Szabad édesítőszert adni a gyereknek? A dietetikust kérdeztük
A cukor szervezetre gyakorolt negatív hatásáról sokat hallani - de akkor mit jó adni a gyereknek?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többet hallani arról, hogy a cukornak milyen negatív hatásai vannak a szervezetre, és az emberek gyakran döntenek édesítőszer fogyasztása mellett, gondolván, hogy az egészségesebb.

Felmerül azonban a kérdés, hogy a család minden tagja - gyerek és felnőtt - is fogyaszthatja-e, vagy a kicsik emésztésére károsak az ilyen szerek.

Édesítőt a gyereknek?

Henter Izabella dietetikust kérdeztük meg, hogy mi a véleménye, adható-e cukor helyett édesítő a gyerekeknek. Véleménye szerint a szervezetnek szüksége van cukorra mint energiaforrásra, de ennek biztosítására nem a teába kanalazott kristálycukor szükséges, hanem egyszerű táplálékok, hiszen az ember bármit is eszik, abból szőlőcukor lesz.

Ami az édesítőszereket illeti, a megbízható forrásból származókkal Henter Izabella szerint nincs gond, de gyerekeknek csak indokolt esetben javasolt adni őket, például ha betegek, és az állapotuk ezt kívánja. A fruktóz megterhelheti a májukat, a nyírfacukor - xilit - pedig hasmenést okozhat. Az sem garancia, ha valami bio. Végül az édesítőszerek adása azért is megfontolandó a dietetikus szerint, mivel édesebbek a cukornál, így feljebb viszik a gyerek ingerküszöbét, aki így még inkább rákap az egyre édesebb ízekre.

Ha kíváncsivá tett a téma, korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben róla, illetve ugyanitt Henter Izabella további tanácsait is megtalálod az édesítést illetően.

Túlzott sófogyasztás

A sok só is legalább olyan káros lehet, mint a cukor. Kattints olyan ételekért, amelyeket jobb elfelejteni! Nem is hinnéd, mennyi só kerül be velük a szervezetbe.

Ezt is szeretjük