4 jel, hogy megfogant a baba - Ezekből érezhető
Ha figyelsz tested és lelked jelzéseire, már azelőtt tudhatod, hogy teherbe estél, hogy a menstruációd kimaradna, illetve a teszt kimutatná.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Akadnak kismamák, akik már várandósságuk első napjaiban, sőt, közvetlenül az aktus után érzik és tudják, hogy többé nincsenek egyedül. Ám nem kell rendkívüli intuícióval rendelkezned ahhoz, hogy megtudd, megfogant-e a baba, ugyanis már a beágyazódás időszakában is jelentkeznek a klasszikus terhességi tünetek, és más, szokatlan dolgok is utalhatnak arra, hogy egy új élet növekszik a pocakodban.

Premenstruációs jellegű tünetek

Előfordul, hogy a kis jövevény olyan megtévesztő módokon ad hírt magáról, melyek leginkább a premenstruációs szindróma tüneteire emlékeztetnek. Ilyen többek között a has feszülése és nyomásérzékenysége, illetve a görcsölés.

Ez utóbbi még egészséges terhesség esetén is olyan intenzitású lehet, hogy sokan menstruációs görcsként, netán a vetélés előjeleként azonosítják. Vannak, akik késszúrásszerű alhasi fájdalmat éreznek, mely a hüvelybe is kisugározhat, akár erősebben is, mint a menstruáció előtt. A fenti jelenségeket nemritkán a szokásosnál nagyobb mértékű puffadás kíséri.

Terhességre utalhat a mell feszülése, bekeményedése, illetve látványos megnövekedése is: van olyan kismama, akinek a cicije egy teljes kosárméretet nő egy-két héten belül. Gyakori tünet a mellbimbó hirtelen támadt érzékenysége, illetve az, ha udvara sötétebbé válik, vagy az ott lévő mirigyek kiemelkednek. A mell erezete duzzadtabb és intenzívebb színű lehet a szokásosnál.

Nem törvényszerűen bár, de a beágyazódás járhat pecsételő vérzéssel, valamint folyással, melynek színe igen változatos lehet: barnás, szürkés, sárgás vagy akár tejszerű.

Jellegzetes terhességi tünetek

Elképzelhető, hogy a tipikus terhességi tüneteket már a beágyazódás időszakában megtapasztalod. Gyanúra ad okot, ha mindenféle előzmény nélkül másképp kezdesz étkezni, mint korábban: megnő az étvágyad, netán kifejezetten kívánós vagy, de az átmeneti étvágytalanság is utalhat terhességre. Nem kizárt, hogy már ebben az időszakban érzékennyé válsz a szagokra. A várandóssággal járó fáradékonyság, aluszékonyság, valamint a gyakori és fokozott vizelési inger is jelentkezhet az első hetekben.

A lelkiállapot változásai

Nem hiába él a legenda az ingerlékeny és túlérzékeny kismamákról, ha ugyanis egy új életet hordasz a szíved alatt, lelkiállapotod labilisabbá válhat a korábbiakhoz képest. Ha a fenti tünetek mellett könnyen elérzékenyülsz, vagy időnként minden különösebb ok nélkül elsírod magad, nem biztos, hogy a kettős frontátvonulást kell okolnod mindezért.

Egy megbízható támpont: a hőmérőzés

A fogantatás után a megemelkedett progeszteronszint következtében a testhőmérséklet is magasabb lesz két-három tized fokkal - ez egyébként sokszor érezhető is. Viszonylag biztos támpontot adhat, ha a fogantatás feltételezett időpontja után néhány napon keresztül közvetlenül az ébredést követően, de még felkelés előtt hőmérőzöl.

Fontos, hogy minden alkalommal ugyanazt az eszközt használd, és nagyjából azonos időpontban keríts sort a procedúrára - néhány perc eltérésnek még nincs jelentősége, ennél több azonban ne legyen, mert így az eredmény téves lehet. Nagyobb pontosságot érhetsz el, ha a digitális hőmérőt a szádba helyezed, de időnként a kapott értéket az is befolyásolhatja, hogy eleget aludtál-e.

Ha több alkalommal viszonylag magas, hőemelkedés körüli értéket mérsz, nagy a valószínűsége annak, hogy hamarosan a teszt is pozitív lesz.

Éld meg a nőiségedet!
Ha harmóniába kerülsz önmagaddal, akkor is megtapasztalhatod a korai terhesség kísérőjelenségeit, ha azok kevésbé hangsúlyosan jelentkeznek. Igyekezz minél intenzívebben megélni gyengéd érzéseidet, fordíts nagyobb gondot a testedre és egészségedre. Ha teheted, pihenj valamivel többet, vagy legalább szakíts időnként fél órát magadra, hogy a legapróbb jeleket is észrevedd!
Ezt is szeretjük