Hogyan rajzol le téged a gyerek? Ezt gondolja rólad valójában

A rajzok megmutatják, hogy mi játszódik le a gyermeki lélekben.

GettyImages-142832784
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek a rajzaik révén nemcsak szárnyaló fantáziájukat és kreativitásukat bontakoztatják ki, de a felgyülemlett belső feszültséget és stresszt is levezetik.

Nem véletlenül mondják azt, hogy a gyerekrajzok dekódolásra váró üzenetek, amelyek megmutatják, éppen milyen lelkiállapotban van a gyerkőc: bántja-e valami, szorong-e valami miatt, vagy éppen jól érzi-e magát a bőrében. 

Családrajzok elemzése

A család központi szerepet tölt be a gyermek életében: a szülőkkel való kapcsolata meghatározó a személyiségfejlődése szempontjából, és nagy hatással van későbbi életére is, hiszen ők jelentik neki a biztonságot és az állandóságot, így a családról készült rajzok a gyermeki érzésekről is árulkodnak, hiszen ezek révén kimutathatók a családon belüli viszonyok, az esetleges konfliktusok és a gyerkőc családon belüli szerepe is.

GettyImages-472708080

Az alakok elhelyezkedése és egymáshoz viszonyított aránya

A gyerekrajzokon elsősorban a figurák, alakok elhelyezkedését és méretét lehet megvizsgálni. Érdemes megfigyelni, ki a legkisebb, és ki a legnagyobb a rajzokon. Aki a legnagyobb, az jelenti a gyermek számára a legdominánsabb személyt. Hatéves korukig sokkal nagyobbnak ábrázolhatják a figurákat, mint amilyenek a valóságban, de 7-8 éves korban már valós, arányos méreteket képesek rajzolni. Ha a gyerek saját magát rajzolja le a legnagyobbnak, nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy egoista lenne, vagy teng benne az önbizalom, egyszerűen jól érzi magát a bőrében. Ennek az ellenkezője is igaz, ha hatéves kor felett túlságosan piciként ábrázolja magát, az önbizalomhiányra, szorongásra utalhat.

Ez a rajz kiegyensúlyozottságról tanúskodik.
Ez a rajz kiegyensúlyozottságról tanúskodik.
Grafika: Zsédely Teréz

Az ábrán a családtagok egymáshoz viszonyított távolsága is árulkodó. A fenti képen az apát rajzolta a legnagyobbnak, mint a család fejét, ahol szorosan követi őt az anyuka, majd a kislány. A kezek szinte összeérnek, a figurák mosolyognak, és a rajzon olyan kiegészítő elemek is megjelennek, mint a napocska, fa és házikó - mindezek arra utalnak, hogy a gyermek testi-lelki egyensúlyban van.

A lap kitöltése

Amennyiben a családtagok egymástól távol helyezkednek el, laphoz viszonyított méretük pedig egészen kicsi, ez azt jelentheti, hogy a gyermek szoronghat valami miatt. A szülők közötti nagy távolság a közöttük lévő kommunikációs zavart jelentheti, de a válófélben levő gyerekek is sokszor rajzolnak egymástól távol álló szülőket.

Itt nincs minden rendben.
Itt nincs minden rendben.
Grafika: Zsédely Teréz

A sok fehéren, üresen maradt rész énidegen dolgokat jelenthet számára, amitől fél. Ha a lapot teljes egészében kitölti, vagy akár az alakok ki is lógnak róla, az azt jelképezheti, hogy a gyereknek sokkal több odafigyelésre és szeretetre lenne szüksége. Amennyiben a rajzokon a figurák végtagok nélkül szerepelnek, az a gyermeki diszharmóniára és bizalmatlanságára utalhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan rajzol le téged a gyerek?

Érdemes megfigyelni, hogyan rajzolja le a gyermek az apukáját vagy az anyukáját: a pálcikaember szorongásra, alacsony önértékelésre vall, a gondosan, részletesen elkészített figura maximalizmust és teljesítménycentrikusságot jelezhet, a sokat radírozott személy pedig tudat alatt a kettejük közötti konfliktust jeleníti meg. Amennyiben az édesanyát például hosszú hajjal ábrázolja, az az iránta érzett szeretetről és gondoskodásról szól. Ha szívecskéket és még koronát is rajzol rá, azt jelenti, hogy ő számára a legfontosabb, őt „isteníti.”

04
Grafika: Zsédely Teréz

Az érzelmek kifejezése

Amennyiben egy figura arctalan, azaz a gyermek nem rajzol neki szemet, szájat, orrot, alacsony önértékelésre és elutasítottságra utalhat. Értelemszerűen a legörbülő száj vagy haragos arc egyértelműen jelzi, hogy szorong.

05
Grafika: Zsédely Teréz

Színek használata és a satírozás

Míg a lányok az élénk, világosabb, pasztellszíneket részesítik előnyben, addig a fiúk előszeretettel festenek erőteljesebb árnyalatokkal. Ha a satírozás vonalon belül marad, ez a szabályok betartására, míg a hanyag színkitöltés türelmetlenségre, a határok feszegetésére utal.

A bölcsődés, óvodás korú gyerekeknél nem szabad nagy feneket keríteni annak, ha a kicsi feketével vagy barnával rajzol, ennek annyi a magyarázata, hogy ezek a színek erőteljesebben mutatnak a papíron. Tőlük még nem lehet tökéletes arányokat, alakokat, satírozást elvárni, így a rajzelemzést érdemesebb iskolás korban elvégeztetni.

Zavarba ejtő családi fotók

Olyan ártatlan, mégis a kelleténél beszédesebb vagy épp félreérthető képeket szedtünk egy csokorba, melyeket kisgyerekek rajzoltak az apukájukról.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük