Szabálytalan mennyiségű, hiperaktivitást okozó színezék a cukorkában: a NÉBIH figyelmeztet

Nyelvszínező cukorka összetevőjére figyelmeztet a NÉBIH.

nyelvszinezo-cukorka
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szlovák hatóság - kereskedelmi ellenőrzés során - a megengedettnél több kinolinsárga (E104) és nem jelölt tartrazin (E102) színezékeket mutatott ki gyermekeknek szánt, nyelvszínező cukorkában.

A lengyel előállítású termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - NÉBIH - a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

A termék adatai

  • A termék megnevezése: Kiss me - colouring soluble candies - citrom-, málna- és feketeribizli-ízű, olvadós, nyelvfestős, puha cukorka
  • Tételazonosító: AKD
  • Minőség-megőrzési idő: 30/03/2020
  • Kiszerelés: 100 g
  • RASFF referenciaszám: 2019.1754
A szóban forgó cukorka.
A szóban forgó cukorka.
Fotó: Nébih

A kinolinsárga (E104) és a tartrazin (E102) színezékeket az úgynevezett Azo- vagy Southampton színezékek közé sorolják a narancssárga S (E110), azorubin (E122), alluravörös (E129) és a neukokcin (E124) mellett. E színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, egyes kutatások szerint azonban a nagyobb mennyiségben történő bevitelük gyermekek esetében hiperaktivitást okozhat, valamint allergiás reakciókat is kiválthat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Éppen ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot - a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat - tenni minden olyan élelmiszerre, mely a hat színezék valamelyikét tartalmazza.

Okosító ételek

Kerülni az egészségtelent, halmozni az egészségeset: ez legyen az alapelv a gyerek étkezésében! Egyes ételeknek ráadásul okosító hatásuk is van, tápanyagaik révén.

Forrás: NÉBIH.

Ezt is szeretjük