Nem buta a gyerek, csak diszlexiás: így ismerd fel a jeleket, ha a tanár nem tudta
A tanulási zavarral rendelkezők nem fogyatékosok vagy betegek.

nagykep?cikkid=169313&kep=tanulas-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A diszlexia egy részképességzavar, mely gonoszul működik. Olyan tanulási probléma, melynél sokszor a gyereket hibáztatják lustaság, lassúság vagy figyelmetlenség miatt.

Pedig, ha időben észrevenné a szülő vagy a pedagógus a jeleket, nem vádolná senki butasággal az emiatt rosszul teljesítő diákot, ezzel pedig sok kudarcélmény elkerülhető lenne. Ennek érdekében figyelni kell arra, hogy pontosan mi történik, amikor egy iskoláskorúnak hanyatlik a teljesítménye, főleg olvasás és írás terén.

A diszlexia értelmezési jelei

A diszlexiát elsősorban az olvasási nehézségekben lehet tetten érni. Ilyen, ha nem jó a gyerek helyesírása és szövegértése, kihagy betűket, vagy éppen betold egy szóba plusz hangot, vagy megcseréli azokat.

A tanuló a korához képest átlagos intelligenciájú társainál jóval lassabban és darabosabban olvas. A szókincse nagyon szegény, és nehezen találja meg a szavakat is, rosszul artikulál. Utalhat a probléma jövőbeni lehetőségére az is, ha kisbabaként későn kezd el beszélni, és az óvodában sem kommunikál szívesen.

A diszlexiás gyermeknél a ritmuszavar és esetlenség nemcsak a nyelvben, hanem a mozgásban is megnyilvánul. A gyerek rosszul tájékozódik térben és időben, sokszor eltéveszti a dátumokat. A kudarcélmények hatására hamar magatartásprobléma alakulhat ki nála.

A szorongás könnyen vezethet frusztrációhoz náluk. A folyamatos verbális küzdelemtől fáradékonyabbak az átlagnál. A legtöbb diszlexiás kisgyerek bátortalan, álmodozónak bélyegezhetik, és visszahúzódó. Amikor viszont nem kell tanulni, teljesen más lehet a mentalitásuk. Képesek lehetnek teljes figyelemmel a játékra koncentrálni, figyelmesek és érdeklődők.

Mitől alakul ki a diszlexia?

A kutatók az agyi folyamatokban keresik a probléma gyökerét. Szerintük azok az agyi területek, melyek a beszélt és írott nyelv hangjainak összekapcsolásáért felelősek, a diszlexiásoknál nem működnek hibátlanul. A kiváltó okokról megoszlanak a vélemények.

Vannak pszichológusok, akik azt vallják, hogy a gyerekkori traumák és stresszhelyzetek egyértelműen hatással vannak az írás-olvasás-értés képességre. A diszlexiás gyerekek nem fogyatékosak, csak egy speciális információfeldolgozási módszert kell elsajátítaniuk, hogy a betűk rendezettségét és szavakba formálódását a maguk módján oldják meg.

A szakértő véleménye a mérvadó

Az esetlegesen észlelt tünetek nem jelentik azt teljes bizonyossággal, hogy a gyermek diszlexiás, és hiányuk sem garantálja, hogy nem az. Jó tudni, hogy a diszlexiás gyerekek általában más területeken kiemelkednek társaik közül. Az agyuk folyamatos kompenzálási folyamatai miatt sokan kivételesen jók a művészeti vagy természettudományos területeken. Gond nélkül jutnak be egyetemekre, csupán az idegen nyelv tanulása okoz nekik problémát.

Mivel a gyermekkori tanulási kudarcok komoly önértékelési és későbbi beilleszkedési zavarokhoz vezetnek, nagyon fontos a diszlexia felmerülő gyanújával is szakorvoshoz fordulni. A speciális teszt elvégzése után logopédus fogja kidolgozni azt a kognitív terápiát, mellyel akár az iskolában, akár otthoni fejlesztéssel is javítani lehet a problémán.

Ezt is szeretjük