközzé. Sok ember első emléke nem feltétlenül olyan esemény, melynek ő maga is résztvevője volt: előfordulhat, hogy valami csak azért marad meg, mert gyakran ismétlődő családi történet, és a gyerek végül már maga sem tudja eldönteni, élmény alapján őrzi a képet, vagy a mese hatására elevenedett meg.

Ha tehát szeretnéd, hogy egy különleges esemény biztosan megmaradjon, mondd el sokszor csemetédnek.

Cikkünk az Amit a baba kérdezne - ha beszélni tudna című könyv segítségével készült.

Ezt is szeretjük