Mi történik, ha nem vettek fel? Eddig jelentkezhetsz a pótfelvételire
Szerdán este nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat, és ezzel kiderült, kit hová vettek fel.

tanulok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Túl az érettségi és a felvételi vizsgák megpróbáltatásain, a középiskolából elballagott fiúk és lányok izgalmai még korántsem értek véget, hiszen a felvételi eredményre tegnap estig várni kellett.

Szerdán este az ország több egyetemi városában szerveztek pontváró bulit. Budapesten a Pont Ott Partin az esőre hajló idő ellenére is számtalan, sikeres felvételiben bízó fiatal gyűlt össze. A nyolc órakor nyilvánosságra hozott 2017-es felvételi ponthatárok erre a linkre kattintva elérhetők.

Hány diákot vettek fel 2017-ben?

A 2017-es felvételi időszakban felvett diákok száma egyelőre feldolgozás alatt álló adat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke, Gulyás Tibor szerint, aki a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt a felvételi eredményekről csütörtök reggel.

Hová volt legnehezebb bejutni?

Noha a 2017-es felvételi eljárásban kevesebb diák adta be a jelentkezését, mint 2016-ban, idén mégis több diákot vettek fel a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly.

A Kaposvári Egyetem pénzügy-számvitel szakára 500 pont kellett a bejutáshoz, az ELTE Tanárképző Központ matematika-latin szakos képzésére 480 pont elérésével lehetett bejutni, a Pécsi Tudományegyetem biológia-német és angol-német szakos tanárképzésére 481 és 484 pont volt a ponthatár. Az ELTE nemzetközi tanulmányok szakára 468, jogi képzésére 460 ponttal lehetett bejutni. A Corvinus nemzetközi tanulmányok szakára 465 pont volt a ponthatár. A Semmelweis Egyetem általános orvos szakára 448 pont kellett a bejutáshoz. A tavalyihoz képest a 2017-es év felvételijén azoknak a szakoknak csökkent a ponthatára, amelyekre nehezebb bejutni.

A legnépszerűbb szakok 2017-ben

A felvi.hu statisztikája szerint 2017-ben a tíz legnépszerűbb szak csökkenő sorrendben a gazdálkodás és menedzsment, a mérnök-informatikus, az óvodapedagógus, az ápolás- és betegellátás, a gépészmérnök, a pszichológia, a turizmus-vendéglátás, a gyógypedagógia, a kereskedelem és marketing, illetve a programtervező informatikus szak volt. Gazdálkodás és menedzsment szakra közel 4 ezer diák, programtervező informatikus szakra több mint 2 ezer diák jelentkezett.

A legnépszerűbb egyetemek és főiskolák

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők 15%-a egy, 17%-a kettő és 39%-a három szakot jelölt meg a felvételi lapján. A felvi.hu statisztikája szerint 2017-ben a legnépszerűbb felsőoktatási intézmények csökkenő sorrendben az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szent István Egyetem. Az ELTE szakjaira több mint 12 ezer diák, a SZIE szakjaira közel 4 ezer diák jelentkezett.

A cikk az ajánló után folytatódik

A három legnépszerűbb kar a Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságtudományi kara, ahová több mint 4 ezer felvételiző adta be jelentkezését, az ELTE Bölcsészettudományi kara, ahová több mint 2400 diák jelentkezett, illetve a Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügy-számvitel kara, ahová több mint 2300 diák felvételizett.

Ha nem sikerült

Nincs ok csüggedni akkor sem, ha a felvételi sikertelen volt, hiszen pótfelvételivel még számos iskola számos szakára be lehet jutni. A meghirdetett szakok minden esetben költségtérítésesek lesznek. A jelentkezés július 28-tól indul és augusztus 7-ig tart a felvi.hu elektronikus felületén, a ponthatárok pedig augusztus 25-én derülnek majd ki. A felvételi eredmény miatt fellebbezni a felvi.hu kérvénytárából elérhető jogorvoslati kérelemmel lehet.

Ezt is szeretjük