Fehér foltok a körmön: mire utalhat a gyakori jelenség?
Gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordul, hogy a körmeiket apró foltok tarkítják.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akárcsak a bőr, a köröm is hírvivője a szervezetben zajló folyamatoknak, rendellenességei fennálló vagy kialakuló egészségi problémára utalhatnak.

Ahogy a felnőttek körmén, úgy a gyerekekén is megjelenhetnek fehér foltok, ami ugyancsak figyelmeztető jelként értelmezendő.

Mit jelez a fehér foltos köröm?

Kicsiknél és nagyoknál is a fehér foltos körmök jelezhetik az immunrendszer gyengülését, amit tápláló, vitamindús étkezéssel, élőflórás joghurt fogyasztásával lehet helyrebillenteni, de hiánybetegségre is utalhatnak, vagyis a szervezet valamely  vitaminból, ásványi anyagból, nyomelemből hiányt szenved:

  • A-vitamin-hiány: az A-vitamin kiváltképpen a bőr és a szem számára fontos. Ha nincs belőle elég a szervezetben, a bőr problémássá válhat, és romolhat a látás is. Az A-vitamin-hiány első jelei a körmökön megjelenő fehér foltok. Kerüljön minél több sárga színű gyümölcs és zöldség a tányérra, például sütőtök, sárgarépa, valamint tengeri hal, mert ezek karotinoidokat és retinolt tartalmaznak, az A-vitamin elővitaminjait, amelyekből a szervezet előállítja azt.
  • Vashiány:  a vas a hemolobin, vagyis a test vérellátásáért felelős véralkotóelem képződése miatt fontos. Hiányát egyebek mellett a fehér foltos köröm is jelzi. Kerüljön az asztalra több hús, máj, tonhal és aszalt gyümölcs!
  • Kalciumhiány: a csontok, a fogazat, a szív és az izmok épsége szempontjából nagyon fontos a kalcium, amelynek hiányát első körben a fehér foltos körmök, másodikban a romló fogak, idősebb korban a csontritkulás jelez. A tejtermékek, a brokkoli vagy a szardínia tartalmaz például sok kalciumot, ilyenkor ezeket gyakran érdemes tányérra tenni.
  • Cinkhiány: fontos nyomelem a cink, ez felel a szervezet megfelelő enzimműködéséért, a jó anyagcseréért, és a bőrt is ez teszi széppé. Ha nem kap belőle eleget a szervezet, akkor könnyebben ledöntik különféle fertőzések.

Az étrend tápanyagtartalma megváltoztatásával a probléma el kellene, hogy múljon, ha nem múlik, orvosi vélemény kérése szükséges.

Kép forrása: www.milliyet.com

8 étel, amit minden gyereknek ennie kellene

Ti se felejtsétek ki a kicsi étrendjéből a következő ételeket!

Miben van sok B-vitamin?

A B-vitaminok családja nagyon fontos az egészséges fejlődéshez. Kattints, és nézd meg, mi tartalmaz sokat!

Ezt is szeretjük