Ezért nem hallgat majd rád a gyerek: a szülők tipikus kommunikációs bakijai

A gyerekekkel valójában nem nehéz szót érteni. Erre ügyelj!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akadnak olyan, számos szülő eszköztárában fellelhető kommunikációs hibák, amelyek legfeljebb pillanatnyilag tűnnek hatékonynak, hosszabb távon azonban éppen ellentétes hatást váltanak ki a csemetéből, mint amit  az édesanyja vagy édesapja szeretne.

Ismerd meg a legtipikusabb baklövéseket, és - mindkettőtök érdekében - igyekezz kerülni őket. Az eredmény kevesebb konfliktus és harmonikusabb szülő-gyerek viszony lesz.

Túlzott béketűrés

Tény, hogy a kiabálás nem vezet semmi jóra, hiszen ezzel egyetlen dolgot teszel nyilvánvalóvá a kicsi számára: azt, hogy most aztán tényleg felhúzott. Ha tehát a rosszalkodással az volt a célja, hogy magára vonja figyelmedet, megállapíthatja, hogy ez irányú erőfeszítéseit siker koronázza.

Ám a másik véglet sem jelent megoldást. Tételezzük fel, hogy öntudatos anyukaként soha nem jössz ki a béketűrésből, és eszedbe sem jut rákiabálni a kicsire, vagy akár csak felemelni a hangod. Ehelyett valami ilyesmit mondasz: - Ejnye, no, hát ne csináld már ezt, mert akkor anyu szomorú lesz.

Szinte biztosra vehető, hogy semmi sem fog történni, leszámítva persze azt, hogy - bármekkora türelemmel áldottak is meg az égiek - a sokadszori kudarc után szinte biztosan elveszíted a türelmedet.

Nagyobb baj azonban, hogy a gyerkőc így nem ismeri meg, vagy legalábbis nem veszi elég komolyan az együttélés azon íratlan szabályait, amelyek a közösségbe, a későbbiek során pedig a társadalomba való beilleszkedésnek az alappillérét jelentik.

Ezt megelőzendő mindig egyértelműen kommunikáld a gyerek felé, hogy mi az, amit elvársz tőle, arra az esetre pedig, ha ennek nem tesz eleget, kisebb - de persze méltányos - szankciókat is kilátásba helyezhetsz.

Sok választási lehetőség felkínálása

Akadnak olyan szülők, akik valósággal borzadnak a gondolattól, hogy megmondják a gyereknek, mit tegyen. Azt hiszik, hogy emiatt zsarnoknak tűnnek majd csemetéjük szemében.

Így aztán ahelyett, hogy egyértelmű utasítást adnának, minduntalan választási lehetőségeket kínálnak fel neki, abban bízva, hogy porontyuk így kedves és gondoskodó szülőknek fogja tartani őket. Mások egy-egy körömszakadtáig folyó küzdelem befejezésének reményében ajánlanak fel számtalan alternatívát.

A konszenzusra való törekvés önmagában nagyon is méltányolandó, ám a helyzet az, hogy a gyerek nemigen képes hat-nyolc-tíz lehetőség közül választani. Mivel pedig maga sem tudja pontosan, mit akar, érthető módon nem is fogja tartani magát az általa hozott úgymond döntéshez.

Mindenki jobban jár, ha egyszerű és világos irányítással megérteted a lurkóval, hogy mit szeretnél, mindezt pedig érdemes az önállóságra való bátorítással, illetve dicsérettel kombinálni, valahogy így: - Kérlek, húzd fel a zoknidat. Fel tudod húzni. Nagyon jó. Most anyu kedvéért bújj bele a cipődbe is. Nagyon ügyes vagy!

Az ideális játszósarok

A gyerekek néha csak unalmukban rosszalkodnak. Videónk segítségével teremtsd meg csemetéd számára az ideális játszósarkot, ahol elfoglalhatja magát, illetve levezetheti felesleges energiáit.

Az elismerés hiánya

Sok édesapa és édesanya, bármennyire is szereti csemetéjét, hajlamos azt tekinteni a normális, úgymond alapértelmezett állapotnak, ha a kicsi rendesen viselkedik.

Holott a lurkónak - aki természetéből adódóan szüntelenül ismerkedni vágyik a világgal, saját ügyességét is próbára téve - nem kevés erőfeszítésébe kerül békén hagynia a macskát vagy éppen a kistestvérét, vagy tiltakozás nélkül elviselni, hogy a kocsiban bekötözd a gyerekülésbe.

Fegyelmezési gondok
A mese, túl azon, hogy feszültségoldó hatással bír, egyfajta kíméletes és élvezetes nevelési eszköznek is tekinthető. Kattints ide, és válogass az ingyen letölthető klasszikusok közül!

Ha pedig már az ő léptéke szerint hosszabb ideje olyan jó, mint egy kisangyal, ám a szülő egyetlen szóra sem méltatja, hamarosan megpróbálja felhívni magára annak figyelmét. Olyasmit tesz, amiről tudja, hogy abszolút hatékony: megkergeti a cicát, esetleg lecsavar egyet a kistesónak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne fukarkodj tehát a dicsérettel! Csemetéd a legkevésbé sem lesz elbizakodott vagy elkényeztetett csak attól, hogy jóságát néhány kedves szóval jutalmazod. Ily módon olyan viselkedés felé terelheted őt, amilyet látni szeretnél tőle: azt ismered el, azt bátorítod. Közvetetten pedig eltereled attól a fajta viselkedéstől, ami a legkevésbé kívánatos.

Jo Frost: Szuperdada - Hogyan hozzuk ki a legjobbat gyerekeinkből?

A szerző éve hivatásos bébiszitter. Válságkezelő szuperdadaként bebizonyította, hogy a szükséges korlátok felállításával, az alapszabályok következetes betartatásával rövid idő alatt a leggubancosabb helyzetben is látványos eredményt lehet elérni.

Ez az áttekinthető, bájos humorral megírt könyv abban különbözik a hasonló kiadványoktól, hogy nemcsak az elvek szintjén igazít el, hanem a mindennapok apró válsághelyzeteiben is praktikus tanácsokkal segíti a szülőket.

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 2900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük