Több önbizalma lesz, és kevésbé szorong az a gyerek, aki sok családi történetet hall: így avasd be játékosan

A családi történetek, emlékek megismeréséből rengeteget nyerhet a gyerek - így fogjatok hozzá a meséléshez!

nagymama unokával
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember felcseperedvén általában egyre többet és többet szeretne tudni a felmenőiről, a gyökereiről, a családjáról. A szülők, nagyszülők történetei, egy-egy megsárgult levél vagy fotó, különös jelentőséggel bíró tárgy a legértékesebb megőrzendő kincsek közé tartoznak, személyessé, átélhetővé teszik a múltat. 

A kalandos, izgalmas emlékek, amelyekhez a maguk szintjén kapcsolódni tudnak, már a gyermekek érdeklődését is felkeltik, különösen, ha a felnőttek játékos formában tálalják azokat a számukra. A szakemberek szerint a családi történetek megismeréséből a csemeték sokat profitálhatnak, ezek biztosítják őket arról, hogy tartoznak valahova, és a személyiségük alakulására is hatással vannak. 

Értékes útravaló

Az identitás kialakulásában és az általános jóllétben is fontos szerepe lehet annak, hogy a fiatalok megismerjék a saját rokonaikkal kapcsolatos históriákat. Egy egyetemi kutatás szerint azok, akiknek több ilyen történetről van tudomásuk, magasabb önbecsüléssel és önbizalommal rendelkeznek, kevésbé jellemzőek rájuk a viselkedészavarok és a szorongás. A szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy a gyerekek megerősítést kapnak arról, hogy nincsenek egyedül, ez pedig olyan útravalót jelent a számukra, amelyhez a későbbiekben, ha nehézséggel találkoznak, vissza tudnak nyúlni, és így könnyebben vehetik az akadályokat. Még az is előfordulhat, hogy a saját életükre is alkalmazható, tanulságos esetre bukkannak a hallott családi emlékek között. 

A gyerekek, különösen 5 és 12 éves koruk között, örömmel merülnek el a történetekben, legyen szó kitaláltakról vagy a való életből merítettekből. A kedvenceiket újra és újra elismételtethetik a mesélőkkel. Ezt az érdeklődést érdemes kihasználni a családi legendárium megismertetéséhez is. A National Geographic szakemberek által tesztelt ötleteket gyűjtött össze, amelyek segíthetnek az új sztorik létrehozásában, valamint a régiek iránti érdeklődés felkeltésében is. 

Készítsen „interjút”

Ösztönözzétek a csemetét, hogy kérdezze meg a nagyszüleit, a nagybácsikat, nagynéniket a kedvenc gyerekkori játékaikról, a háziállatukról, a szobájukról, az otthonukról. A lehetséges témák száma szinte végtelen, és mindig a gyermek életkorához igazítható. Ha már a technikai vívmányok használata is érdekli, bátorítani lehet, hogy vegye fel a kis „interjúkat”, amelyek így fizikai valójukban is megőrződnek az utókornak.

Kincsvadászat

Avassátok be a gyerkőcöt az általa választott, az otthon vagy a rokonoknál talált családi ereklyék történetébe. Legyen az egy régi fotó a falon, egy öreg könyv vagy egy érdekesnek tűnő tárgy, ami megragadja a figyelmét,  meséljétek el, hogy kié volt, hogyan került a mostani helyére, ha kapcsolódik hozzá sztori, osszátok meg vele. 

Ki lehetett ez?

A társasjátékozás jó móka, a játékok között külön kategóriát képviselnek a beszélgetésre buzdító változatok. Mi lenne, ha elkészítenétek a saját, családi példányotokat? Papírcetlikre írjatok 1-2 mondatos rövid, vicces, emlékezetes történeteket, amikről ki kell találni, hogy melyik családtagról szólhatnak. A kártyák hátoldalára felírhatjátok a helyes megoldást is. 

Közös konyhai alkotás

Minden családnak megvannak a kedvenc receptjei, idézzetek fel egyet közösen! A kicsik ügyesednek a konyhában, és közben érdekes történeteket hallhatnak, hiszen a legfinomabb fogásokhoz általában emlékek is fűződnek. 

A gyermekkori helyszínek felfedezése

Hol éltek a nagyszülők, szülők, amikor fiatalabbak voltak? Kézzelfoghatóbbá válik ez a gyerekek számára, ha meg is mutatjátok nekik a fontos helyszíneket. Amennyiben személyes felkeresésre nincs mód, használjátok az internet adta lehetőségeket, mélyedjetek el az utcaképek böngészésében, régi fotók keresésében a környékről. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A nevelésben, a konfliktusok kezelésében, nehéz helyzetek oldásában, más perspektívába helyezésében is szerepük lehet a saját gyermekkori történeteidnek. Ha a kicsik tudják, hogy valami veled is megtörtént, máris máshogy tekinthetnek az aktuális problémára, nehézségre. A szakértők szerint fontos, hogy az emlékek felidézéséből ne szónoklat legyen, a fenti játékos megoldások során is elsősorban párbeszédre kell törekedni. 

A nagyszülőknek is jó, ha sokat vannak az unokákkal

Természetesen nem elvárható, hogy a nagyszülők minden esetben segítsenek, amikor a szülő éppen nem ér rá, vagy fontos dolgot kell intéznie. Mégis, ha egészségi állapotuk engedi, és elvállalják, bátran bízd a gyerkőcöket rájuk, hiszen amellett, hogy a család hasznos tagjának érezhetik magukat, kutatások kimutatták, hogy unokáik révén életük is hosszabb lehet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük