Meddig normális a mutálás? Ha ennél tovább tart, forduljatok orvoshoz

A fül-orr-gégész tanácsai elhúzódó mutálás esetén.

GettyImages-160598367
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mutálás időszaka átlagosan 12 és 17 éves kor között lezajlik. Ha azonban a beszédhang változása ennél hosszabb időt vesz igénybe, javasolt szakemberhez fordulni.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan kezelhető a kamasz számára kellemetlen állapot.

A mutálás átlagosan 2-3 évig tart

A hangszín változása a lányokat és a fiúkat egyaránt érinti, ám utóbbi esetben ez lényegesen feltűnőbb. A kamaszkorban végbemenő sok változás egyike, hogy a nyurga fiatalok hirtelen növekedésével egy ütemben a hangszalagjuk hossza és vastagsága is megváltozik. A mutálás folyamata 2-3 évig tart, ez idő alatt az egyik percben magas, majd hirtelen mély, rekedtes, nyikorgó hangból kialakul a stabil beszédhang. Előfordulhat azonban, hogy a mutálás folyamata elhúzódik, eközben hangjának megbízhatatlanságát a kamasz - ebben az egyébként is érzékeny életszakaszban - egyre kellemetlenebbül éli meg.

Nem fog spontán javulni

Elhúzódó mutálásról beszélünk, ha 17 éves kor körül sem alakul ki a stabil férfihang. A hangszín továbbra is ugrál, beszéd során a hang hirtelen elcsuklik, váltakoznak a magasabb és mélyebb hangok. A hang színe fénytelenebbé válik, a hangerő és a hangterjedelem csökken, a hang fáradékony, esetleg rekedt, a hangképzés pontatlan.

- Ha ezeket tapasztaljuk a gyermeknél, mindenképp javasolt szakemberhez fordulni, mert a mutálás ugyan természetes folyamat, ám az elhúzódó mutálás nem fog spontán javulni, mindenképp segítségre van szükség - magyarázza dr. Holpert Valéria. 

Foniátriai kivizsgálás során meg lehet állapítani, hogy van-e esetleg az elhúzódó mutálásnak valamilyen anatómiai oka. Itt vizsgálni tudjuk például a hangszalagok mozgását is beszéd közben, tehát ha van, diagnosztizálni lehet a hangképzési rendellenességeket. Emellett mindenképp szükség van beszédtechnikai foglalkozásra is. Ennek segítségével és rendszeres gyakorlással a helyes hangmagasság elérhető, a megfelelő hang- és beszédtechnika elsajátítható. A foglalkozások segítenek abban, hogy a kamasznál kialakuljon a stabil hangmagasság, és ne legyen gátlásos a hangja miatt, társaságban ne érezze magát feszélyezve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hallottál már a mizofóniáról?

A mutálás nem annyira a környezetnek, inkább a kamasznak kellemetlen. De mi a helyzet azokkal az emberekkel, akiket zavarnak az olyan zajok, mint a torokköszörülés vagy a szörcsögés?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük