Mit tegyél, hogy a gyermeked megfelelően fejlődjön? A Csodavárban megmutatjuk! (x)
Játék és mozgás – ennyi elég ahhoz, hogy egy gyermek képességei az életkorának megfelelően fejlődjenek?

Csodavar címlapra
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mire kell figyelnie a kisgyereket nevelőknek? A Csodavárak alapítójával, Kisari Károllyal beszélgettünk az értő gondoskodásról.

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy kell-e külön foglalkozni egy gyerek fejlesztésével? Vagy elég akkor lépni, ha valamiben lemarad?

Az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen a változatos játék és a szabad levegőn való mozgás, ami manapság sajnos gyakran nem teljesülhet. A lemaradást pedig nem is olyan könnyű észrevenni, egy szülőtől nem várható el, hogy pontosan tudja, mire kell figyelni az adott életkorban.

Viszont az biztos, hogy ha a gyerek fizikailag, értelmileg és érzelmileg éretten érkezik az iskoláskorba, akkor nagyobb az esélye, hogy később is magabiztosabb és boldogabb lesz. Ezért fontos, hogy foglalkozzanak a képességei fejlesztésével, lehetőleg kifejezetten erre képzett segítőkkel.

Hogyan lehet a legkisebbeket fejleszteni?

Nagyon jól, ugyanis imádják, amikor egy kedves néni szórakoztató feladatokat ad nekik, amit ők ügyesen megoldhatnak! Nálunk, a Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központokban és Játszóházakban  mindig játékos formában történik a fejlesztés. A gyerekek szinte észre sem veszik, hogy éppen tanulnak vagy gyakorolnak valamit. 

A foglalkozásokon a szakembereink figyelik a gyermekek fejlődését, így azonnal jelzik, ha bármely területen lemaradás mutatkozik, és az időben korrigálható. De a fejlesztés nem áll meg a Csodavár kapuján kilépve: a szülőknek is megtanítjuk, hogyan foglalkozzanak otthon a gyermekükkel.

A játszóháznak milyen szerepe van egy fejlesztő központban?

A játszóház olyan hely, ahol minden gyerek szívesen tartózkodik. Azt nekik nem feltétlenül kell tudniuk, hogy mi gondosan válogatott fejlesztő játékokkal rendeztük be az egészet. Vagy hogy Budapesten, a Kő Boldizsár közreműködésével kialakított térben azért van hajó, repülő, tengeralattjáró és sok mesei lény, mert azt gondoljuk, hogy a fantázia szintén óriási kincs, és azt is játékba hozzuk. A végeredmény megint csak egy nagy élmény a gyerekeknek, miközben a mozgást, az észlelést, az érzékelést fejlesztjük, és ösztönözzük a kreativitásukat.

A budapesti és nyíregyházi Csodavárakat nem csak a játékos fejlesztés teszi egyedivé. Mitől különlegesek? 

A Csodavárakban értő gondoskodással vesszük körül az átlagos és eltérő fejlődésmenetű gyerekeket egyaránt, a születéstől egészen az általános iskolás kor végéig. Tevékenységünk speciális része az, hogy Down-szindrómával, autizmussal, más fogyatékkal élő gyerekek számára biztosítunk korszerű, gyakran hiánypótló fejlesztéseket. De a gyerekek mellett a szülőket is segítjük. Nekünk az egész család jólléte fontos. 

A játszóházaink akadálymentesek, ezért nálunk minden gyerek egyformán megélheti a játék fejlesztő erejét. Egyébként a másság elfogadása a gyerekek számára természetes. És itt ismét egy fejlesztési ponthoz értünk: a közös játék észrevétlenül segíti a szociális készségek, az együttműködési és az érzelmi intelligencia fejlődését. 

Adód 1%-a kincset ér! Támogasd a Csodavárak fenntartóját, a Rejtett Kincsek Down Egyesületet, kattints a részletekért! Alább pedig megnézheted, milyen hangulatos a Csodavár kívül, és belül.

Adod kincset er 1

Ezt is szeretjük