10 szépen csengő keresztnév, melyeket ritkán adnak a kicsiknek: mit jelentenek?
Az alábbi neveknek biztos nem lenne párjuk az oviban.

GettyImages-964579484
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miután kiderül a baba neme az ultrahang során, a szülők izgatottan kezdik el böngészni az utóneveket. Vannak, akik a klasszikusok mellett teszik le a voksukat a családi tradíciók miatt, és vannak, akik modernebb és különlegesebb, néha meghökkentő nevet választanak a kicsinek.

A leendő anya és apa egyik legfelelősségteljesebb feladata, hogy eldöntsék, csemetéjük milyen névvel éli majd le az életét. Amennyiben a szülő nem elégedett a hivatalos utónévkönyv által felkínált nevekkel, és valamilyen különleges hangzású nevet adna gyerekének, kérelmet adhat be az új név bejegyeztetésére, amit hivatalos úton a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényeznie a Kormany.hu portálról letölthető formanyomtatványon. A kérvényt az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez juttatják, ahol bizottság dönt a név utónévkönyvbe való bekerüléséről.

Szépen csengő keresztnevek

Vannak olyan nevek, amelyeket ha meghallunk, azonnal felkapjuk a fejünket, mert épp szokatlanok, extrémek, vagy akár igazán bájosak, fülbemászóak. Ugyanakkor, ha nem szeretnéd, hogy az oviban vagy a suliban több azonos keresztnevű gyerkőc is legyen a tiéddel, érdemes valami ritkább, szép nevet adni a kicsinek. Öt különleges lány- és fiúnevet mutatunk. 

GettyImages-910655360

Lánynevek:

Napsugár: a név viselőjét jókedv, derű, vidámság jellemzi. Jelentése: a szó maga. Névnapja: március 21.

Bodza: erős akaratú, talpraesett kislány, aki minden problémával megbirkózik. Jelentése: a bodza növény maga. Névnapja: május 15.

Arabella: a név viselője szeretetreméltó, különleges és spirituális személyiség. Jelentése: kis arab nő. Névnapja: március 13., augusztus 7.  

Holli: az angol Holly alakváltozata, ami egy faféle. Névnap: nincs hivatalos névnapja, ajánlott névnapok: január 15., április 15., július 15., október 15.

A cikk az ajánló után folytatódik

Léda: olyan személyiségű kislány, aki ha belép egy helyiségbe, minden szempár rászegeződik. Szeret szerepelni, és kiáll magáért. Jelentése: Létó istenasszony nevéből vagy az úrnő szóból származik. Névnapja: február 5.

Fiúnevek:

Bátor: a név viselője szeret a középpontban lenni, feladatait becsülettel elvégzi. Jelentése: hős, bártor. Névnapja: február 27. 

Gál: olyan személyiségű kisfiú, aki érzékeny lélek, szeret segíteni másokon. Jelentése: kakas. Névnapja: október 16.

Iván: kitartó, nagy akarattal bíró személyt jelez. Jelentése: János név szláv formájából, illetve a régi magyar Jovános, Ivános változatából származik. Névnapja: június 24.

GettyImages-1161861305

Rafael: a név viselőjének feladata az oltalmazás. Jelentése: Isten gyógyít. Névnapja: június 20.

Mendel: olyan személyiségű kisfiú, akinek hatalmas a szíve, és könnyen osztozkodik másokkal. Az Emánuel német megfelelőjének a becéző rövidüléséből önállósult, jelentése: velünk az Isten. Névnapja: március 26.

Fiú- vagy lánynévről van szó? Kvíz!

Nem mindig olyan egyszerű eldönteni, hogy egy rendhagyó név vajon fiút vagy lányt takar. Kvízünkben most tesztelheted, mennyire ismered a magyar utóneveket. Tízből vajon hány kérdésre tudod a helyes választ?

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük