Mire kell figyelni, ha a gyerek táborozni megy? Ezeket ne feledjétek
5+1 tipp, hogy a táborozás jól sikerüljön.

gyerekek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első ottalvós tábor a gyerek életében hatalmas esemény - de a szülők gyakran még náluk is jobban izgulnak. A Funside alapítói, Kittka Eszter és Kittka András 11 éve szerveznek és vezetnek táborokat, 150 turnust rendeztek már, összesen közel tízezer résztvevővel. Íme, az ő gyakorlati tanácsaik.

Az ottalvós táborozás a gyermekkor meghatározó élményeinek színtere. Abban, hogy ezeket az élményeket felhőtlen jó kedvvel éljék meg a táborozók, sokat segít, ha van a gyerekekben függetlenség és önreflexió. Minden szülőnek az a célja, hogy gyerekeit önállóságra nevelje, és minden szülő szeretne biztos lenni abban, hogy a táborozás remekül sikerül. Ebben segítenek Kittka Eszter és Kittka András Funside-alapítók tanácsai.

Fontos tudni, hogy a táborban dolgozó pedagógusok mindenben segítik a gyerekeket, így a felsoroltak tökéletes teljesítése egyáltalán nem előfeltétele a táborozásnak. Sőt, maga a tábor az, ami minden praktikánál hatékonyabban szocializál, nevel önállóságra és függetlenségre. Azt javasoljuk viszont, hogy, aki azt látja, az alábbiak mindegyike nehézséget okoz még, inkább várjon egy évet annak érdekében, hogy aztán tényleg szuper élményben legyen része gyermekének.

tabor

Ha a gyerek táborozni megy

1. Aludjon pár napot a nagymamánál!

Lehet a vendéglátó közeli barát vagy más rokon is. A lényeg, hogy kicsit szokjon hozzá az eltérő környezethez, az otthontól távol is nyugodt és felszabadult legyen, jól aludjon a leendő táborlakó.

2. Alkalmanként hagyd rá a higiéniás napi rutint!

Ne add fel az esetleges kezdeti sikertelenség ellenére se! Bőven megfelelő célkitűzés, hogy a szülőkkel előre megbeszélve önállóan fürödjön, mosson fogat, vegyen tiszta ruhát.

3. Bízd rá, mit visz magával az iskolába!

Kiváló felkészülés a gyermek számára, ha előre végiggondolva a napját magának kell összeállítania, hogy a hazaérkezésig mire lesz szüksége. Utólag aztán leülhetsz vele átbeszélni, hogy mi maradt ki, vagy épp mi volt felesleges - ezzel is segíted a tanulási folyamatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

4. Ne vágd fel neki az ételt!

Az éhes gyermek nyűgös gyermek. Ha a táborozó tud késsel-villával, önállóan étkezni, az biztonságérzetet nyújt számára, megóvja a stressztől.

5. Csinálj kedvet a táborhoz!

Az indulás előtt legalább két héttel kezdd szóba hozni a tábort, beszéljétek meg, derítsd ki, mire számít, esetleg mitől tart a gyermek. Ha saját gyermekkori élményeidről, az ottalvós táborozás magával ragadó hangulatáról vagy épp a rá váró programokról beszélgettek, akkor az otthon nyugalmát nehezen elengedő, első táborozókban is kíváncsiságot, jóleső izgalmat ébreszthetsz.

5+1 Csak a tábor miatt ne vegyél neki telefont!

A legtöbb ottalvós tábor, így a Funside Balaton esetében is állandóan elérhetőek a gyerekek a tábori telefonokon, ami nemcsak költséghatékonyabb, de a táborélmény szempontjából is jobb megoldás, mint a saját mobil. Az állandó egyéni kommunikációs lehetőség inkább elmélyíti, semmint feloldja a honvágyat, ráadásul a napi rutin részeként időt, figyelmet és szórakozási lehetőséget von el a gyermektől.

Ezt is szeretjük