Miért és hogyan változik meg a fiúk hangja? Amit a mutálásról tudni érdemes
Normális esetben minden fiúnál elérkezik a fejlődésnek az a szakasza, amikor megváltozik a hangjuk.

fiu
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a gyerekek a pubertáskorba érnek, testük számos változáson megy keresztül, melyek közül a fiúknál az egyik legészrevehetőbb dolog a hang változása.

Ezt a 11-14 éves kor közt lezajló pubertáskori folyamatot mutálásnak nevezzük.

A mutálás fizikai háttere

A hallható hangváltozás annak a folyamatnak köszönhető, ami a gégében zajlik. A pubertáskorban a gége mindkét nem esetében megnő és megvastagszik, de míg a lányoknál ez a fizikai változás csak egy kis hangmélyülést okoz, a fiúknál a hang jelentősen mélyebbé válik, férfiasodik.

A mutáláskor a beszélő fiú hangja el-elcsuklik, rekedtesen hangzik. Ennek oka egyszerűen magyarázható. A hang kibocsátásakor a gégében elhelyezkedő hangszálakat rezegteti meg a kiáramló levegő. Ahogy elérkezik a pubertás, a gége nő, és a hangszálak is hosszabbak lesznek, így a hang mélyül. Ezekkel párhuzamosan az arc- és orrcsontok, valamint a torok is nő, hogy a képződő hangnak legyen tere, ahol rezonálhat. Mindezek a fizikai változások párhuzamosan zajlanak, de eltérő ütemben. A mutáló fiú hangja ezért nem összehangolt rendszeren keresztül hangzik, tökéletlen lesz, vagyis elcsuklások, rekedtség hallatszik.

Beszéljünk róla

Fontos, hogy a gyerek értse, mi történik vele, ezért érdemes számára érthető módon elmagyarázni, a fizikai változásokkal járó hangmélyülés természetes. Világítsuk meg pozitív fényben a folyamatot, mintegy nagyfiúsodásként, és soha ne csináljunk szándékunk szerint ártatlan, de a fiú számára bántó viccet az elcsukló hangjából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sokszor a fiúk számára kellemetlen, ami zajlik, esetleg az osztálytársak, iskolatársak is cikizhetik. Fiúk is, akiknél még nem kezdődött, már befejeződött vagy kevésbé okoz hallható egyenetlenségeket a mutálás. Ha a szülővel a kapcsolat elég közvetlen, ezt jó eséllyel elmeséli a gyerek, és a szülő segíthet oldani a lelki terhet. Szélsőséges esetben a szülő felveheti a kapcsolatot a tanárral, hogy konzultáljon a gyerekek közt történtektől.

A hangváltozás üteme gyerekenként változhat, de optimális esetben maximum 14 és fél éves korra befejeződik.

Torokfájás ellen természetesen

A torok apropóján a kezdődő torokfájás természetes ellenszereit összegyűjtő cikkünket ajánljuk figyelmedbe.

Ezt is szeretjük