Ez a kisfiú volt a világ egyik leghíresebb eltűnt gyermeke: 38 évvel később ítélték el a gyilkosát

Etan Patz a világ egyik leghíresebb eltűnt gyermeke volt. Május 25. az eltűnt gyermekek világnapja.

etan-patz-cover

1979-ben egész Amerikát felbolydította egy 6 éves kisfiú, Etan Patz eltűnése. Egyedül indult iskolába május 25-én, de végül nem szállt fel a buszra, soha nem érkezett meg az iskolába. És haza sem.

Évekig folyt a nyomozás, eredménytelenül. A holttestet soha nem találták meg, de az eset nyomán véget ért az ártatlanság kora, a szülőket pedig arra kényszerítette, hogy gyermekeik függetlenségét csorbítsák. Május 25-ét Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban nyilvánította az eltűnt gyermekek világnapjává.

Etan Patz eltűnése

Mai szemmel már felelőtlenségnek tűnik, hogy egy 6 éves kisfiút egyedül engedjenek iskolába, ám a ’70-es évek Amerikájában ez nem számított kirívó esetnek. A Patz család Sohóban lévő otthonát az iskolabusz megállójától két utca választotta el, és Etan már egy ideje nyaggatta édesanyját, Julie-t, hogy engedje el egyedül a suliba. 1979. május 25-én először és utoljára indult Etan egyedül az iskolába.

Etan Patz
Etan Patz
Fotó: Stanley Patz

Anyja egy darabig még szemével követte az ablakból, ám a buszmegállóig nem látott el. Hogy nem érkezett meg az iskolába, az csak akkor derült ki, amikor délután nem érkezett meg a várt időben, és anyja betelefonált az intézménybe. Ezt követően Julie Patz minden szóba jöhető rokont, barátot felhívott, majd amikor kiderült, hogy reggel óta senki nem látta Etant, eltűnését a rendőrségen is jelentette. A nyomozók és az újságírók elözönlötték a környéket, az eset az újságok címoldalára került.

Sokáig nem volt komoly gyanúsított az ügyben, ám 1982-ben egy 38 éves szakállas férfit tartóztattak le Manhattantől északra. Jose Antonio Ramost már korábban elítélték gyermekmolesztálásért, és viszonya volt egy nővel, aki Patzék alkalmazásában állt. Ramos nem ismerte be a gyilkosságot, de éveken át ő volt a legfőbb gyanúsított. Egészen 2012-ig. 33 évvel Etan Patz eltűnése után került elő gyanúsítottként Pedro Hernandez. A gyilkosság idején 18 éves Hernandez az eltelt évtizedekben több embernek is beszélt tettéről, de soha nem elég konkrétan. Végül sógora jelentette a rendőrségen, hogy arra gyanakszik, Hernandez volt Etan Patz gyilkosa.

A férfi 1979-ben egy környékbeli boltban dolgozott, és egy üdítő ígéretével csalta le a kisfiút az üzlet alagsorába, ahol megfojtotta, majd a holttestet zsákba rejtette és egy konténerbe tette. A motivációja nem volt egészen világos a mentálisan nem teljesen ép férfinak, de leginkább a szexuális indíték merült fel a nyomozás során. Bár a holttest soha nem került elő, Hernandez végül vallomást tett, így 38 évvel a gyilkosság után elítélték.

Julie és Stanley Patz fiuk eltűnését követően még évtizedekig éltek ugyanabban a Prince streeti loftlakásban - kimondatlanul is bízva abban, hogy Etan egy nap hazatér. Hernandez vallomását és 40 évvel a tragédiát követően azonban rászánták magukat, hogy elhagyják New Yorkot. A  The Post értesülései szerint a házaspár 2019-ben Hawaiira költözött, hogy közelebb legyenek fiatalabb fiukhoz, Arihoz és annak családjához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Eltűnt gyermekek világnapja

Etan halálának napja az eltűnt gyermekek világnapja lett. Ezen a napon rá és sorstársaira emlékezünk világszerte. Eltűnését követően az Egyesült Államokban új jogszabályokat vezettek be a gyermekek védelmében, illetve a felkutatásuk céljából is új módszereket vezettek be. Etan volt az egyik első gyerek, akinek képe felkerült a tejesdobozokra. A Patz házaspár jelezte annak fontosságát, hogy a szülők értesítsék az iskolát és viszont, ha a gyermek nem jelenik meg az órán. Az eltűnt gyermekek felkutatása során ugyanis az első óráknak komoly jelentősége van: ezt követően rohamosan csökken a túlélés esélye. 2011 óta Magyarországon is május 25-én tartják az Ezer lámpás éjszakáját.

8 elrabolt gyerek, aki a csodával határos módon szabadult meg

Elképesztő és végtelenül szerencsés megmenekülések: nyolc olyan gyerek történetét mutatjuk be, akiket elraboltak, de hihetetlen módon megszabadultak rabságukból.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük