Anya helyett „életet adó”, anyatej helyett „emberi tej”: károsak lehetnek a gendersemleges kifejezések

A gendersemleges kifejezések károsak lehetnek a nőkre nézve.

GettyImages-1229830129 (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kutatók szerint a gendersemleges nyelvhasználat a nők „alattomos diszkriminációját" okozhatja. Az Egyesült Királyságban olyan kifejezéseket vezettek be az egészségügyi intézményekbe, mint az anya helyett az életet adó, az anyatejes táplálás helyett a mellkasi táplálás vagy az anyatej helyett emberi tej - ezek mind-mind a nők dehumanizálásának kockázatával járnak.

A nyelv megváltoztatása a transzneműek befogadása érdekében nem szándékos, mégis súlyos következményeket von magával, amit a Frontiers in Global Women's Health folyóirat publikációjában fejtettek ki a szakemberek.

A gendersemleges szavak hatása

A kutatásban arra figyelmeztetnek a szerzők, hogy a gendersemleges szavak az orvostudományban lezajlott nemi elfogultságok visszaszorítására törekvő több évtizedes munkának árthatnak, ez pedig még a nők egészségét is veszélybe sodorhatja.

GettyImages-480477134

Senki nem vitatja, hogy alapvetően jó ügy érdekében vezették be kifejezéseket. A nem bináris vagy transznemű emberek kiközösítve érzik magukat a társadalomból, és ezt a problémát szerették volna feloldani. Ám ez a jó szándék nem várt következményeket vonhat maga után. A King's College és a Harvard egészségkutatói szerint a folyamat a nők dehumanizálásához vezethet.

A szerzők úgy tartják, hogy ha a terhes nőkre „hordozóként" vagy „életet adóként" utalnak, azzal gyakorlatilag emberi mivoltukat marginalizálják. A nyelv beszabályozása olyan veszélyekkel jár, amikkel az egyébként is érzékeny csoport érdekeinek érvényesítését nehezítik meg, bonyolultabbá téve a kommunikációjukat és a befogadásukat.

- Mit jelent az a kifejezés, hogy a „nők és az életet adók”? Így fogalmazva úgy is lehet értelmezni a szabályozást, hogy a nők valójában nem emberek - mondta Jenny Gamble, a kutatás egyik szerzője. Szerinte a nemi identitást nem szabad összekeverni a biológiai nemmel, mert egészségügyi károkhoz és mélyebben gyökeredző problémákhoz, a nők alattomosabb megkülönböztetéséhez vezet.

A nyelvezet deszexualizálása

A „nő” kifejezés kerülése egyre jobban terjed a világban, jó példa erre a The Lancet folyóirat egyik cikkéből kiragadott „historically, the anatomy and physiology of bodies with vaginas have been neglected” mondat, mely azt jelenti, hogy „történelmileg, a vaginával rendelkező testek anatómiáját és fiziológiáját elhanyagolták”. Szinte aknamezőkön jár az az ember, aki szeretné semlegesen kifejezni mondanivalóját, pedig ezzel az egy mondattal kizárták a „nő” fogalmát abból, hogy „testek, akik vaginával rendelkeznek.” Az Egyesült Királyságban végbemenő nyelvváltoztatások nagyon szélsőségesek.

GettyImages-1352917483

Az aktivisták már régóta küzdenek a gendersemleges nyelvhasználatért, hogy a közösség befogadóbbá váljon a transzneműek irányába. Csak a nagy harc közepette arról feledkeztek el, hogy a terhes nők és a friss édesanyák szintén sebezhetőek, védelemre szorulnak. A férfiakkal kapcsolatban sokkal ritkábban fordul elő a nyelv deszexualizálása, nem lehet olyanról olvasni, hogy ők lennének a „a megtermékenyítő szülők”, míg nők esetében bizony egyre jobban elterjedt, hogy „életet adóként” vagy „szülő szülőként” hivatkoznak rájuk.

A nők elvesznek az emberek gyűjtőfogalmában

A Brighton és Sussex Egyetemi Kórház volt az első az országban, ahol hivatalosan is bevezették a gendersemleges nyelvhasználatot. Egyik közleményük szerint az új fogalmakat olyan szülésznők használják, akik kifejezetten nem bináris és transznemű emberek szülésénél és gondozásánál segítenek. Így igyekeznek személyre szabott ellátást biztosítani mindenki számára. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyre több helyen vezetik be a gendersemleges szavakat, ez a nyelvezet pedig, amiből kizárják a nőket és az anyákat, megnehezíti a hatékony érdekérvényesítést. A nők az emberek fogalmába, az anyák pedig a szülők kifejezésbe olvadnak. Ez pedig elkerülhetetlenül megváltoztatja a fókuszt, összezavarja a tiszta kommunikációt.

Hova vezethető vissza?

Számos transznemű ember, köztük a 2018-ban gyermekének életét adó Freddy McConnell érintett volt a társadalmi diszkriminációban. Mindenkinek a figyelmébe ajánlotta a jelentésbeli azonosságot két mondat között, előbbit sokan hangoztatják, pedig nagyon bántó a transzneműek számára: „csak a nők lehetnek terhesek” ami egyenlő azzal, hogy „szia, te egy nő vagy, egy anya-várományos, gratulálok". Éppen úgy, ahogy azt sem lehet kijelenteni, hogy „azok a nők, akik menstruálnak”, mert ezzel is sokakat kizárnak a fogalomból.

GettyImages-1346234748

Csak a nagy megértések közepette arról feledkeztünk el, hogy az édesanya szó kiiktatásával is bizony a társadalom egy jelentős rétege diszkriminálódik. Kérdés, hogy hova vezet, ha a cisznemű anyák, azaz azok az emberek, akiknek a biológiai neme és a nemi tudata megegyezik, és a transznemű életadók között pattanásig feszül majd az a bizonyos láthatatlan húr.

8 étel, amitől rossz ízű lesz az anyatej

Ha a baba elutasítja a szopizást, az anyatej íze is lehet az ok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük