Mi az az FSH, és miért okoz meddőséget, ha túl magas, vagy túl alacsony? Az orvos elmagyarázta
A meddőség olykor megbúvó okokra vezethető vissza.

par-terhessegi-teszt
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meddőség sajnos egyre több párt érint, nem csak hazánkban, hanem világszerte. Azonban sok esetben egy kis utánajárással fény deríthető egyes elváltozásokra, melyek gátolják a családalapítást. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos válaszolt a ratkotunde.hu kérdéseire.

Az a fránya endokrin rendszer

Az emberi test működése igen bonyolult - olyannyira, hogy egyes, viszonylag kis szegmenseinek működése is olyan specializációkat igényel, melyeket csak hosszú évek alatt lehet elsajátítani. Bonyolultsága mellett ráadásul nagyon könnyű kibillenteni az egyensúlyából. Sok nő esetében olyan hormonális eltolódással állunk szemben, amelyre szinte semmilyen tünet nem utal, de mégis meddőséget vált ki. Veszélye éppen abban rejlik, hogy nagyon nehéz felismerni, így a sikertelen próbálkozások után, ha azok már közel egy éve jelen vannak, mindenképpen érdemes alapos kivizsgáláson részt venni.

Mi az az FSH?

A babára vágyó nők körében valószínűleg nem ismeretlen ez a hormon. Az FSH a gonadotropinok közé tartozik, feladatai között kiemelt szerepe van a családalapítás szempontjából a ciklus első felében a peteérés támogatásának. A ciklus második felében a progeszteron kiválasztásában játszik elengedhetetlenül fontos szerepet.

Mindkét esetben, vagyis a túlságosan magas és a túl alacsony FSH-értékek mellett is jelentkezhet a meddőség mint tünet. Az alacsony hormonszint jellemzően a fogamzásgátló tabletta hatása, de az agyalapi mirigy zavara is előfordulhat. A megemelkedett értékek olyan betegségekre mutatnak rá, mint a PCO, az IR, a progeszteronhiány, a klimax vagy éppen a petefészek-, illetve heredaganat.

Igen, ez a hormon a férfiakban is jelen van, és hatással van a spermatermelésre is. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a pár meddőségre gyanakszik, mindkét felet ki kell vizsgáltatni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tehetünk a babáért otthon is?

Nem kell egyből az orvoshoz rohanni, ha egy-két hónapon belül nem jön a baba. Az életvitelünk, a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás és a stressz ugyanis erősen rányomják bélyegüket a termékenységre. A babatervezés ma már sokkal inkább egy tudatos folyamat, ami nemcsak fejben, de az életvitelben is változásokat követel. Mindenekelőtt a megfelelő táplálkozás és a mozgás elengedhetetlen.

Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy sem a környezet, sem a stressz szintje, sem pedig az élelmiszerek tápanyagtartalma nem egyezik meg a 30-50 évvel ezelőtti értékekkel. Praktikusan ez azt jelenti, hogy nagyon sok ember esetében egyszerűen kevés a mozgás és nem jellemző az egészséges étkezés. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ezek mellé a szakemberek jelentős hányada ma már javasol vitaminkészítményt is.

A várandósvitaminok között azonban nagyon nehéz az igazán jókat kiválasztani.

Fontos szempontok:

  • Komplexitás: lehetőleg ne egy- vagy kétösszetevős vitamint válasszunk, hanem olyat, mely az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok komplex egységét nyújtja. Ezzel ugyanis hozzájutunk azokhoz az értékes támogató anyagokhoz is, melyek elősegítik a vitaminok és más tápanyagok hasznosulását.
  • Szerves kötés: ha már felszívódás, akkor a szerves kötések - mint a citrátok és glükonátok - előnyben részesítése is fontos, hiszen a szerves kötésű anyagok hasznosulása a szervezetben akár 80%-kal is jobb.
  • Megfelelő tagoltság: egy várandósság három trimeszterből áll, és minden trimeszternek eltérőek az igényei. A felkészülés, vagyis a babatervezés és az első trimeszter más összetételben igényli a tápanyagokat, mint a második vagy a harmadik trimeszter és a szoptatás időszaka. Éppen ezért a megfelelően tagolt, a trimeszterek igényeit kiszolgáló vitamincsaládot válasszunk.

Forrás: ratkotunde.hu 
Fotó: Getty Images

Barátjuk segített a babavállalásban

Egy kis család megszületését a baráti segítség tette lehetővé: ő hordta ki gyermeküket, mert csak így válhatott szülővé a fiatal pár.

Ezt is szeretjük