Fokozza a gyerek állóképességét, és javítja a koordinációt: így hat az idegrendszerére a görkori és a roller
Nemcsak szórakozásra és önfeledt kikapcsolódásra alkalmasak, de számos területen fejlesztő hatással is bírnak.

GettyImages-972852844
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó időben a gyerkőcök szívesen kint vannak a szabad levegőn. Előkerülnek a labdák, bringák, görkorik, rollerek és gördeszkák, amelyek amellett, hogy önfeledt kikapcsolódást nyújtanak számukra, a készségeiket is fejlesztik.

Nem véletlenül hívják fel a figyelmet a szakemberek és pedagógusok a gyerekkori mozgás fontosságára, hiszen hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, és elősegíti az agyban az olyan idegi kapcsolatok létrejöttét, amelyeknek fontos szerepük van a beszédfejlődésben, későbbiekben pedig az olvasás és írás elsajátításánál.

Miért jó, ha görkorizik vagy rollerezik a gyerek?

A görkorcsolyázás és rollerezés bármilyen életkorban elsajátítható, és a szórakozás mellett számos készséget fejleszt.

GettyImages-538984042

Fejleszti a mozgást, javítja a koordinációt

A görkori nem csak arra jó, hogy erősítse a gyerkőc láb- és törzsizmait, de fejleszti a mozgáskoordinációt és egyensúlyérzéket. A lábakat összehangolt munkára kell fognia, amelyek kiválóan hatnak a jobb és bal agyféltekék összehangolására is, kanyarodásnál pedig egyensúlyoznia kell, hogy ne essen el. Rollerezés során is kitartó figyelemre és koncentrációra van szükség ahhoz, hogy a gyerkőc egyik lábával hajtani tudja magát, majd cseréljen, és ugyanezt tegye a másik lábával. 

Ügyességi feladatok görkorival és rollerrel

Jelzőbójákkal különböző ügyességi feladatokat is végezhet a gyerkőc, például kerülgesse görkorival vagy rollerrel az egyre kisebb távolságokban elhelyezett terelőbójákat, illetve hordja át őket az egyik oldalról a másikra!

GettyImages-670000832

Fejleszti a kognitív képességet

A görkorizás vagy rollerezés pozitívan hat a kognitív teljesítményre is, hiszen a mozgás során olyan agyi pályákat aktivizál, amelyek segítségére lesznek a beszéd, olvasás vagy írás elsajátításában.

Térészlelés és koncentráció

Akár görkoriról, akár rollerről van szó, mindkét sporteszköz megtanítja őt arra, hogy koncentráljon mozdulataira, valamint megítélje testének térbeli elhelyezkedését a mozgás, a sebesség és az irány hármasában. A térérzékelés azért is fontos, hogy megfelelően tudjon tájékozódni, és a különböző, téri pozíciókat jelölő szavakat - jobbra, balra, előtt-mögött - könnyebben megértse.

A cikk az ajánló után folytatódik

Önbizalmat ad

Bármilyen közlekedési eszközt is választ a gyermek, a gyakorlás révén egyre magabiztosabb lesz, ami az egészséges önkép kialakításában is nagy szerepet játszik. Az önbizalom mellett egy nagy adag bátorságra is szert tehet, így visszahúzódóbb gyerekeknek is kifejezetten ajánlott a használatuk.

Hatszor hatékonyabb, mint a meseolvasás

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói arra törekedtek, hogy meghatározzák azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek hozzájárulnak a gyermek nyelvi fejlődéséhez.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük