Ezreket érő támogatások iskolakezdéskor
Így igényelheted
A tanévkezdés anyagi terhet jelent számotokra? Ilyen támogatásokra és ilyen feltételekre számíthattok!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az iskolakezdés időszaka minden évben megterheli a családi kasszát, hiszen az új könyvek és tanszerek mellett a gyorsan növekvő lurkók számára az új ruhák és cipők úgyszintén elengedhetetlenek. A beszerzési lista felsorolását pedig a végtelenségig lehetne folytatni, különösen több gyerek esetén.

Ha úgy érzed, hiába kezdted el idejében a gyűjtögetést, mégis meghaladja az erődet ez a tetemes összeg, az iskolától vagy az önkormányzattól kérhetsz támogatást. A munkaadód is segítséget nyújthat, ám a döntés teljes egészében rajta múlik, ugyanis ez a juttatási forma nem kötelezettsége.

Az önkormányzati támogatás feltételei

Az önkormányzattól rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt igényelhetsz, ha igazolni tudod, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj 150%-át.

Ebben az esetben beiskolázási segélyt kaphattok, melynek összege ötezer forint körül mozog. A kérelem elbírálásakor szintén jogosultságot ítélhetnek meg, ha az iskoláskorú csemetét egyedülálló szülő vagy más törvényes képviselő gondozza, de a súlyosan beteg, fogyatékos gyermekeknek is jár a támogatás.

A rászorulók július és november között kérhetik a gyermekétkeztetés normatív kedvezményét, mely egyfajta pénzbeli támogatás. Ám a gyermekvédelmi kedvezmény ingyenes étkeztetést is nyújthat az oktatási intézményekben, valamint az egyéb támogatások között az ingyen tankönyv lehetősége úgyszintén szerepel, mely diákonként 12 ezer forintot jelent.

A súlyos anyagi helyzeteteket igazoló papírokkal felvértezve, a lakóhely szerint illetékes önkormányzat polgármesteri hivatalához fordulhatsz a kérelmeddel.

Iskolai kedvezmények és támogatások

A közoktatáshoz kapcsolódó tankönyvtámogatás és étkeztetési kedvezmény igénybevételéhez szintén igazolni kell a jogosultságot. Ha támogatást szeretnétek kapni, igénylőlapot kell benyújtanotok, mellyel egy időben be kell mutatnotok a normatív kedvezményre való jogosultságot igazoló iratot. Mivel a bemutatás tényét az iskola is rávezetheti az igénylőlapra, mindezt felesleges sorban állás nélkül elintézhetitek.

A következő okiratokat feltétlenül szükséges magatokkal vinni: a családi pótlék folyósításáról szóló igazolást, illetve tartósan beteg tanuló esetén szakorvosi igazolást vagy az emelt összegű családi pótlék jogosultságát igazoló papírokat. Amennyiben a legmagasabb életkor elérése miatt megszűnt a családi pótlék folyósítása, az arra vonatkozó iratokat éppúgy kötelesek vagytok bemutatni. A családi pótlék folyósítását bérjegyzékkel, postai igazolószelvénnyel, valamint pénzintézeti számlakivonattal is igazolhatjátok.

Béren kívüli juttatás a munkáltatótól

A munkáltatók kedvező adózással adhatnak iskolakezdési támogatást a családos munkavállalóknak. A tanévkezdési, béren kívüli juttatás értékhatára minden évben a minimálbérhez kötött, vagyis a minimálbér 30%-a kapható ilyen formában. Ez az összeg idén 23 400 forint.

A szabályzatban leírtak alapján a cég 20 éves korig segítheti az alkalmazottak tanuló gyermekeit, amennyiben a szülők családi pótlékra jogosultak. Továbbá a munkáltatónak rendelkeznie kell a munkavállaló által aláírt nyilatkozattal, melyben kijelenti, hogy a támogatás feltételeinek megfelelnek. A munkáltatói iskolakezdés támogatás gyermekenként, évente csak egyszeri alkalommal nyújthat segítséget, viszont mindkét szülő vagy gyám kérheti július 2-ától október 30-áig, ha közös háztartásban élnek.

Így támogathat a munkaadód

A szabályszerű eljárás érdekében a munkaadó háromféle módon határozhatja meg a támogatás módját: történhet úgy, hogy a munkáltató nevére kért számlára vásárol a munkavállaló, vagy az elszámolható termékekből állít össze a cég egy csomagot a meghatározott összeg értékében, de Sodexo utalvánnyal is támogathatja az iskolás gyermeket nevelő alkalmazottait.

Az utalvány felhasználható ruházati cikkek, taneszközök és tankönyvek vásárlására. Országszerte összesen 14 ezer Sodexo-elfogadóhely létezik, melyek közül csaknem ötszáz akciós üzlet várja a szülőket és a diákokat. Az iskolakezdésre szánt juttatás egy kedvezményezett béren kívüli juttatás, mely után a kifizető fizet személyi jövedelemadót, de más közteher – például járulék - kötelezettség nem terheli.

Ezt is szeretjük