Nem minden gyerek figyelemhiányos, aki sajtkukac: mikor kell a rendellenességre gyanakodni?

Az iskolai teljesítményen, órai munkán, illetve otthon, tanulás közben egyaránt meglátszódhat.

nem-figyel
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki gyerekekkel foglalkozik, mind tudja, hogy az ő figyelmüket elkapni, majd meg is tartani kihívás. Szomjazzák az ingereket, a mozgalmasságot, a friss impulzusokat. Szülőként is hamar egyértelművé válik, hogy a gyerek lekötése kreativitást igényel.

Sajnos manapság könnyen rámondják egy gyerekre, hogy azért ül meg nehezen a fenekén órán, és azért kalandozik el közben, mert figyelemhiányos, holott, talán csak valóban vontatott, unalmas, száraz a tanóra. Az pedig, hogy az otthoni tanulás sem a kedvence, és inkább játszana, szaladgálna, természetes dolog. Ki akart leülni az íróasztalhoz gyerekként, mikor annyi minden más várta? Nem minden gyerek figyelemhiányos, aki sajtkukac, de jó tudni, miről ismerszik meg a valóban figyelemhiányos-gyanús gyerek. A tanárral konzultálva meg kell figyelni mind az iskolai teljesítményt, mind az otthoni tanulást, illetve a játék közbeni viselkedést.

A figyelemhiányról

A figyelemhiány általában kísérő tünet, mely autizmus, illetve ADHD mellett jelentkezik, de előfordul, hogy önálló jelenségről van szó. Aki figyelemhiányos, nem tud sokáig koncentrálni, figyelni, nem szereti a bonyolult feladatokat, hajlamos elkalandozni. Az iskolába kerülő gyerekeknél a tanórákon való viselkedés és a jegyek a mutatói ennek.

Előfordul, hogy az óvodából iskolába kerülő gyerek még nem volt iskolaérett, és ez az elhamarkodott döntés kihat az iskolai teljesítményére. Még nem elég fejlett az idegrendszere, ezért a figyelemhiány tüneteit produkálja: elsős gyerekek esetében különösen fontos erre gondolni, mielőtt a gyereket figyelemhiányosnak nevezné bárki is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A figyelemhiány jelei

Fontos kulcsszó a tartósság, a jelek huzamosabb ideig való fennállása. Szem előtt kell tartani, hogy mindenkinél, ahogy a felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is vannak rosszabb napok. Van, mikor a gyerek dekoncentráltabb, a háta közepére sem kívánja a tanulást, vagy épp olyan napja van, hogy minden kérésnek élből ellenáll, rosszalkodik, nem bír megmaradni a fenekén.

Vannak gyerekek, akiknek nagyobb a mozgásigényük, ami ugyancsak megmutatkozhat sajtkukacságban. Első körben érdemes sportot választani, többet lenni a szabadban. Az a gyerek, akinek az iskolai ingerek nem elégítik ki az igényeit, járhat szakkörre, vagy kereshetnek neki a szülővel közösen egy hobbit. Jó tudni, hogy a kevés vagy rossz minőségű alvás - esetleg még nem felismert apnoé - miatt is fáradtabb a gyerek, amitől romlik koncentrálóképessége, nyűgös lesz, izeg-mozog.

Ha huzamosabb ideig, illetve rendszerességgel előfordul, hogy a gyerek szétszórt, figyelmetlen, szórakozott, hibákat vét, arra fel kell figyelni. A következő öt tünetből, ha három fennáll, indokolt szakemberhez fordulni.

  • Feledékenység, dolgai rendszeres elhagyása.
  • Figyelmét könnyen elvonják az aktuális játékról, feladatról más dolgok, nem tud hosszabb ideig egyvalamivel foglalkozni, huzamosabb ideig egy dologra koncentrálni.
  • Olykor, mintha nem figyelne, amikor beszélnek hozzá.
  • A szervezést igénylő tevékenységek terhére vannak, az összetett játékok, feladatok közben inkább másra figyel, elkalandozik.
  • Nem figyel a részletekre, hibákat vét.

Még az is lehet feltűnő, amiről azt hinnénk, jó: a csendesen a padban ülő gyerek nem feltétlenül figyel - ennek az ellenőrzőben lesz nyoma, hiszen az elkalandozó gyerek nem fogja tudni követni a tananyagot. Az izgő-mozgó, nehezen megülő, rossz magatartású gyerekről pedig valószínűleg a tanár fog panaszkodni, és a szülő otthon is láthatja, ha a gyerek tanulás helyett minden mással foglalkozik.

A rossz vagy romló tanulmányi eredmények intő jelek lehetnek, hogy jobban kell figyelni a gyerekre. Amíg szakember nem mondja, ne könyveljük el a gyereket figyelemhiányosnak. Érdemes akár két szakemberhez is elmenni. Szülőként azt se feledjük, a magatartásgondok és a rossz jegyek arra is utalhatnak, hogy a gyereknek lelki problémája van.

Ha kiderülne, hogy figyelemhiányos a gyerek, semmi pánik, hiszen speciális gyakorlatokkal, módszerekkel sokat lehet ezen csiszolni. A figyelemhiányos gyerekekkel fejlesztő gyógypedagógusok foglalkoznak. Szülőként otthon is segíthet az ember, ha a koncentrálásra alkalmas közeget teremt. Ne szóljon a rádió, ne menjen a háttérben a tévé, ha a gyerek feladatot kap, vagy játékra összpontosít. Ha több kisebb egységre van bontva a tevékenysége, és közben pihenhet, akkor is sikeresebb lehet az odafigyelés terén.

Ezt is szeretjük