A dadogás lelki okai: mi okozza, és hogyan orvosolható?
A dadogással kapcsolatosan még most is sok a tudományos kutatás: a válasz árnyaltabb, mint hinné az ember.

GettyImages-1286418581
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dadogás olyan beszédzavar, amely megzavarja a szóbeli kommunikáció természetes áramlását: bizonyos hangok és szótagok ismétlésével, szüneteltetésével vagy meghosszabbításával jellemezhető. A dadogó egyének tudják, mit akarnak mondani - a kihívás a fizikai hang létrehozásában rejlik.

A dadogás gyermekkorban jelentkezik. Az állapot jellemzően két- és hatéves kor között kezdődik, de a dadogó gyermekek háromnegyede kinövi az állapotot. A dadogás befolyásolhatja a kapcsolatokat, a tudományos célokat és a szakmai törekvéseket, de léteznek hatékony stratégiák kezelésére vagy elfogadására.

A dadogás lelki okai

A dadogás okainak pontos ismerete még most is egy olyan területe a tudománynak, ahol vita folyik, és nem egy aspektusa felfedezetlen. Az amerikai National Stuttering Association - Országos Dadogószövetség - kijelentette, hogy a dadogást „nem érzelmi problémák vagy „idegzavarok” okozzák. A dadogás nem a hibás nevelés eredménye.” A fentihez hasonló neves szervezetek publikációi és számos tudományos bizonyíték azt mutatja, hogy a dadogás öröklött állapot, amely csekély mértékben függ az érzelmi állapottól.

GettyImages-1276482569
Fotó: RealPeopleGroup / Getty Images Hungary

Peter Wolson pszichoanalitikus szerint a pszichoanalitikus pszichoterápia olyan egyének számára jó lehetőség a dadogás kezelésére, akiknek beszédzavarai a családjukban és kapcsolataikban fellépő problémák miatti belső konfliktusokból erednek. Mivel ez is egy létező jelenség, félrevezető lehet kijelenteni, hogy a dadogás csak és kizárólag biológiai eredetű lehet.

Ahogy Luc F. De Nil, a Torontói Egyetem beszédnyelv-patológiai egyetemi docense és a posztgraduális tanszék vezetője pontosan megfogalmazta: a dadogásnak biológiai és pszichológiai etiológiája is van.

A terápia segít

A környezeti stressz, az érzelmi trauma, a környezet reakciói és a szorongás döntő szerepet játszanak a dadogás fenntartásában. Az évek során a kutatók számos tényt gyűjtöttek össze a dadogás kialakulásáról, amelyek kiemelik fiziológiai és pszichológiai természetét. A pszichoanalitikus terápia hatékony a dadogás kezelésében felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A király beszéde című, nagy sikerű film azt dolgozta fel, hogy VI. György király felfedezte, hogy dadogása abban a hanyagságban és elnyomásban gyökerezik, amellyel az apjával kellett szembenéznie formálódó éveiben. Ezrek várják a saját Lionel Logue-jukat, hogy felfedezzék az otthoni vagy iskolai érzelmi vagy pszichológiai stresszt, amely kiváltotta dadogásukat.

A dadogás elindításához a környezet, az érzelmek és a genetika kombinációjára van szükség. Ahogy a dadogás biológiai alapjait sem tagadhatjuk, úgy a pszichológiai etiológiáját sem.

Mit jelent, ha a gyerek rajzán túl sok a fehéren maradt terület

A gyerekrajzok a kicsik belső világának leképeződései.

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük