Hány kockacukornyi cukor van a joghurtitalban? Egyáltalán nem olyan egészséges
Pedig úgy veszed le a polcról, hogy azt hinnéd, egészséges.

joghurtital
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor vásároltok, az árcédulák mellett bizonyára azt is figyelitek, hogy minél egészségesebb ételeket válasszatok a családnak. Sajnos azonban egyes ételek, melyekről azt hinnéd, egészségesek, valójában jókora cukortartalommal terhelik a szervezetet.

Az Amerikai Szív Szövetség - AHA - ajánlása szerint a felnőtt nők napi cukorbeviteli limitje 25 gramm, a férfiaké 37,5 gramm, ám az fontos, hogy a cukor nemcsak a teáskanállal adagolt cukrot jelenti, hanem a különböző ételek cukortartalma is beleszámít ebbe a mennyiségbe.

Ha gyerek is van a családban, fejlődő szervezetként különösen fontos, hogy a lehető legminimálisabb mértékben fogyasszon cukrot. Egy bölcsis vagy óvodás gyerek napi cukorbevitelének felső határa a napi energiabevitel 10%-át teszi. Ez 2,5-4 dekagramm, vagyis 40 gramm cukrot jelent egy nap. Elkerülendő a túlsúlyt, a cukorbetegséget és persze a rossz fogakat, fontos odafigyelni, hogy a napi cukorbevitel ezt ne haladja meg.

Nem sejted, de tele van cukorral

 Joghurtitalokat, gyümölcsleveket és müzliket vettünk sorra. Választottunk különböző gyártóktól néhány olyan terméket, melyekről a gyanútlan vásárlók általában úgy hiszik, egészségesek, és megnéztük, mennyi cukor van ezekben. Ennek alapján érdemes a jövőben mérlegelni, mielőtt valami a bevásárlókosárba kerül. 

Ivójoghurtok cukortartalma

Három márkától erdei gyümölcsös ivójoghurtokat választottunk ki. A termékek címkéi szerint ezek a joghurtitalok 11,6 gramm és 11,7 gramm cukrot tartalmaztak. Átlagosan ez 11,65 gramm cukrot jelent, ami közel négy szem kockacukornyi cukorbevitelt jelent.

A cikk az ajánló után folytatódik

100%-os narancslevek cukortartalma

Egy 2 deciliteres pohárba töltött 100%-os narancslé márkától függően 17,4 gramm, 17,6 gramm illetve 18,8 grammot is tartalmazhat, ami átlagosan 17,9 gramm cukortartalmat jelent. Ennyi cukor közel hat szem kockacukrot tenne ki. Érdemes light verzót keresni, de a legjobb otthon turmixolni gyümölcsökből és vízből házi gyümölcslevet, mert az nemcsak hozzáadott cukortól, de színezéktől és adalékanyagoktól is mentes, és még a rost is benne marad.

Müzliszeletek cukortartalma

Három márka almás müzliszeletei 5,5 gramm, 7,4 gramm, illetve 8 gramm cukrot tartalmaznak. Ez átlagosan 6,9 gramm cukortartalmat jelent, ami valamivel több mint két darab kockacukornak felel meg. Vannak csökkentett cukortartalmú vagy cukor nélküli termékek is, ezeket érdemes választani.

Ezt is szeretjük