Dögös kismamaruhák vagány városi nőknek
Szabó Gabi ruháiban terhesen sem kell lemondanod a stílusról és a divatról, ráadásul szülés után is éppúgy hordhatod őket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zagabo tervezője, Szabó Gabi a novemberi WAMP-on mutatta be a divatcég új brandjét, a zagabo mammát. Gabi az inspirációt nem mástól, mint Dávidtól kapta, aki április óta növekszik a szíve alatt - a baba által domborított pocakján kísérletezte ki azokat a megoldásokat, melyek révén ruhái a várandósság idején folyamatosan alkalmazkodnak viselőjükhöz, sőt, szülés után is minden további nélkül hordhatók.

Kollekciójának köszönhetően leendő anyukaként oly módon érezheted magad komfortosan, hogy a stílusos megjelenésről sem kell lemondanod - függetlenül attól, hogy a boltba, az irodába vagy éppen színházba mész-e.

- Egy új kollekciónál mindig az inspirációról faggatják a tervezőket. Azt hiszem, ez itt költői kérdés lenne.

- Igen, az ok elég prózai. Április óta várom Dávidot, aki hamar gondoskodott róla, hogy új ruhák után kelljen néznem. Mivel a várandósság idején sem akartam megválni a saját stílusomtól, úgy döntöttem, hogy saját ruhákat tervezek.

Aztán rájöttem, hogy kár lenne csak magamnak megtartani az újdonságokat, ezért teljes kollekcióvá bővítettem a sorozatot. Az alkotói folyamat valódi koprodukció volt, hiszen Dávid is kivette belőle a részét: ő biztosította a próbafelületet.

- De kismamamárka már van egy pár. Ki lehet még tűnni a tömegből?

- Ezt a kérdést tulajdonképpen a zagabo indulásakor is fel lehetett volna tenni, hiszen ruhamárka is rengeteg van. A zagabo alapítása óta bebizonyosodott, hogy tudtunk és tudunk újat mutatni. Természetesen a zagabo mamma is magán viseli a zagabo egyedi stílusjegyeit, de nem csak ebben különbözik.

Azt vettem észre, hogy a legtöbb jelenleg kapható kismamaruha a várandósság alatt változó formákat a rugalmas anyagok alkalmazásával próbálja eltalálni. Ez kézenfekvő és praktikus megoldás, de egy idő után roppant unalmas is egy 25. nyúlós felsőt felvenni. Ráadásul ezekben az anyagokban értelemszerűen több a műszál is. A zagabo mamma kollekcióban éppen ezért arra törekedtem, hogy minél több természetes anyagot használjak, és inkább a szabásvonalakkal kezdtem kísérletezni.

A Dávid által domborított pocakon fejlesztettem ki a before&after vonalakat. Ezekben a ruhákban olyan szabás és zárási megoldás található, mely felveszi a növekvő pocak formáját, sőt, a szülés után is hordható. A pocak eltűnésével a before&after vonalak záródnak, és eltűnnek az extra bővítőfelületek. Így nem kell azon töprengeni, hogy érdemes-e arra a pár hónapra új ruhatárat beszerezni, mert a zagabo mamma modelljei nem csak a várandósság idejére szólnak.

- A zagabónál már megszoktuk, hogy egy lezserebb és egy sikkesebb vonalat is viszel. Hogy néz ki ez a zagabo mammanál?

- Ez a két hangulat itt is megtalálható. A kollekció lazább darabjaiban puha plüsst és szabadidős anyagokat használtam. Imádok bebújni a nagy kapucniba és zsebekbe. De az igazi kihívás olyan ruhákat tervezni a várandósság idejére, melyekben kényelmesen érzi magát az ember, mégsem kell lemondania a nőies megjelenésről.

Sok kismamának az okozza a legnagyobb gondot, hogy miben jelenjen meg a munkahelyén, vagy miben menjen színházba. A kollekció másik fele erre a dilemmára próbál választ adni. Itt kapnak igazi szerepet a before&after vonalak, mert segítségükkel csiszolt vásznakat, vékony pamutszöveteket és batisztot tudtam használni a modellekhez. Ezekben az öltözetekben a kismamák az irodában is élvezhetik a várandósságot, de a stílusos megjelenésről sem kell lemondaniuk.

- Apropó, iroda: hogy fér meg az anyaszerep a tervezéssel?

- Dávid még meg sem született, de már úgymond tervezett egy kollekciót. A zagabo mamma nélküle tényleg nem jött volna létre - így Dávid inkább több erőt ad a tervezéshez. Persze sok mindenben előre kell gondolkodni, így már most elvégeztem a zagabo körül azokat a teendőket, melyek egyébként a szülés időpontjára és az utána következő hetekre estek volna. A zagabónál megy tovább minden, legfeljebb máshogy osztom be és szét a munkát. Tervezni pedig két szoptatás között is lehet.

- Kicsit rendhagyó módon te magad álltál a kollekcióban a kamera elé. Ez hogy jött?

- Tudom, hogy nem szokás a tervezőkön bemutatni a kreációkat, és azzal is tisztában vagyok, hogy nem vagyok profi modell. Ugyanakkor a zagabóval mindig is azt akartam üzenni, hogy ez a márka a valódi nőknek, nem pedig a divatvilág által diktált nőideáloknak szól.

Ez tükröződött a nagy zagabo-kollekciók modellválasztásában, és ez határozta meg a zagabo mamma fotózását is. Valódi kismamára akartam adni a ruhákat, nem pedig egy modellre, akinek párnát kötünk a hasára. Az ismerőseim között épp nem voltak kismamák, így végül én találtam magam szemben a fotóssal.

- Hol tekinthető meg élőben a zagabo mamma?

- A zagabo mamma ruhákat egyrészt a WAMP művészeti piacon fogjuk árulni, másrészt a b.boom Lövőház utcai üzletében lesznek kaphatók modellek.

Ezt is szeretjük