"A gyereknek kötelességei vannak, nem jogai": hogyan gondolkozunk mi, magyarok a gyereknevelésről?
Az UNICEF Magyarország kutatásából kiderül, hogyan vélekednek a magyarok a gyereknevelésről.

GettyImages-917505716
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Ismerd fel, és tegyél ellene" címmel gyermekbántalmazás elleni kampányt indított az UNICEF Magyarország, az akcióhoz tartozó plakátok már megjelentek az ország több pontján. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége.

A világon egymilliárd gyermeket érint évente a szexuális, fizikai vagy pszichológiai erőszak, és közülük 40 ezren válnak emberölés áldozatává. Magyarországon az elmúlt időszakban gyermekgyilkossági és szexuális kizsákmányolási bűnesetek irányították a közvélemény figyelmét erre a témára. A koronavírus-járvány okozta bezártság, félelem, egzisztenciális bizonytalanság 2020-ban még veszélyesebbé tette a világot a gyerekek számára, a pandémia alatt becslések szerint akár 30%-kal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma.

"Ismerjük fel, ha egy gyereket bántalmaznak"

www.unicef.hu/bantalmazas oldalon a feliratkozó érdeklődők ingyenes minikurzusban ismerkedhetnek meg a gyermekbántalmazás fogalmával és fajtáival, valamint kapnak egy részletes, de közérthető gyermekvédelmi útmutatót is. Ezek hasznos tudnivalókkal szolgálnak szülőknek, pedagógusoknak, maguknak a gyerekeknek, de legfőképpen mindenkinek, aki a megoldás része szeretne lenni, és fontosnak érzi, hogy véletlenül se menjen el tétlenül egy bántalmazott gyermek mellett, ha módjában állhat megvédeni.

GettyImages-466386319

- Mindenki találkozhat a jelenséggel, és alighanem sokan sokszor találkozunk is, - az utcán, a játszótéren, az iskolában, a neten, bárhol - csak nem feltétlenül gondolunk bele, vagy bizonytalanok vagyunk abban, hogy ránk tartozik-e, közbeavatkozhatunk-e. Az első lépés, hogy felismerjük, ha egy gyereket bántalmaznak. A második, hogy átérezzük, hogy nekünk is közünk van hozzá, és tegyünk a bántalmazás ellen, védjük meg a gyermeket - mégpedig megfelelő módon. Nem mindig egyértelmű, hogy mit tehetünk, mit nem, hogyan léphetünk fel, mivel használunk vagy ártunk. Az UNICEF Magyarország ezzel a kampánnyal abban is segít, hogy tudjuk, konkrétan mi a teendő ilyen esetekben, pontosan mi a szerepünk, hova fordulhatunk szakavatott, hivatalos segítségért" - mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Egy-egy pofontól nem lesz baja a gyereknek

Az UNICEF Magyarország a kampányt megelőzően felmérést készített, amely a magyarok gyermekbántalmazással kapcsolatos attitűdjét vizsgálta. A Publicus 1003 fő megkérdezésével elvégzett országos kutatása szerint a többség - 83% - nem tartja elfogadhatónak, hogy a szülő fizikai fenyítéssel "nevelje" gyermekét. Tizennégy százalék ugyanakkor nem lát ebben kivetnivalót. A megkérdezettek 38%-a szerint egy-egy pofontól nem lesz baja a gyereknek. Ugyanennyien értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy a gyerekeknek elsősorban kötelességei vannak, nem jogai.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felmérés résztvevőinek többsége - 66% - szerint a szülőnek joga van belenézni a gyereke telefonjába, személyes üzeneteibe. A kutatás rámutat arra, hogy minél magasabb a válaszadó iskolai végzettsége, annál alacsonyabb a fizikai bántalmazás elfogadottsága, az "egy-egy pofon belefér" elvet például a diplomások 28%-a tartja elfogadhatónak, míg a szakmunkás végzettségűeknél ez az arány 42%-os. A kutatás során rákérdeztek arra, hogy a társadalom mit tekint bántalmazásnak. A szóbeli szidalmazást 30%, a telefon elkobzását 14%, a szobafogságot 20% véli annak. Az eredmények azt mutatják, hogy a szeretetmegvonást - 74% -, valamint a gyerek némaságra kötelezését, a "beszédmegvonást" - 63% - érzik a magyarok a leginkább bántalmazó gyakorlatnak.

- A kutatás eredményei alapján bőven van még tennivaló a bántalmazáshoz fűződő attitűdökkel kapcsolatban, a testi fenyítést elfogadók viszonylagosan magas aránya különösen aggodalomra ad okot. Reméljük, hogy a kampány a szemléletformálásban is segít majd – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője.

GettyImages-178109711

Valóban nem árt egy pofon vagy egy fenékre csapás?

Magyarországon 2005 óta törvény tiltja a gyerekek bántalmazásának minden formáját, beleértve a nevelő célzattal elcsattanó pofont, amely számos negatív következménnyel jár.

A gyermekek pszichés következményei - szorongás, depresszió - mellett a rendszeres testi fenyítés a szülő-gyermek kapcsolatot is könnyen alááshatja, bizalmatlanság, frusztráció alakulhat ki a szülő felé, ami a későbbi szociális életére is rányomhatja a bélyeget: úgy érezheti, hogy az agresszióval minden megoldható, így ő is akarata érvényesítéséhez ezt alkalmazza például a diáktársai körében - hívta fel a figyelmet Lynne Fry pszichológus a Mirrornak adott interjújában.

GettyImages-964733808

Akkor hogyan neveljük a gyereket?

Az erőszak a szülő tehetetlenségét és eszköztelenségét mutatja, azt, hogy az indulatait nem tudja kordában tartani. Vannak azonban olyan nevelési módszerek, amelyek kerülik a testi fenyítést. A szakértő szerint érdemes több lépcsőre lebontani a folyamatot: először csak egy enyhe figyelmeztetésben részesüljenek, majd ezt kövesse egy erőteljesebb fellépés, ahol már a harag is kifejezhető, végül csak a legutolsó, harmadik lépés a tényleges büntetés, ami soha nem ütés. Így hatásosabban eljut az üzenet feléjük arról, mi a nem kívánt és az elvárt magatartási forma.

Hogyan hatnak a felnőttek a gyerekekre? Erős fotósorozat nyitja fel a szemeket

Frieke Janssens fotósorozata a megdöbbentés nyelvén tolmácsolja, hogyan hatnak a felnőttek a gyerekekre.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük