4 közlekedési szabály, amit mielőbb taníts meg a gyerekednek: az életét menthetik meg

Vannak olyan KRESZ-szabályok, amiket fontos már gyerekkorban ismerni.

GettyImages-691573125
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos hétről hétre hallani olyan esetet, amikor gyermek szenved súlyos, esetenként tragédiával végződő balesetet az utakon, pedig jelentős részük megelőzhető lenne. Mielőtt önállóan vesznek részt a közlekedésben a kicsik, életmentő lehet néhány szabályt megtanulniuk.

A gyerek természetesen a legtöbbet a gyakorlati jó példából tanul, ezért fontos, hogy ne csak szavak szintjén ismertesse a szülő a szabályokat, hanem tartsa is be mindig azokat, különösen, ha együtt közlekedik csemetéjével. Jó ötlet lehet minden szituációt együtt hangosan is kivesézni útközben, elmagyarázva a rossz döntések súlyát is.

Közlekedési szabályok gyerekeknek

Akadnak olyan szabályok, amelyeket ismerve és betartva a gyermek komoly baleseteket tud megelőzni. Ezeket fontos mielőbb megtanulnia.

Úttesten való átkelés szabályai

Alapszabálynak kell lennie a gyerek számára, hogy az úttesten való átkeléshez először mindig gyalogos-átkelőhelyet, közismertebb nevén zebrát keres. Annak ellenére, hogy a felfestés elsőbbséget biztosít neki, körültekintően közelítse meg, sose szaladjon ki az útra, hiába siet a buszra vagy a villamosra!

Tudatosítsd benne, hogy mielőtt lelép az úttestre, mindig nézzen körül minden irányba: balra, jobbra, majd megint balra, és csak akkor indulhat, ha szabad az út, vagy miután az autóval közlekedő megállt a zebra előtt. Nagy segítség, ha megpróbálja felvenni a szemkontaktust is a vezetővel, így biztos lehet benne, hogy észrevették.

Az áthaladás viszont lehetőleg tempósan történjen meg, a legrövidebb, merőleges úton. Ha jelzőlámpa is működik a szakaszon, csakis folyamatos zöld fénynél szabad átkelni, villogás esetén biztonságosabb megvárni a következő jelzést. Azt is érdemes megbeszélni az apróságokkal, hogy a szirénázó mentő-, tűzoltó- vagy rendőrautóra figyeljenek oda, nekik akkor is elsőbbséget kell adniuk, ha épp zöld jelzést kaptak a zebrán.

Ha nincs zebra az úton, az útkereszteződésben, a járda vonalában keljen át, a lehető legnagyobb óvatossággal, vagy ha ilyen nincs a közelben, egy jól belátható útszakaszt válasszon, és csak akkor lépjen le, ha meggyőződött arról, hogy egyik irányból sem közeleg semmi. Takarásból, például autók közül, nagyobb tárgy, oszlop, fa mögül soha ne lépjen ki az úttestre! Arra is hívd fel a figyelmet, hogy gyaloglás közben ne hallgasson zenét fülhallgatóval, ne nyomkodja a telefonját, és ne ilyenkor olvasson, ezek mindegyike rendkívül veszélyes tevékenység a forgalomban.

A tömegközlekedés szabályai

A tömegközlekedési eszközökkel gyorsan és biztonságosan juthat el az úti céljához az ember, de az elővigyázatosság itt is nagyon fontos. Jó, ha megtanulja, hogy mindig csak az álló járműre szabad felszállni, és csak addig, amíg meg nem szólal az ajtók záródását jelző hang. Ezt követően már inkább várja meg a következő járművet. Utazás közben ne hajoljon ki az ablakon, kapaszkodjon erősen, és ne zavarja a vezetőt!

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyalogosokra vonatkozó jelzőtáblák

Nem árt, ha néhány jelzőtábla jelentését is megismeri a gyerek, ez egy új környezetben, kevésbé ismert szakaszokon is fogódzót jelenthet neki a közlekedés során. A gyalogút, a gyalog- és kerékpárút jelzés után következő úton bátran közlekedhet a szakasz végét jelző tábláig, lehetőleg az úttest szélén, de a kijelölt gyalogátkelőhely tábláját is kiszúrhatja már messziről, így segítve őt a helyes döntés meghozatalában.

Vasúton való átkelés szabályai

Sajnos számos tragédiával záruló baleset történik a vasúti átkelők területén, amelyek egy része megelőzhető lenne. A sietség itt kifejezetten életveszélyes, nem véletlen, hogy a gyalogosátkelők kialakításuk révén lassítják a haladást, így óvatosabban léphet az ember a sínekre, ahol a nagy féktávolsággal közlekedő járművek közlekednek. A gyerekek figyelmét mindig fontos felhívni arra, hogy a fényjelzőket figyeljék, a piros szín mindenkinek tilalmat jelent. A jármű lekésése nem katasztrófa, a meggondolatlan döntés viszont végzetes tragédiához vezethet.

Az ORFK tanácsai a baleset-megelőzésért

Néhány hasznos tanács betartásával jelentősen tudod növeli gyermeked biztonságát az iskolák környékén és bárhol az utakon.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük