Sem beszélni, sem járni nem tud többé az egykor gyönyörű tini: nem tudta, mit tesz vele a drog

Nem egyedüli a története.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egykor sugárzó szépségű, glasgow-i Amy Thomson 16 éves korában olyan súlyos agykárosodást szenvedett egy extasyparti után, hogy ma sem beszélni, sem járni nem tud, és sajnos nem is mutatkozik remény a javulásra.

Egyetlen extasy tabletta bevétele váltotta ki agyában a végzetes reakciót. Összeesett, és kórházba szállították, ahol hetekig  küzdöttek az életéért. Ma tolószékben él, és bár nehezen kommunikál, végtelenül hálás minden segítségért, amit szeretteitől, barátaitól és az orvosoktól kapott.

Ha visszaforgathatná az idő kerekét, bizonyosan nemet mondana a drogra, ahogy szülei is bizonyosan több időt és energiát fordítanának arra, hogy figyelmeztessék lányukat a drog veszélyeire, és jobban szemmel tartanák, merre, kikkel jár, és mit csinál.

A szülői felelősség

Bár a tablettáért a gyerek nyúl, a szülői felelősség óriási. Legyen az egyetlen alkalom vagy huzamosabb használat, a különböző szerek használata elképesztő károsodás veszélyének, sőt, halálos veszélynek teszi ki a gyereket. Nagyon fontos, hogy rendszeresen szóba kerüljön otthon a drog, a droghasználat súlyos következményei és a prevenció. A gyereket meg kell tanítani nemet mondani az őt unszolóknak, egyúttal ki kell oltani benne a kíváncsiságot is a droghasználat irányában, mégpedig a káros hatások nyomatékosításával.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nagyon fontos továbbá, hogy a szülő lankadatlan figyelemmel kísérje a gyerek mindennapjait. A drogozásnak egyértelmű jelei vannak, és jóhiszeműségnek e téren nincs helye. Bár sok szülő hajlamos azt gondolni, hogy az ő gyereke sohasem nyúlna droghoz, a nagyobb gyerekek jelentős része valamilyen módon kapcsolatba került már szerekkel - ha máshogy nem, ismerősei révén -, és megvan az esély arra, hogy maga is kipróbálja azokat, akár kíváncsiságból, akár azért, hogy megfeleljen a kortársainak, netán felnőttesebbnek tűnjön. Olyanok is vannak, akik egyfajta menekülésként fordulnak a drogozáshoz, amiben meghatározó szerepe lehet a családi-iskolai környezetnek is.

Ismerd fel a jeleket

Testi változások

A drogozó tekintete árulkodó. A pupillák szűkülése vagy tágulása szembetűnő jele lehet a droghasználatnak. Ugyanígy a bőr színének megváltozása is egy látványos jel: tipikus tünet a hamuszürke arc, illetve az arc beesése is gyanússá kell, hogy váljon. A szájszárazság és az orrfolyás is gyakori a droghasználóknál.

Jelként értelmezhető, ha a bőrön gyakorta előfordulnak véraláfutások. Hasonlóképpen az étvágytalanság vagy épp a farkasétvágy, az édes dolgok fokozott és folyamatos kívánása is utalhat droghasználatra.

Lelki változások

A kedélyállapot is felhívhatja a figyelmet az esetleges droghasználatra. Az indokolatlan feldobottság vagy érzelmi kitörések, még ha azok látszólag pozitívak is, a hangulatingadozás, a túlérzékenység, a szorongás, a félelem, a pánik, az érdektelenség vagy a levertség, ami akár depresszióba is fordulhat, mind-mind jelei lehetnek a droghasználatnak.

Ha korábban nem volt ezzel gond, de hirtelen nehézkessé válik az elalvás, gyakorivá válik az éjszakai felébredés és a rémálmok, az ugyancsak figyelmeztető jel lehet.

A szellemi képességek változása miatt is érdemes fontolóra venni, nem droghasználat áll-e a háttérben: az idő előtt lankadó figyelem vagy az összpontosításra való képtelenség, és bármilyen - fizikai vagy szellemi - tevékenységben a feltűnően gyors fáradás ugyancsak a droghasználat jelei lehetnek. A drogozón gondolatai, tervei, cselekedetei rendszeresen ellentmondanak a racionalitásnak. Ez ugyancsak figyelmeztető jelként értelmezhető.

Magatartásbeli változások

A magatartásbeli változások minden jel közül talán a leghamarabb észrevehetők. A drogozónak látszólag ok nélkül lazul vagy akár meg is romlik a kapcsolata a körülötte lévőkkel, zárkózottá vagy szinte megközelíthetetlenné válik.

Az anyagiakat illetően is feltűnhetnek drogozásra utaló jelek. Gyerek esetében, ha különféle okokra hivatkozva hirtelen lényegesen több pénzre lesz szüksége, mint korábban, vagy netán el is tűnik otthonról pénz vagy értéktárgyak, a szülőnek nem szabad jóhiszeműnek maradnia.

Gyerekeknél beszédes a tanulmányi eredmény romlása is, valamint az iskolakerülés, és az ottani kapcsolataiban keletkező zavarok. A régi barátok eltünedeznek, és újak lépnek a helyükbe - őket azonban már nem tartja szükségesnek bemutatni otthon. Mindez gyanússá kell, hogy váljon a szülő számára.

Ingyenesen hívható segélyvonalak

- Drog stop - 06 80/505-678
- Kék vonal - 06 80/505 000
Ezt is szeretjük