Anya helyett „életet adó”, anyatej helyett „emberi tej”: károsak lehetnek a gendersemleges kifejezések
A gendersemleges kifejezések károsak lehetnek a nőkre nézve.

GettyImages-1229830129 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kutatók szerint a gendersemleges nyelvhasználat a nők „alattomos diszkriminációját" okozhatja. Az Egyesült Királyságban olyan kifejezéseket vezettek be az egészségügyi intézményekbe, mint az anya helyett az életet adó, az anyatejes táplálás helyett a mellkasi táplálás vagy az anyatej helyett emberi tej - ezek mind-mind a nők dehumanizálásának kockázatával járnak.

A nyelv megváltoztatása a transzneműek befogadása érdekében nem szándékos, mégis súlyos következményeket von magával, amit a Frontiers in Global Women's Health folyóirat publikációjában fejtettek ki a szakemberek.

A gendersemleges szavak hatása

A kutatásban arra figyelmeztetnek a szerzők, hogy a gendersemleges szavak az orvostudományban lezajlott nemi elfogultságok visszaszorítására törekvő több évtizedes munkának árthatnak, ez pedig még a nők egészségét is veszélybe sodorhatja.

GettyImages-480477134

Senki nem vitatja, hogy alapvetően jó ügy érdekében vezették be kifejezéseket. A nem bináris vagy transznemű emberek kiközösítve érzik magukat a társadalomból, és ezt a problémát szerették volna feloldani. Ám ez a jó szándék nem várt következményeket vonhat maga után. A King's College és a Harvard egészségkutatói szerint a folyamat a nők dehumanizálásához vezethet.

A szerzők úgy tartják, hogy ha a terhes nőkre „hordozóként" vagy „életet adóként" utalnak, azzal gyakorlatilag emberi mivoltukat marginalizálják. A nyelv beszabályozása olyan veszélyekkel jár, amikkel az egyébként is érzékeny csoport érdekeinek érvényesítését nehezítik meg, bonyolultabbá téve a kommunikációjukat és a befogadásukat.

- Mit jelent az a kifejezés, hogy a „nők és az életet adók”? Így fogalmazva úgy is lehet értelmezni a szabályozást, hogy a nők valójában nem emberek - mondta Jenny Gamble, a kutatás egyik szerzője. Szerinte a nemi identitást nem szabad összekeverni a biológiai nemmel, mert egészségügyi károkhoz és mélyebben gyökeredző problémákhoz, a nők alattomosabb megkülönböztetéséhez vezet.

A nyelvezet deszexualizálása

A „nő” kifejezés kerülése egyre jobban terjed a világban, jó példa erre a The Lancet folyóirat egyik cikkéből kiragadott „historically, the anatomy and physiology of bodies with vaginas have been neglected” mondat, mely azt jelenti, hogy „történelmileg, a vaginával rendelkező testek anatómiáját és fiziológiáját elhanyagolták”. Szinte aknamezőkön jár az az ember, aki szeretné semlegesen kifejezni mondanivalóját, pedig ezzel az egy mondattal kizárták a „nő” fogalmát abból, hogy „testek, akik vaginával rendelkeznek.” Az Egyesült Királyságban végbemenő nyelvváltoztatások nagyon szélsőségesek.

GettyImages-1352917483

Az aktivisták már régóta küzdenek a gendersemleges nyelvhasználatért, hogy a közösség befogadóbbá váljon a transzneműek irányába. Csak a nagy harc közepette arról feledkeztek el, hogy a terhes nők és a friss édesanyák szintén sebezhetőek, védelemre szorulnak. A férfiakkal kapcsolatban sokkal ritkábban fordul elő a nyelv deszexualizálása, nem lehet olyanról olvasni, hogy ők lennének a „a megtermékenyítő szülők”, míg nők esetében bizony egyre jobban elterjedt, hogy „életet adóként” vagy „szülő szülőként” hivatkoznak rájuk.

A nők elvesznek az emberek gyűjtőfogalmában

A Brighton és Sussex Egyetemi Kórház volt az első az országban, ahol hivatalosan is bevezették a gendersemleges nyelvhasználatot. Egyik közleményük szerint az új fogalmakat olyan szülésznők használják, akik kifejezetten nem bináris és transznemű emberek szülésénél és gondozásánál segítenek. Így igyekeznek személyre szabott ellátást biztosítani mindenki számára. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyre több helyen vezetik be a gendersemleges szavakat, ez a nyelvezet pedig, amiből kizárják a nőket és az anyákat, megnehezíti a hatékony érdekérvényesítést. A nők az emberek fogalmába, az anyák pedig a szülők kifejezésbe olvadnak. Ez pedig elkerülhetetlenül megváltoztatja a fókuszt, összezavarja a tiszta kommunikációt.

Hova vezethető vissza?

Számos transznemű ember, köztük a 2018-ban gyermekének életét adó Freddy McConnell érintett volt a társadalmi diszkriminációban. Mindenkinek a figyelmébe ajánlotta a jelentésbeli azonosságot két mondat között, előbbit sokan hangoztatják, pedig nagyon bántó a transzneműek számára: „csak a nők lehetnek terhesek” ami egyenlő azzal, hogy „szia, te egy nő vagy, egy anya-várományos, gratulálok". Éppen úgy, ahogy azt sem lehet kijelenteni, hogy „azok a nők, akik menstruálnak”, mert ezzel is sokakat kizárnak a fogalomból.

GettyImages-1346234748

Csak a nagy megértések közepette arról feledkeztünk el, hogy az édesanya szó kiiktatásával is bizony a társadalom egy jelentős rétege diszkriminálódik. Kérdés, hogy hova vezet, ha a cisznemű anyák, azaz azok az emberek, akiknek a biológiai neme és a nemi tudata megegyezik, és a transznemű életadók között pattanásig feszül majd az a bizonyos láthatatlan húr.

8 étel, amitől rossz ízű lesz az anyatej

Ha a baba elutasítja a szopizást, az anyatej íze is lehet az ok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük